ON AIR . . . . . .

U HGK infodan za poduzetnike

Infofdan u HGK Infofdan u HGK Foto: Vedran Vuleta

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s županijskim komorama i Europskom poduzetničkom mrežom diljem Hrvatske organizira info dane na kojima se predstavljaju mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU. Jedan takav održan je i u Županijskoj komori Vukovar.

Riječ je o info danu koji je za cilj imao kroz prezentaciju upoznati poduzetnike, ponajprije one iz mikro, malih i srednjih poduzeća, s mogućnostima sufinanciranja projekata sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, bespovratnim sredstvima kao i financijskim instrumentima – mikrokreditima.

Nekoliko zanimljivih javnih poziva za bespovratna sredstva predstavio je Julije Katančević, samostalni savjetnik iz HGK.

- Između ostalog to je razvijanje poduzetništva u gradu Vukovaru gdje je oko 7 milijuna kuna rezervirano za poduzetnike  i gdje se potiče razvoj poduzetništva u gradu, borba protiv siromaštva i razvoj poduzetničkog duha – rekao je Katančević.

Naglasak je stavljen na trenutno otvorenom natječaju Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva. Ukupna je alokacija natječaja 200 milijuna kuna, dok će se dodijeljene potpore kretati u rasponu od 500 tisuća do 15 milijuna kuna, uz intenzitet potpore od 45 posto za mikro i mala te 35 posto za srednja poduzeća.

Navedeni natječaj ima za svrhu poboljšati poslovni razvoj i tehnološke spremnosti malih i srednjih poduzetnika koji djeluju u identificiranim prihvatljivim djelatnostima – prerađivačkoj industriji te informacijama i komunikacijama. Natječajem se potiču početna ulaganja u kapacitete malih i srednjih poduzetnika, odnosno u izgradnju i/ili opremanje poslovnih jedinica. Prihvatljive su aktivnosti u okviru ovog natječaja ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, čiji je cilj izgradnja/rekonstrukcija i opremanje novih ili održavanje i opremanje postojećih proizvodnih kapaciteta te posljedično podizanje konkurentnosti poduzetnika na domaćem i inozemnom tržištu.

INFODAN1

- Ovo radimo kako bi mogućnosti financiranja približili poduzetnicima. Uloga je HGK da bude uz svoje poduzetnike, da komunicira na terenu s članstvom te da kroz pružanje informacija pomogne poduzetnicima kako bi realizirali svoje projekte – istaknuo je Katančević.

Naglasio je i kako će krajem mjeseca biti otvorena dostava prijava za poboljšanje poduzetništva u gradu Vukovaru.

- Generalno se može reći da će ove godine za poduzetnike u Hrvatskoj biti 16 otvorenih natječaja te 5 zatvorenih kao što je navedeni za grad Vukovar na koji se mogu javiti samo poduzetnici s područja na koje se natječaj odnosi. Puno je bespovratnih sredstava u igri, treba raditi i na svaki projekt potrošiti dovoljno vremena kako bi on bio kvalitetan i imao šansu proći. Nalazimo se na sredini financijske perspektive i zadatak je što više novaca povući iz EU – dodao je Katančević.

Posjećenost sličnih radionica malo je veća u središnjoj nego istočnoj Hrvatskoj, ali po riječima Katančevića nije bitna kvantiteta, nego  je bitno da na radionice dođu ljudi koji već razmišljaju o tome da sa svojom idejom krenu u poduzetnički pothvat.

- Mi im tada dajemo informacije koje oni sami ne mogu isčitati iz projektne dokumentacije i iz uvjeta natječaja te im pojašnjavamo najosnovnije stvari. Ukoliko ima potrebe upućujemo ih i na našu Zajednicu poslovnih savjetnika koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u kojoj se nalaze stručnjaci po sektorima koji ih mogu dalje savjetovati u projektima – poručio je Katančević.

Kao partnerska institucija na infodanu sudjelovala je i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Pročitano 360 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Gospodarstvo

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija