ON AIR . . . . . .

Vjernici slave Uskrs, najveći kršćanski blagdan

Sretan Uskrs! Sretan Uskrs! Arhivska fotografija

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan kojim se slavi središnji događaj kršćanstva, Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Brojni vjernici po tradiciji ovaj blagdan obilježavaju odlaskom na svete mise u župne crkve, te potom s obiteljima i najbližima blagdan slave u radosti i veselju.

Blagdan Uskrsa proslavlja se u crkvama diljem Vukovarsko-srijemske županije, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani velikoga tjedna pa se Crkva tako na Veliki četvrtak prisjećala Isusove posljednje večere što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti, a Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenoga trodnevlja pa je toga dana uvečer Crkva započela vazmeno bdijenje.

Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh, te slastice.

Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Djeca se za Uskrs igraju tradicijskim igrama u koje su uključene pisanice poput: tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl.

Postoji mnogo crkvenih pjesama koje opjevavaju Isusovu muku, raspeće i uskrsnuće. U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji najpoznatije su "Kraljice neba", "Uskrsnu Isus doista", "Na nebu zora rudi" i dr.  Poznato je oko 100 skladbi, koje se pjevaju kao uskrsne pjesme od Velike subote do Duhova, ali samo oko 30-ak ih se pjeva i danas.

Pročitano 1033 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Aktualnosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija