ON AIR . . . . . .

Martina Maričić

Ponedjeljak, 29 Svibanj 2017 14:26

Tijekom školske godine 2016/2017. OŠ Josipa Matoša sudjeluje kao partner u Erasmus + projektu "Uključivanje životinja u odgojno-obrazovni proces". U okviru projekta,  u Vukovaru se 29. i 30. Svibnja, odvija 7. međunarodni susret projektnih partnera. Prema riječima Mirele Posarić,  ravnateljice OŠ Josipa Matoša, riječ je o završnoj konferenciji dvogodišnjeg  projekta. – Projekt nam je pomogao kako bi djeci s poteškoćama u razvoju omogućili kvalitetniju nastavu – naglasila je Posarić

Povodom susreta, u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara, zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović, održali su sastanak s predstavnicima OŠ Josipa Matoša i predstavnicima partnerskih ustanova iz 7 europskih zemalja: Grčke, Irske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Turske.

- Nastojimo poduprijeti rad škole i raduje nas što sudjeluju u raznim međunarodnim projektima te na taj način doprinose kvaliteti nastave djeci s teškoćama u razvoju – rekao je Pavliček.

Glavni cilj ovoga projekta jest uključivanje životinja u odgojno obrazovni proces te edukacija i trening učitelja o principima primjene terapije životinjama u školi, kao i testiranje primjene principa i metoda terapije životinjama tijekom nastave.  – Učenje sa životinjama za djecu ima velike prednosti jer kroz zabavu, djeca zaborave da uče, što im olakšava cijeli proces učenja – istaknula je Mojica Vuković, koordinatorica projekta. 

U okviru projekta provedene su i različite aktivnosti za učenike, učitelje i roditelje, od predavanja i seminara do iskustvenih radionica, a pojedine projektne aktivnosti uključile su i lokalne udruge i ustanove koje se bave životinjama.

Petak, 26 Svibanj 2017 14:26

Gradska tvrtka Komunalac donirala je računala Dječjem vrtiću Vukovar 1.


 

Donirana računala su se do nedavno koristila u tvrtki Komunalac, no s obzirom da je tvrtka zbog svojih potreba morala nabavljati nova računala, stara, ali i dalje upotrebljiva , odlučili su donirati obrazovnim institucijama u gradu Vukovaru. Donacija starih računala dio je strategije vukovarskog Komunalca na poticanju ponovne upotrebe stvari i predmeta s ciljem sprječavanja nastanka otpada i doprinosa u zaštiti okoliša, ali i podizanju kvalitete odgojno-obrazovnih procesa.

Prema riječima Igora Štrangarevića, direktora tvrtke Komunalac, ukupno će donirati 10 računala, od kojih je 6 pristiglo u Dječji vrtić Vukovar 1.

– Uz potporu Grada Vukovara i fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, uložili smo više od milijun kuna u novu računalnu opremu – Rekao je Štrangarević te dodao kako su sredstva uložili i u stara računala, kako bi još dugo mogla koristiti djeci u širenju znanja.

 – Odabrali smo obrazovne ustanove jer želimo poslati poruku da jedino znanjem možemo napredovati te tako dati doprinos zajednici – istaknuo je Štrangarević.

Donaciju je zajedno s Upravom tvrtke Komunalac, uručio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. – Za Grad Vukovar činimo sve što možemo, tako su tvrtki Komunalac bila potrebna nova računala, stoga im je Grad u tome pomogao. Stara računala nisu htjeli odbaciti, nego su uložili sredstva kako bi ih obnovili i stavili na raspolaganje obrazovnim ustanovama – rekao je Penava dodavši kako je dva računala dobio Dječji vrtić Vukovar 2,  a preostala dva Učenički dom.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 1 Mirjana Kulić, zahvalila je na donaciji te istaknula kako će djeci računala koristiti ne samo za igru, nego i kako bi nešto naučila.

- Računala su djeci zaista potrebna jer je to jedna nova generacija, koja već zna rukovati računalima, a preko raznih edukativnih igrica, djeca mogu puno naučiti – naglasila je Kulić.

 

Četvrtak, 25 Svibanj 2017 15:11

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar i ove se godine uključila u manifestaciju Dani otvorenih vrata udruga s ciljem  informiranja  javnosti o aktivnostima i programima Udruge. Svi zainteresirani građani tako su imali priliku upoznati se s radom i životom u stambenoj zajednici, družiti se s korisnicima i djelatnicima te sudjelovati u radionicama.

Prema riječima predsjednice Udruge Ivane Azenić Dubravčić, Udruga djeluje na tri adrese. Na adresi Kolodvorska 18 i Kolodvorska 6 u Borovu naselju nalaze se objekti organiziranog stanovanja, dok se u Velebitskoj 16 nalaze prostorije kluba Golubica.

- U stambenim prostorima živi 14 korisnika, koji uz podršku asistenta ovdje borave tijekom 24 sata, dok se u prostorijama poludnevnog boravka, za korisnike održavaju različite kreativne i sportske radionice – rekla je Azenić Dubravčić te dodala je kako uslugu poludnevnog boravka koristi 19 osoba iz grada i okolnih općina, koje žive sa svojim obiteljima, ali dolaze sudjelovati u radionicama.  

Petak, 19 Svibanj 2017 15:23

Udruga žena Vukovar, provodi niz projekata kojima je cilj poboljšati kvalitetu života starijih osoba. Tako u okviru Udruge djeluje i Klub osoba treće životne dobi, čije se članice svakodnevno okupljaju u prostorijama Udruge, kako bi sudjelovale u raznim kreativnim radionicama, radionicama zdrave prehrane, ali i kako bi se družile i igrale društvene igre. Grad Vukovar, stoga im je donirao pikado i druge društvene igre, kako bi još bolje i zanimljivije provodile vrijeme, a tim povodom, Udrugu je posjetio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. - S Udrugom žena Vukovar imamo izuzetno dobru suradnju te im nastojimo pomoći kad god možemo. Korisnice Kluba izrazile su želju za elektronskim pikadom pa im je grad to i omogućio. Nadamo se da će im ove igre koristiti i da će se još dugo u ugodnom društvu okupljati u ovom prostoru te da ćemo ih i nadalje posjećivati kako bismo razmotrili problematiku Borova naselja, ali i grada Vukovara – rekao je Penava.

Zamjenica koordinatorice u Udruzi žena Vukovar Jelena Milić istaknula je kako Grad Vukovar uvijek nastoji pomoći, tako je prošle godine pomogao u obnovi kluba te donirao informatičku opremu za Internet klub. – Iznimno smo zadovoljni suradnjom sa Gradom Vukovarom, ali i činjenicom što je važnost organizacije civilnog društva prepoznata u lokalnoj zajednici – rekla je Milić.

Četvrtak, 18 Svibanj 2017 15:48

18. i 19. Svibnja, organizirano je provođenje prometno-preventivne edukacije, pod nazivom KLIK, za učenike trećih razreda vukovarskih srednjih škola.


Prometno-preventivnu edukaciju KLIK, organizirao je Autoklub“Polet“Vukovar u suradnji s Gradom Vukovarom, u okviru projekta KLIK - sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja u prometu“, koji  Hrvatski autoklub provodi diljem Hrvatske, a usmjeren je na rizičnu skupinu- adolescente i učeničke završnih razreda srednjih škola. Program cijele aktivnosti sastoji od 2 dijela: prvi dio podrazumijeva interaktivno predavanje u komunikaciji s mladima, dok drugi dio obuhvaća demonstriranje situacija u slučaju prevrtanja vozila i direktnog udara u tvrdi objekt.

- U prvom djelu govorimo o problematici prometa, stradavanja u prometu i ulozi mladih, koji su često žrtva stradanja zbog spleta okolnosti, zbog činjenice da su mladi, neiskusni te ne znaju kako se pravilno zaštiti u vozilu - rekao je Krešimir Viduka, voditelj ureda sigurnosti cestovnog prometa u HAK-u, naglasivši koliko je važno ispravno postaviti sigurnosni pojas i naslon za glavu jer ukoliko dođe do sudara, trzajne sile koje u tom trenutku nastaju, mogu uzrokovati ozbiljne ozlijede čak i pri malim brzinama. Dodao je kako na ovaj način nastoje pripremiti učenike za sudjelovanje u prometu, naučiti ih odgovornom ponašanju te na taj način smanjiti broj prometnih nesreća. – Prvi uzrok smrti mladih u svijetu su upravo prometne nesreće i nama je stoga cilj ukazati na to kako ih samo jedan klik, koji im treba postati navika odgovornog ponašanja, može zaštititi u prometu – istaknuo je Viduka. 

U pastoralnom centru Crkve Sv. Filipa i Jakova, predstavljen je cijeli projekt te održan  prvi dio edukacije, predavanje za učenike vukovarske gimnazije, kojemu je, u ime Grada Vukovara, prisustvovala i pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović. – Ova akcija namijenjena je učenicima trećih razreda srednjih škola, baš u vrijeme kada se pripremaju za svoje vozačke ispite jer važno je upoznati ih s prometnim pravilima te tako spriječiti negativne posljedice koje se mogu dogoditi u prometu. – Rekla je Živanović.

Nakon predavanja gimnazijalci su se uputili u središte grada gdje su imali priliku  vidjeti demonstraciju prevrtanja vozila te udar u tvrdi objekt pri brzini od 40 km na sat te sve prednosti korištenja sigurnosnog pojasa u tim situacijama. Demonstracija će bit će održana i u petak 19. Svibnja, od 10 do 14 sati, a pristup programu imaju i svi zainteresirani građani stariji od 15 godina. 

Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 15:32

Opća županijska bolnica Vukovar, Odjel za ginekologiju i porodiljstvo organizira za sve buduće majke i njihove partnere tečaj za trudnice. Tečaj se sastoji se od tri predavanja, a prvo predavanje na temu “Što nas očekuje u porodilištu”, održala je Marijana Ivančić s odjela za ginekologiju i porodiljstvo. -  Upoznajemo buduće majke sa svim protokolima u bolnici, kada krenuti u rodilište i kako se ponašati u tom trenutku. –Rekla je Ivančić te dodala kako ovaj tečaj pomaže budućim majkama samim time što su upoznale rodilište i dio osoblja, što i dolazak u rodilište čini manje stresnim.

Drugo predavanje na temu „Novorođenče“, održat će se 17. Svibnja, a posljednje na temu „Trudnoća i porod“, 19. Svibnja. Sva predavanja počinju u 13:00h.
Ivančić je najavila i dan otvorenih vrata u vukovarskom rodilištu, 23. Svibnja, kako bi sve zainteresirane trudnice mogle upoznati rodilište i primalje.

Srijeda, 10 Svibanj 2017 15:02

Vukovar je do 15. svibnja luka umjetnosti. Riječ je o manifestaciji koja je okupila najpoznatije svjetske 3D umjetnike, koji na šest lokacija u gradu, oslikavaju atraktivne anamorfne slike. Povodom manifestacije održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Vukovart – luka umjetnosti, kao i neki od umjetničkih radova koji ovih dana uljepšavaju grad.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je ideja Vukovarta nastala nakon što je 3D slika na mostu preko rijeke Vuke, jedinog hrvatskog 3D umjetnika Filipa Mrvelja, postala velika atrakcija među građanima, ali i na društvenim mrežama. – U Vukovaru je ovih dana šest najvećih 3D umjetnika iz različitih zemalja svijeta, koji oslikavaju šire središte grada. Nadamo se da ćemo na ovaj način napraviti iskorak ka modernijem Vukovaru, Vukovaru koji je otvoren za nove ideje i da ćemo po tome biti prepoznatljivi – Rekao je Penava

Projekt se izvodi u organizaciji Grada Vukovara i Planet Street Paintinga iz Nizozemske, a prema riječima pročelnice upravnog odjela za društvene djelatnosti Ane Živanović, vrijedan je oko 450 tisuća kuna. – Vjerujemo da će građani biti zainteresirani i sretni ponudom novih sadržaja u gradu te da ćemo otvoriti jednu pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar. – Ističe Živanović

Vukovart predstavlja novi koncept u kulturi grada Vukovara te ga promovira kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, odnosno stvaratelje novih vrijednosti. Filip Mrvelj istaknuo je kako
prvi put u Hrvatskoj imamo ovoliku koncentraciju umjetnika koji se bave ovom vrstom umjetnosti. – U ovom trenutku Vukovar je na karti svijeta kao jedna galerija najvećih 3D umjetnika i to je posebno značajno jer se mali broj ljudi bavi tom vrstom umjetnosti. – naglasio je Mrvelj dodavši kako je umjetnicima puno značilo što im je grad Vukovar dao slobodu pri odabiru teme jer će na taj način bolje predstaviti sebe, ali i ostaviti gradu ljepše slike. – Imamo različite vrste umjetnika, sa različitom percepcijom i vizijom onoga što rade, a ta raznolikost stilova daje ovoj priči dodatnu vrijednost. – Dodao je Mrvelj.

Srijeda, 10 Svibanj 2017 08:41

Europski dom Vukovar u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert iz Zagreba i Vukovarsko-srijemskom županijom, organizirali su povodom Dana Europe, tribinu pod nazivom Quo vadis EU?  Riječ je o interaktivnoj tribini, na kojoj su sudionici imali mogućnost saznati više o stanju i promjenama koje se događaju u Europskoj uniji, odrazu istih na njezine građane, posebno građane Republike Hrvatske, ali i postavljati pitanja, tražiti odgovore, ukazati na probleme i izraziti svoje mišljenje.

Prema riječima Dijane Antunović Lazić, direktorice Europskog doma Vukovar, vidljivo je da se struktura EU znatno mijenja, stoga su organizirali ovu tribinu kako bi upoznali širu javnost Vukovara i regije s tim promjenama. O problemima vezanim za razvoj i budućnost Europske unije s pravnog aspekta, govorio je Predrag Zima, profesor pravnog fakulteta u Osijeku, koji je istaknuo kako su problemi ugrađeni u sam sustav EU, a poseban naglasak stavio  je na nedostatak demokracije.  

Poveži se s nama

Vijesti u slici

Nogometaši Međimurja potvrdili su pobjedom u Vukovaru prvo mjesto i status najbolje ekipe prvenstva. Poveli su gosti...
Dva kola prije kraja prvenstva Čepin je osigurao prvo mjesto dok se za drugo mjesto još bore Sloga iz Nove Gradiške...
Kolo prije kraja prvenstva Otok ima prednost od jednog boda ispred Dilja, no u zadnjem kolu Otok će ugostiti...
U 2. ŽNL Nogometnog središta Vukovar i dalje je neizvjesno. U utrci za prvaka su ostali Croatia i Bršadin koji su...
U subotu 27. svibnja 2017. održan je 1 Valens kupa grada Vinkovaca (1st International Amateur Martial Arts Cup-...
Tijekom školske godine 2016/2017. OŠ Josipa Matoša sudjeluje kao partner u Erasmus + projektu "Uključivanje...
Vukovarsko-srijemska županija dodijelila je potpore udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera s područja...
Povodom Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice formiranja OS RH,...
U organizaciji Koordinacije rusinske nacionalne manjine RH,  u Vukovaru je održana središnja proslava Dana...
Hrvatskoj na ponos, naziv je 2.vukovarskog krosa koji je ove godine održan pod sloganom Trčim i pomažem, a kojega su...
Danas završava manifestacija Dani otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske....
Gradska tvrtka Komunalac donirala je računala Dječjem vrtiću Vukovar 1.   Donirana računala su se do...
Nacionalna završnica prvenstva visokih učilišta UniSportfinals je održana u Biogradu na moru od 18. do 21. svibnja...
Na poticaj Ureda za udruge Vlade RH i ove godine UZOSIO Golubica Vukovar priključila se mnogim udrugama u Hrvatskoj...
Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima proslavio je 10 godina postojanja Biblioteke za djecu i mlade Grafit u kojoj su do...
Uprava rukometnog kluba PPD Zagreb objavila je na službenom portalu kluba kako su potpisali dvogodišnji ugovor s...
Povodom svečanog obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 26....
Dugometražni dokumentarni film "Sve je bio dobar san", (Le „Frenchie“ de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića,...
Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj...
Humanitarno-kulturni braniteljski centar Vukovar nastavlja s akcijama kojima pomaže podizanje kvalitete života u...
Nedavno završeni dokumentarni film "Gospa od utočišta" redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića...
Vukovarac Igor Mihelić protekli vikend od 19. do 21. svibnja proveo je na austrijskim Alpama. Kako i zašto se uputio...
Na Općinskom sudu u Vukovaru održano je pripremno ročište u predmetu u kojem je dr. Vojislav Stanimirović podnio...
Ispitivanjem dvaju svjedoka obrane te iskazom završnih riječi na Općinskom sudu u Vukovaru nastavljeno je suđenje,...
Djeci je izgledao kao golema igračka, a starije je podsjećao na bezbrižnu mladost. Fiat 500 pojavio se prije 60...
Najveća europska dobrotvorna priredba namijenjena prikupljanju sredstava za borbu protiv AIDS-a, 24. Life Ball...
Karate klub Vukovar '91. nastupio je 21. svibnja 2017. godine na 17. Karate Turniru mladeži u Slavonskom Brodu, na...
Po Kalendaru natjecanja Hrvatskog dizačkog saveza ovogodišnje seniorsko Prvenstvo u obje spolne konkurencije,...
U ŽK Vukovar održana je proširena sjednica strukovne grupe turizma. Uvodno je nazočne u ime ŽK Vukovar pozdravila...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija