ON AIR . . . . . .

Martina Maričić

Srijeda, 22 Ožujak 2017 15:17

Drugi put u četiri godine, u zgradi i dvorištu vukovarske gimnazije, prikazana je terensko-pokazna vježba klizište, a njome je uvježbana evakuacija učenika i djelatnika uslijed aktiviranja klizišta u neposrednoj blizini  zgrade gimnazije, gašenje požara, spašavanje povrijeđenih osoba iz visina te provjera osposobljenost djelatnika gimnazije za početno gašenje požara. Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar rekao je kako je dužnost odgojno-obrazovnih ustanova provoditi mjere evakuacije spašavanja, kako bi se učenici i nastavnici upoznali s opasnostima koje mogu nastati zbog požara, potresa ili neke druge neprilike.

Vježba je dio aktivnosti projekta Recall – zajedno protiv klizišta, koji se nalazi u završnoj fazi i dobra je pretpostavka za cjelovito rješenje sanacije klizišta na području vukovarske gimnazije. Šijanović je naglasio kako  problem klizišta postoji još od obnove zgrade, koja je završila jako brzo i nakon čega su se pojavili problemi pucanja zidova. Dodao je i kako u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Građevinskim fakultetom iz Osijeka konstantno provode mjerenja, kako bi poduzeli potrebne mjere ukoliko dođe do bilo kakvih problema.

Zdravko Kelić, načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje najavio je nastavak projekta Recall, a time i sanaciju zgrade škole. – Cilj nam je ukazati na problem koji je realan i jako velik jer na zgradi ima velikih puknuća, a sigurno i u podrumu. Zbog toga smo preko projekta Recall najprije pokušali analizirati situaciju, a zatim ući u drugi projekt Recall 2, koji je puno veći i zahtjeva više novca, kojim bi mogli sanirati zgradu škole. – Rekao je Kelić dodavši kako je kroz projekt Recall, za analize i utvrđivanje veličine problema utrošeno više od 80.000 eura. 

Utorak, 21 Ožujak 2017 14:52

U gradskoj vijećnici grada Vukovara održano je predstavljanje rezultata istraživanja postupka javne nabave na lokalnoj razini, koje je provedeno u sklopu projekta „Jačanje društvenih kapaciteta za borbu protiv korupcije – E-SCORE“. Opći cilj projekta je  izgradnja društvenih kapaciteta Hrvatske za stalni napredak u području borbe protiv korupcije na svim razinama (lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj) s posebnim naglaskom na civilno društvo, lokalnu samoupravu i stručnjake za javnu nabavu.

Rezultate je predstavio Munir Podumljak izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj, koje je i nositelj projekta. Utvrđen je velik broj anomalija. – Vidljiv je rast bagatelne nabave, koji dostiže i do 10 milijardi kuna godišnje, a ta nabava je izvan zakona i nad njom nema kontrole. Nadalje, većina nabave odvija se u nekompetitivnom okruženju. To smo utvrdili tako što smo detaljno pregledali ugovore 70 velikih naručitelja, kao što su ministarstva, lokalne uprave, javna poduzeća. – Rekao je Podumljak dodavši da  uz sve to, u izbornim godinama poštivanje zakona pada za 50%. – Sve to dovodi nas do zaključka da tržišta nemamo te da ono nije otvoreno za male i srednje poduzetnike koji nisu povezani s politikom, odnosno nemamo zdravo tržište i zdravu snagu koja bi gradila ovu državu. Također, politika na određeni način koristi javnu nabavu kao predizborni instrument. – Istaknuo je Podumljak  

Tihomila Jovanović, slobodna novinarka koja je radila na projektu, također je naglasila velik politički utjecaj na javnu nabavu, dodavši da iako postoje mehanizmi koji kontroliraju javnu nabavu, ne djeluju na način na koji bi trebali.

Utorak, 14 Ožujak 2017 15:27

Uoči  vaterpolo utakmice 5. kola FINA svjetske lige između reprezentacije Hrvatske i Francuske u Vukovaru, Francuska vaterpolo reprezentacija položila je vijenac kod biste Jean-Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca poginulog u obrani Vukovara 1991. Nazočnima, među kojima je bila i hrvatska vaterpolo reprezentacija, obratio se vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a potom im je ukratko ispričana priča o Jean Michel Nicolieru i svemu što je učinio za Vukovar i Hrvatsku. - Jean Michel i svi vukovarski branitelji duboko su u našim srcima. Zbog njih moramo raditi na tome da od Vukovara, ali i Hrvatske napravimo pravi grad i pravu državu na koju ćemo biti ponosni. – Rekao je Penava
- Većina francuskih vaterpolista ne zna za Domovinski rat, niti za žrtvu Jean Michel Nicoliera, koji je došao iz Francuske boriti se za Hrvatsku. Nakon ovoga bit će bogatiji za jednu povijesnu istinu, jednu povijesnu činjenicu i vjerujem da će iz Hrvatske otići s lijepim sjećanjem na ovaj grad i državu.  – Rekao je izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak te naglasio kako im je izuzetno drago što su prva nacionalna reprezentacija koja igra službenu utakmicu u Gradu heroju. – I zbog Grada Heroja i zbog svih koji su ga branili, dat ćemo sve od sebe kako bi pobijedili utakmicu i kako bi se svi zajedno radovali. – Dodao je Tucak.

Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 15:21

Doručak s hrvatskih farmi je projekt Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije, a provodi se u sklopu javne informativne kampanje kojoj je cilj edukacija potrošača u Republici Hrvatskoj, kako bi se usmjerili na kupnju domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda, proizvedenih na hrvatskim farmama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poznate slijedivosti i podrijetla.

Uz tradicionalne domaće poljoprivredne proizvode s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, na Doručku s hrvatskih farmi, predstavljeni su i posluženi proizvodi specifični za Vukovarsko-srijemsku županiju. Sustav dobrovoljnog označavanja poljoprivrednih proizvoda predstavio je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, rekavši kako je cilj istih poslati poruku potrošačima o podrijetlu i kvaliteti  hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, kako bi se ojačala i zaštitila domaća poljoprivredna proizvodnja.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je koliko je bitno kupovati hrvatsko jer i na taj način pomažemo u razvoju hrvatske poljoprivrede i gospodarstva. - Vjerujem da velika većina hrvatskih kućanstava konzumira proizvode hrvatskog podrijetla. To su najkvalitetniji proizvodi koji su zdravstveno ispravni, a kupnjom istog se direktno potiče hrvatska poljoprivreda i gospodarstvo, čuvaju se radna mjesta i vodi briga o svojoj državi. Oni su konkurentni i najpovoljniji u omjeru cijene i kvalitete" - rekao je ministar Tolušić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić iskazao je potporu domaćim poljoprivrednim proizvođačima rekavši kako mu je želja da na policama trgovačkih lanaca bude što više domaćih proizvoda.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, smatra da ovakvim promocijama, ali i drugim načinima oglašavanja treba upoznati potrošače s proizvodima, kako bi kupovali hrvatsko odnosno ono što je kvalitetno i čije je porijeklo poznato.

Na Doručku s hrvatskih farmi okupili su se brojni gosti, ali i  proizvođači i prerađivači domaće prehrambene industrije, koji su predstavili svoje proizvode i pokazali što sve Vukovarsko-srijemska županija ima i može ponuditi.

Petak, 10 Ožujak 2017 14:03

Izdvajamo:
Povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara položeni vijenci za sve poginule i nestale branitelje
Potpisan ugovor između Grada Vukovara i HRT-a oko praćenja Sinjske alke
Uskoro sanacija i ispravljanje S-krivine na Sajmištu

Vijesti pripremila Martina Maričić

Petak, 10 Ožujak 2017 12:29

Povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara, na Memorijalnom groblju žrtava iz domovinskog rata, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u čast svim poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata.

Braniteljima, koji su na današnji dan 1991. godine započeli organiziranu obranu Vukovara i RH, došao se zahvaliti i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
- Ovo je prilika da se zahvalimo tim hrabrim ljudima na odlučnosti i spremnosti, prilika da iskažemo poštovanje preživjelim hrvatskim braniteljima, ali i obiteljima poginulih i nestalih branitelja. Na današnji dan sjećamo se te spremnosti, odlučnosti i hrabrih hrvatskih sinova, ali svakako i drugih manjina koje su prepoznale svoju domovinu i dale svoje živote za nju, kako bismo danas uživali u slobodi. – Rekao je Medved

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je 10. ožujak s razlogom odabran kao Dan  hrvatskih branitelja Vukovara. – Namjerno je odabran ovaj dan, kada nitko nije poginuo i kada se nikakav tragični događaj nije dogodio i kada se hrvatski branitelji Vukovara mogu okupiti u veseloj atmosferi, u veselom društvu gdje nema suza, ni sjetnih misli, gdje mogu izmijeniti svoja iskustva, sjećanja i emocije.

Nakon polaganja vijenaca, fra Mato Vincetić, vojni kapelan u Vinkovcima udijelio je Božji blagoslov, a potom je u zrak puštena krunica, napravljena od balona, koja je simbol vjere i slobode. U okviru programa Dana hrvatskih branitelja Vukovara uslijedila je sveta misa u Crkvi sv. Filipa i Jakova, a slijedi i svečana akademija u Hrvatskom domu Vukovar te druženje uzvanika, branitelja i građana u Radničkom domu u Vukovaru.  

krunica

 

Srijeda, 08 Ožujak 2017 11:34

SDP grada Vukovara je povodom Međunarodnog dana žena, u središtu grada na simboličan način čestitao svojim sugrađankama njihov dan, podjelom karanfila. 

Predsjednik SDP-a Vukovar Goran Bošnjak rekao je kako na ovaj način žele ukazati da je svaka diskriminacija žena za njih neprihvatljiva.  - Dan žena je ujedno i dan otpora prema svim nepravilnostima i nejednakostima u društvu kao što je diskriminacija žena i nasilje nad ženama, nažalost svjedoci smo, da i u današnje vrijeme te pojave postoje. – Istaknuo je Bošnjak te dodao kako je ovo prigoda i da se prisjetimo svih onih koji su se kroz povijest borili za prava žena. 

Srijeda, 08 Ožujak 2017 11:31

Povodom Međunarodnog dana žena, mladež HDZ-a je u središtu grada svojim sugrađankama dijelila medenjake u obliku srca.

- Već tradicionalno, povodom dana žena dijelimo našim sugrađankama medenjake, koje sami pečemo, kako bi ih razveselili i uljepšali im ovaj dan. – Rekla je Kristina Ozdanovac, članica mladeži HDZ-a grada Vukovara dodavši kako su ove godine podijelili 500 medenjaka. 

Poveži se s nama

Vijesti u slici

U središte grada izašle su danas članice Društva Hrvatska žena Vukovar kao i članice Kluba žena liječenih od...
U Vukovar su pristigli turisti s prvog turističkog kruzera ove godine. Na šetnici uz Dunav - pristanu dočekale su ih...
U Nijemcima je održana prezentacija projekta Umrežavanje dionika na području LAG-ova prekograničnog područja...
Videospot za pjesmu "My friend" bit će jednostavan, na ulicama grada, životan i human, ističe Jacques.
Zajedno su odradili novogodišnju turneju, snimili singl, a onda je iznenada uslijedio razlaz. 
Tom Cruise se, prema navodima tabloida, zaljubio preko ušiju u mlađahnu kolegicu. Naime, 54-godišnji glumac navodno...
Na poziv Memorijalnoga centra Domovinskog rata Vukovar, predavanje u Školi mira za učenike osmih razreda održao je...
Švicarska aukcijska kuća Koller će 1. travnja na dražbi u Zuerichu ponuditi nedavno otkrivenu partituru koju je...
Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka, a ove je godine obilježavanje održano u Vukovaru. U dvorcu...
U okviru Svjetskog dana voda u Palači Srijem u Vukovaru održan je radni sastanak vezano uz izgradnju regionalnog...
U Ružičkinoj kući predavanje za učenike osmih razreda unutar sata Škole mira održao je mons.dr.Marin Barišić,...
Drugi put u četiri godine, u zgradi i dvorištu vukovarske gimnazije, prikazana je terensko-pokazna vježba klizište,...
Kvalitetna radna mjesta u Hrvatskoj: trendovi, mogućnosti i očekivanja, naziv je panel rasprave održane u Vukovaru u...
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja masovne grobnice na katoličkom groblju i Križnim...
U gradskoj vijećnici grada Vukovara održano je predstavljanje rezultata istraživanja postupka javne nabave na...
Na 6. Međunarodnom sajmu turizma – Place2Go, održanom u zagrebačkoj Areni od 17.do 19. Ožujka, nastupili su i...
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, učenici i učitelji  Osnovane škole Josipa...
U Domu tehnike u Vinkovcima 18. Ožujka je održana redovna sjednica Zajednice tehničke kulture Vukovarsko-srijemske...
U Vukovaru je održano svečano predstavljanje rezultata dva projekata Tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga...
Iza odbojkašica Vukovara su izuzetno teški i naporni dani u kojima su morale ostvariti pobjede za ostanak u ligi....
Rukometaši Borova očekivano su s visokom razlikom pobijedili Valpovo 43:28. Borovo je od početka utakmice vodilo a...
Rukometašice Vukovara u gostima su pobijedile Đurđevac 29:21 te time potvrdile drugo mjesto na prvenstvenoj...
U Zagrebu je 19. ožujka održan  9. međunarodni Bushido karate kup prijateljstva.  Na turniru je...
Natjecatelji KDU „Vukovar“, uspješno su nastupili na XX. „Soroksar“ Kupu u Budimpešti na kojem su nastupili...
11. ožujka 2017.g.u streljani GSD 1887 "Lokomotiva" Vinkovci održan je KUP Vukovarsko-srijemske županije u...
U Splitu je 11 ožujka odigrano je VI. kolo Prve hrvatske lige u sjedećoj odbojci gdje je KSO Vukovar polučio...
Rezultati 18. kola: Belišće – Bedem 1:0, Varaždin – Koprivnica 1:2, Slavija – Bjelovar 2:1, BSK – Međimurje...
Rezultati 18. kola: Mladost (A) – Graničar (BV) 3:2, Čepin – Sloga 1:1, Šokadija – Vuteks Sloga 3:2, Slavonac...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija