ON AIR . . . . . .

Četiri tvrtke iz Srbije zainteresirane za otvaranjem pogona u Vukovaru?

Ilustracija Ilustracija Foto: R. Rac

Četiri tvrtke iz susjedne Srbije trenutno su zainteresirane za investiranjem u Vukovar te otvaranjem svojih proizvodnih pogona u gradu na Dunavu.

Razloga za to je mnogo, ali ističu se tri najveća. Prvi je činjenica da je Hrvatska članica Europske unije pa bi tvrtke iz Srbije svoje proizvode lakše plasirale na europsko tržište. Drugi razlog je što Vukovar nudi brojne poticajne mjere za razvoj gospodarstva, dok je treći razlog geostrateški položaj grada, dobra prometna povezanost cestovnim, željezničkim, zračnim i riječnim putem kao i blizina Beograda.

U cilju jačanja gospodarske suradnje između Hrvatske i Srbije, Vukovar su posjetili predstavnici zainteresiranih tvrtki iz Srbije koje su iskazale interes za širenjem svojega poslovanja u Vukovaru te u Osijeku.

U uredu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave održan je sastanak na kojemu su uz predstavnike ovih tvrtki nazočili i predstavnici Privredne komore Srbije, Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Vukovar, predstavnici Zajedničkog vijeća općina te zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna.

- Na potencijalni dolazak tvrtki iz Srbije gledam vrlo pozitivno. Otvoreni smo za svaki oblik suradnje, posebice kada govorimo o gospodarskoj suradnji, jer poseban naglasak stavljamo na svaku moguću investiciju i na svako novo potencijalno radno mjesto - rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.   

Penava je dodao kako su sklopljena nova poznanstva s predstavnicima Privredne komore Srbije te kako je riječ o obostranim interesima i u tom smislu, Grad Vukovar će podržati svakog potencijalnog hrvatskog investitora s ovih prostora koji bi svoj interes prepoznao u investiranju i otvaranju svojih pogona u Srbiji.

- Govorimo jezikom financija i to je jedini jezik kojega globalno tržište poznaje. Bilo koji drugi kontekst ove priče ne prihvaćam niti ga razumijem - naglasio je vukovarski gradonačelnik, podsjećajući kako je zajednički interes Hrvatske i Srbije jačanje gradova i općina te otvaranje radnih mjesta i zadržavanje mladih.

Na novinarski upit je li do sada neka tvrtka iz Srbije iskazala interes za širenjem svoje proizvodnje i otvaranjem svojih predstavništava u Vukovaru, Penava je odgovorio kako je interesa bilo, no oni do sada nisu rezultirali konkretnom realizacijom.  

02 SASTANAK
Sastanak u Uredu gradonačelnika Ivana Penave

Tvrtke spreme doći ukoliko budu zadovoljne uvjetima kojim im se nude

Nenad Đurđević, savjetnik predstojnika Privredne komore Srbije za međunarodnu ekonomsku suradnju i regionalni odnos rekao je kako su prošle godine u Privrednoj komori Srbije predstavili mogućnosti za ulaganjem i  suradnjom s općinama istočne Hrvatske te gradom Vukovarom.

- Javnosti u Srbiji predstavljene su prednosti investiranja na ovome području i iz svega toga proizišao je ovaj prvi sastanak - pojasnio je Đurđević.

Đurđević je rekao kako je svjestan da brojka od četiri tvrtke ne zvuči impresivno, no, kako kaže, velika je to stvar jer je riječ o tvrtkama koje su odmah iskazale interes za otvaranjem svojih podružnica u Vukovaru ukoliko budu zadovoljni uvjetima koji im se ovdje nude i ukoliko u tome vide svoj poslovni interes.

-  Ogroman interes za otvaranjem svojih pogona u Vukovaru iskazala je "Mljekara Mihajlović" iz Paraćina u Srbiji. Oni u Vukovaru žele pronaći svoje poslovne partnere, gdje bi u podzakup uspjeli uzeti poslovni prostor. Odgovara im blizina Vukovara i činjenica što bi tada njihovi proizvodi imali porijeklo iz Hrvatske odnosno Europske unije te bi se lakše distribuirali u Austriju i druge članice EU - kaže Đurđević.

Dodao je kako je uz ovu tvrtku, za potencijalni dolazak u Vukovaru jako zainteresirana i srpsko-iranska tvrtka koja se bavi proizvodnjom u segmentu dentalne higijene.

- Treća tvrtka bavi se energetikom odnosno efikasnim upravljanjem energijama i zelenom tehnologijom, dok se četvrta tvrtka bavi softverima - rekao je Đurđević.

Naglasio je kako u Srbiji moraju još jako puno raditi kako bi naglasili sve prednosti rada, poslovanja i življenja u ovome dijelu Hrvatske.

- Jako je puno predrasuda i negativnih vijesti u medijima koje štetno djeluju na potencijalnu suradnju, ulaganja i ekonomski razvoj te smo ispred Privredne komore Srbije došli u Vukovar kako bi pokazali ljudima u Srbiji da postoji interes za suradnjom, postoje poticajna sredstva, da je Hrvatska kao naš najbliži susjed i članica Europske unije potencijalni partner iz puno područja - rekao je Đurđević.

Poslovni forum u Hrvatskoj

Đurđević je suradnju Hrvatske gospodarske komore i Privredne komore Srbije ocijenio izvrsnom, a na tragu toga najavio je i poslovni forum koji bi se u skorašnjoj budućnosti trebao održati upravo u Vukovaru.

- Pozvali bi različite tvrtke iz Srbije da sudjeluju u različitim sektorima. Slično se može organizirati i u Srbiji, i na taj bi se način dodatno ojačala ekonomska suradnja jer imamo što ponuditi jedni drugima - zaključio je Đurđević.

Svoje zadovoljstvo svakom budućom suradnjom iskazala je i Vinka Ivanković, predsjednica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Vukovar.

- Poslovni forum bi se organizirao u suradnji s Vladom Autonomne pokrajine Vojvodine, Privrednom komorom Srbije i Hrvatskom gospodarskom Komorom, a okupio bi najjače gospodarstvenike iz Hrvatske i Srbije kojima bi se prezentirale prednosti investiranja u Vukovar kao i mogućnosti koje im Vukovar nudi - rekla je Ivanković.

Ivanković je naglasila kako političari, gospodarstvenici i poduzetnici vide prostora za suradnju, a to joj je jamstvo da će se neki od potencijalnih projekata realizirati.

- Nakon sastanka u Privrednoj komori Srbije konačno smo došli do trenutka kada tvrtke u Srbiji prepoznaju komparativne prednosti koje imamo na istoku Hrvatske i da se konkretnije počnu zanimati za dolazak i investiranje na ovom našem području - rekao je Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina.

Iduće srijede finalni dogovor

Jeremić je i najavio kako iduće srijede u Vukovar dolaze predstavnici srpsko-iranske tvrtke u cilju finaliziranja dogovora oko otvaranja njihove ekspoziture u Vukovaru te je rekao kako je najizglednije da upravo ova tvrtka bude prva tvrtka iz Srbije koja je u Vukovaru otvorila svoj ogranak.

- Zapošljavanje je jedan od naših prioriteta, imamo sve prirodne resurse i vrijedne ljude tako da je svako novo ulaganje i otvoreno radno mjesto novi gospodarski uzlet ovoga kraja - zaključio je Jeremić.       

Nakon održanoga sastanka predstavnici tvrtki iz Srbije obišli su područje Vukovarske gospodarske zone, Poslovne zone Priljevo te nekadašnjega kombinata Borovo, koje su potencijalne lokacije na kojima bi ove tvrtke mogle otvoriti svoje pogone u Vukovaru.

- Naravno da su tu na raspolaganju i druge parcele zanimljive za ulaganje poput buduće zone na Sajmištu ili aerodroma u Borovu naselju, no sukladno interesima i ocjenama stručnih službi Grada Vukovara, držim da je VGZ najprivlačnija lokacije jer je opremljena kompletnom infrastrukturom i gdje se relativno brzo može realizirati potencijalna investicija - zaključio je gradonačelnik Penava.  

Pročitano 1511 puta
Ocijeni sadržaj
(109 glasova)
Objavljeno u Gospodarstvo

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija