ON AIR . . . . . .

Tvrtka "Borovo" planira nova zapošljavanja u proizvodnji

Novim mjerama do novih radnih mjesta Novim mjerama do novih radnih mjesta Foto: R. Rac

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Majda Burić sa suradnicima posjetila je tvrtku "Borovo" gdje je održala radni sastanak s predsjednicom uprave ove tvrtke Gordanom Odor. Sastanku su nazočili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, kao i v.d. predstojnice Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Područnoga ureda Vukovar Jasna Kolar.

Tvrtka Borovo korisnik je potpora za usavršavanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava te je ova posjeta prilika za rješavanje pitanja kvalificirane radne snage i podizanja stručnosti djelatnika tvrtke Borovo. Radna snaga potrebna Borovu više se ne producira te su potrebne dodatne edukacije kako za postojeće djelatnike tako i za sva buduća zapošljavanja u ovoj tvrtki.

- Nezaposlenost u pet istočnih hrvatskih županija je za 10 posto veća od državnog prosjeka. Upravo stoga su nam radna mjesta u Slavoniji imperativ. U tvrtki "Borovo" s predsjednicom uprave Gordanom Odor smo razgovarali o vrlo konkretnim potezima. Doznali smo da bi njima jako odgovarala mjera zadržavanja u zaposlenosti - rekla je državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Majda Burić, dodajući kako su upravo tu mjeru u resornom ministarstvu najavili u prosincu prošle godine.

02 Nezaposlenost postotci

Državna tajnica Burić je istaknula kako je Ministarstva rada i mirovinskoga sustava napravilo određene promijene vezane uz aktivne mjere politike zapošljavanja u dijelu koji se odnosi na mjeru osposobljavanja na radnome mjestu.

- U tu mjeru se po novome mogu uključivati i dugotrajno nezaposleni građani, koji nemaju zaposlenje duže od dvanaest mjeseci. Kroz nju bi korisnici i dalje mogli usavršavati svoje vještine. Korisnici ove mjere bi dobili svoga mentora, koji bi primao mjesečnu naknadu od 700 kuna za mentorstvo. Jedan mentor bi mogao imati maksimalno troje korisnika ove mjere, dakle njegova ukupna dobit bi dosezala 2100 kuna, a korisnik mjere primao bi naknadu u visini minimalne hrvatske plaće, te ovisno o potrebi i plaćene putne troškove - pojasnila je Burić.

Ministarstvo je u ovoj godini za ovu mjeru izdvojilo milijardu i 600 milijuna kuna.     

03 Sastanak
Radni sastanak

- Gledajući šire,  u smislu ranjivih skupina poput žena i osoba s invaliditetom iznos za ovu mjeru doseže 2 milijarde i 600 milijuna kuna. Riječ je o povijesno visokom iznosu, koji je najbolji pokazatelj koliko nam je u ministarstvu stalo do radne snage, novih radnih mjesta i boljih uvjeta života te podizanja standarda građana Republike Hrvatske - rekla je Burić.

Najveći pojedinačni poslodavac u Vukovaru

Predsjednica uprave tvrtke "Borovo" Gordana Odor je pojasnila kako je tvrtka u 2015. godini koristila mjere Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, a čija je realizacija uslijedila u 2016. godini. Riječ je o mjeri pod nazivom "Učim uz rad" u sklopu koje se u ovoj tvrtki obučavalo 30 osoba od kojih je njih 23 dobilo posao i ostalo u sustavu "Borova".

04 Gordana Odor 1
Gordana Odor, predsjednica uprave tvrtke "Borovo"

- S Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje pokušavamo dogovoriti nove mjere, s obzirom da tvrtka "Borovo" planira nova zapošljavanja radnika u proizvodnji - rekla je Odor.

Odor kaže kako tvrtka "Borovo" trenutno ima 630 djelatnika, od kojih je njih 400-tinjak iz Vukovara, te su kao takvi najveći pojedinačni poslodavac u Vukovaru.

Samo zadovoljan radnik je dobar radnik

- Zadovoljan sam ovim mjerama od strane resornoga ministarstva, ali još više potpori koja je na ovaj način iskazana tvrtki "Borovo".  Ono što hrvatska Vlada čini za ovu tvrtku je uvjet opstanka. Siguran sam da je ovo jedini pravi model koji će ovu tvrtku donijeti na pravi put - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Penava je dodao kako ga veseli i činjenica što su svi čimbenici u ovoj priči konstruktivni. Drži da je to najbolji dokaz da su stvoreni uvjeti u kojima možemo kvalitetno odgovoriti svakoj konkurenciji i ići u korak sa svijetom oko nas.

05 Opsivavanje
Radovi opšivanja u proizvodnom pogonu

- Ovo je najbolji pokazatelj koliko je važno stvarati nova radna mjesta, ne samo u Vukovaru nego u cijeloj Hrvatskoj - mišljenja je Penava.

Na novinarski upit može li ocijeniti trenutnu suradnju tvrtke "Borovo" i Grada Vukovara, s obzirom da je ova tvrtka odnedavno dobila novu upravu, Penava je naglasio kako je "samo zadovoljan radnik dobar radnik".

- Novi kadar ima potporu države, ima potporu sindikata i najvažnije potporu djelatnika. Politika je jednom morala reći dosta kada je riječ o kadrovirnju podobnih stranačkih osoba, kako je u narodu popularno reći "uhljeba". Smatram da je ovo početak jedne zdrave priče u kojoj će svi djelatnici biti zadovoljni te će svojim radom osigurati boljitak cijeloj tvrtki - rekao je Penava, ističući kako je suradnja ove tvrtke i Grada Vukovara na izuzetno visokoj i kvalitetnoj razini. 

06 Djelatnice

Pročitano 1451 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Gospodarstvo

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija