Ispiši ovu stranicu

SDP na EU izborima: Borimo se za Hrvatsku europskih standarda

U Vukovaru je održan skup kandidata Socijal-demokratske partije za izbor zastupnika u EU parlament. Nositelj liste Tonino Picula poručio je sa skupa da korist od članstva u Europskoj uniji mora biti ravnomjerno raspoređena po svim njezinim dijelovima kako bi boljitak i prosperitet osjetilo svih 512 milijuna građana u 28 zemalja članica. SDP-ovi kandidati borit će se upravo za to, naglasio je.

- Želimo prije svega radom u EU parlamentu uklanjati disparitete, sve one razlike u razvoju koje osobito teško pogađaju i žitelje Slavojnije. Borba za kohezijsku politiku, za očuvanje kohezije, za bolje korištenje kohezijskih fondova, mora ići na ruku i s borbom protiv daljnjeg iseljavanja. Ne može Hrvatska kao najnovija članica EU biti jednako izložena i slabljenju kohezijske politike i snažnom iseljavanju najpoduzetnijeg dijela stanovništva. U tom okviru se ne može kretati hrvatski razvoj – rekao je Picula.

Kandidat Gordan Maras istaknuo je kako će se u EU izboriti za Hrvatsku koja ima stav i koja će štititi interese RH u EU.

- Borit ćemo se za Hrvatsku koja je cijenjena i s kojom se ne može nitko šutati kao što je to napravio Tajani prije nekoliko mjeseci kada je svojatao dijelove Hrvatske i pokušavao na taj način poslati određene revizionističke poruke – istaknuo je Maras.

Joško Klisović pak naglasio je kako će se ova lista boriti za europske vrijednosti na kojima je Europa nastala.

- SDP i ja ćemo se u Europskome parlamentu zalagati za ravnopravnu Hrvatsku u Europskoj uniji, za EU ravnopravnih građana ali jednako tako i Hrvatsku europskih standarda. Najbolje se moglo vidjeti u Vukovaru kako izgleda kada se europski standardi naruše, kada se ljudska prava krše do krajnjih granica i kada se razulari šovinizam i nacionalizam. Tada sve odlazi u kataklizmu. Stoga ćemo se boriti za europske vrijednosti, one na kojima je Europa nastala, a to su antifašizam, ljudska prava, demokracija. Dakako borit ćemo se i za hrvatskog čovjeka, da ima jednak europski standard, odnosno europske plaće i mirovine – rekao je Klisović.

Na SDP-ovoj listi je i Vukovarac Predrag Matić Fred.

- Vukovar može biti primjer kako treba sanirati posljedice rata, kako uspostaviti suživot i ponovo civilizirani život nakon teških materijalnih razaranja i ljudskih gubitaka. Upravo o tome možemo pričati u svijetu. Poznata je ona, po meni glupa izjava da poslije svakog rata dolazi mir. Zašto je onda uopće bio rat? Mi možemo posvjedočiti da rat stvarno nije trebao, da smo se unakazili i unazadili zadnjih 30 godina. Mislim da će zastupnici SDP-a koji su do sada bili najprepoznatljiviji u EU parlamentu najbolje zastupati interese svih hrvatskih građana.

Tonino Picula poručio je da Europska unija za Hrvatsku nije prijetnja kao i da je cilj SDP-a osvojiti barem tri mandata.

 

 

Pročitano 1324 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Izbori

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar