ON AIR . . . . . .

Iznos dodijeljenih potpora u poljoprivredi povećan za 370 posto

Ukupno je zaprimljeno 67 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 47 Ukupno je zaprimljeno 67 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 47 Foto: R. Rac

Grad Vukovar raspisao je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi u 2017. godini koji je bio otvoren od 30. lipnja  do 21. rujna kada su iskorištena proračunska sredstava namijenjena ovim potporama.

Riječ je o 500.000 kuna proračunskih sredstava od kojih je utrošeno 496.280,90 kuna. Ukupno je zaprimljeno 67 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 47. Tim povodom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uručio je Ugovore za bespovratne potpore u poljoprivredi.
Penava-urucuje-1

- U odnosu na prošlu godinu, kada je dodijeljeno 24 potpore u ukupnom iznosu od 133.416,73 kune, ukupan je iznos dodijeljenih potpora povećan za 370%. Prošle je godine je interes bio mnogo manji te nismo uspjeli utrošiti sva sredstva namijenjena ovim mjerama. Ove smo godine, u suradnji i razgovorima s poljoprivrednicima, izmijenili i prilagodili mjere te je interes i odaziv puno veći. Iznimno nam je drago da je to tako jer vjerujemo kako je to područje u koje trebamo ulagati - rekao je Penava ističući kako je Grad Vukovar usmjeren u poticanje gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede te da je posebno zadovoljan što mjere potpore u poljoprivredi koristi mnogo mladih poljoprivrednika koji tek razvijaju svoje OPG-ove.

Ovim Javnim pozivom sufinancirani su troškovi nabave mehanizacije, opreme u proizvodnji voća i povrća, opreme za navodnjavanje, nabavu voćnih sadnica i loznih cijepova, osiguranje usjeva i nasada, troškove stručnog usavršavanja poljoprivrednika, registraciju traktora i priključnih vozila, troškove nabave matica, rojeva, košnica i ostale pčelarske opreme, troškove obveznih doprinosa novih nositelja kao i članova OPG-ova.

Penava je pojasnio i kako je najtraženija mjera bila ona namijenjena pčelarima, a odnosila se na nabavu selekcioniranih matica, rojeva, košnica, pčelarske opreme, vozila i ambalaže.
Goran-Antonio-Vidic

Goran Antonio Vidić - Bavim se uzgojem badema. Novac sam dobio za sadnice, za navodnjavanje te za trimer za košnju trave. Potpora će mi dobro doći, jer ću uz nju vratit dio uloženih sredstava. Prvi urod očekujem kroz dvije godine. Za uzgoj badema sam se odlučio iz razloga što ova kultura nije karakteristična za naše podneblje. Gradu Vukovaru zahvaljujem na ovim poticajnim mjerama jer predstavljaju veliku pomoć svima nama koji smo novi u ovome poslu.  
Marijana-Ivancic

Marijana Ivančić - Bavim se vinogradarstvom. U našoj smo se obitelji tim poslom započeli baviti prije Domovinskoga rata, povratkom u Sotin raskrčili smo vinograde i počeli ulagati u nove zasade. Imao dobre prinose, a trudom i zalaganjem radimo na daljnjem podizanju kvalitete vina. Poticajne mjere će biti iskorištene na zaštitna sredstva koja su dosta skupa. Poticajne mjere zasigurno idu svim poljoprivrednicima na ruku i uistinu nam je drago što Grad Vukovar na ovaj način potiče razvoj poljoprivrednika, gospodarstvenika i OPG-ova.
Marko-Karaula

Marko Karaula - Već tri godine se bavim uzgojem češnjaka. Veliki broj ljudi odlučio se na uzgoj ove kulture jer su pomislili kako je to lagan način dolaska do zarade, no prava istina je da iza svega stoji jako velik rad, zalaganje i trud. Uz puno požrtvovnog rad i odricanja rezultati su mogući. Za uzgoj češnjaka samo se odlučili upravo iz razloga jer ova kultura nje toliko zastupljena na našem području. Uzgojem se bavimo supruga, djeca i ja, a u ove tri godine došli smo do željenih količina. Poticajne mjere od strane Grada Vukovara predstavljaju nam veliku pomoć, a i dokaz su da Grad Vukovar vodi jaku razvojnu politiku kada je riječ o gospodarstvenicima i poljoprivrednicima.  
Goran-Milicevic

Goran Miličević - Bavim se voćarstvom i povrćarstvom. Ovaj poticaj uistinu je velika pomoć, posebice za nas početnike. Uzgojem češnjaka se bavim dvije godine, a voćarstvom godinu duže. Velike napore ulažem u voćarstvo i povrćarstvo i od ovoga posla se može živjeti, ali poslu se mora ozbiljno pristupiti, no uz dobru organizaciju puno toga se može postići.

Pročitano 1450 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Gospodarstvo

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija