ON AIR . . . . . .

Martina Maričić

Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 14:23

Vijesti HRV-a u 14

- Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u VSŽ
- Potpisan ugovor o sufinanciranju obnove ulice Stjepana Filipovića
- U Vukovaru se održava međunarodni znanstveno-stručni skup Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša

Vijesti prezentira Martina Maričić

Petak, 02 Lipanj 2017 12:39

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, posjetio je Opću županijsku bolnicu Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana na poziv ravnateljice Vesne Bosanac. Prilikom posjete održali su radni sastanak na kojem su razgovarali o projektima koji se provode i koji se planiraju.

– Ove godine obilježava se 160-a obljetnica od osnutka prve bolnice u Vukovaru – istaknula je Bosanac,  dodavši da su župana pozvali kako bi ga upoznali s projektima i zamolili za pokroviteljstvo. Navela je kako provode projekt psiho-trauma centra i projekt poboljšanja isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnoj kirurgiji na svim odjelima, koji će riješiti problem nedostatka opreme. 

– Kad projekt dnevnih bolnica završi, 2019. godine, onda možemo reći da je bolnica u potpunosti obnovljena i dobro organizirana i stručno i kadrovski -  rekla je Bosanac te dodala kako u planu imaju specijalizaciju novih liječnika, za što čekaju rješenje od Ministarstva zdravstva.

 Podsjetila je i kako vukovarska bolnica provodi projekt sistematskih pregleda Hrvatskih branitelja te poseban program po kojem branitelje, kojima je potrebno, naručuju na dijagnostičku obradu i liječenje bez liste čekanja.

Nakon sastanka, obišli su i bolničke odjele kako bi pogledali opremu i radove koji su u tijeku.
- Izuzetno mi je drago što su objekti obnovljeni i što se nabavlja nova kvalitetna oprema. Nedostatak medicinskog osoblja problem je svake bolnice, ali vidim da se vukovarska bolnica već i za to pobrinula -  zaključio je Galić izrazivši i zadovoljstvo što se bolnica uključuje u projekte financirane iz EU fondova te na taj način smanjuje troškove.

Utorak, 30 Svibanj 2017 16:10

Na adresi Kudeljarska 17 u Vukovaru, nedavno je otvoren ugostiteljski  kompleks O SOLE MIO. 

Ugostiteljski kompleks O SOLE MIO, čini restoran, usmjeren isključivo na talijansku i mediteransku kuhinju te osam soba i dva  apartmana, koji imaju ukupan smještajni kapacitet do 50 osoba. Kompleks je otvorila tvrtka M-Felicita, čija je vlasnica Mirjana De Felice, koja je kako kaže, željela u rodnom Vukovaru zajedno sa suprugom pokrenuti posao te tako donijeti još jednu pozitivnu priču koja će utjecati na razvoj i budućnost grada.

- Došla sam u Vukovar iz velike ljubavi i sa željom da zaposlim mlade ljude – Istaknula je De Felice dodavši kako su do otvorenja kompleksa imali vrlo teških trenutaka jer je bilo potrebno puno vremena, truda i financijskih sredstava, kako bi izgradili jedan takav objekt. Osim talijanskog ugođaja na stolu, želja im je ponuditi građanima i nove sadržaje te puno dobre zabave.

Novootvoreni ugostiteljski objekt posjetio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, kako bi vlasnicima dao podršku od grada i poželio puno uspjeha u radu. Naglasio je kako je ovaj kompleks vrlo značajan za grad jer je otvorio nova radna mjesta, povećao smještajni kapacitet i obogatio ugostiteljsku ponudu.

Tvrtka M-Felicita na isti način posluje i u Austriji, a u Vukovaru zapošljava pet djelatnika.

Ponedjeljak, 29 Svibanj 2017 14:26

Tijekom školske godine 2016/2017. OŠ Josipa Matoša sudjeluje kao partner u Erasmus + projektu "Uključivanje životinja u odgojno-obrazovni proces". U okviru projekta,  u Vukovaru se 29. i 30. Svibnja, odvija 7. međunarodni susret projektnih partnera. Prema riječima Mirele Posarić,  ravnateljice OŠ Josipa Matoša, riječ je o završnoj konferenciji dvogodišnjeg  projekta. – Projekt nam je pomogao kako bi djeci s poteškoćama u razvoju omogućili kvalitetniju nastavu – naglasila je Posarić

Povodom susreta, u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara, zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović, održali su sastanak s predstavnicima OŠ Josipa Matoša i predstavnicima partnerskih ustanova iz 7 europskih zemalja: Grčke, Irske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Turske.

- Nastojimo poduprijeti rad škole i raduje nas što sudjeluju u raznim međunarodnim projektima te na taj način doprinose kvaliteti nastave djeci s teškoćama u razvoju – rekao je Pavliček.

Glavni cilj ovoga projekta jest uključivanje životinja u odgojno obrazovni proces te edukacija i trening učitelja o principima primjene terapije životinjama u školi, kao i testiranje primjene principa i metoda terapije životinjama tijekom nastave.  – Učenje sa životinjama za djecu ima velike prednosti jer kroz zabavu, djeca zaborave da uče, što im olakšava cijeli proces učenja – istaknula je Mojica Vuković, koordinatorica projekta. 

U okviru projekta provedene su i različite aktivnosti za učenike, učitelje i roditelje, od predavanja i seminara do iskustvenih radionica, a pojedine projektne aktivnosti uključile su i lokalne udruge i ustanove koje se bave životinjama.

Petak, 26 Svibanj 2017 14:26

Gradska tvrtka Komunalac donirala je računala Dječjem vrtiću Vukovar 1.


 

Donirana računala su se do nedavno koristila u tvrtki Komunalac, no s obzirom da je tvrtka zbog svojih potreba morala nabavljati nova računala, stara, ali i dalje upotrebljiva , odlučili su donirati obrazovnim institucijama u gradu Vukovaru. Donacija starih računala dio je strategije vukovarskog Komunalca na poticanju ponovne upotrebe stvari i predmeta s ciljem sprječavanja nastanka otpada i doprinosa u zaštiti okoliša, ali i podizanju kvalitete odgojno-obrazovnih procesa.

Prema riječima Igora Štrangarevića, direktora tvrtke Komunalac, ukupno će donirati 10 računala, od kojih je 6 pristiglo u Dječji vrtić Vukovar 1.

– Uz potporu Grada Vukovara i fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, uložili smo više od milijun kuna u novu računalnu opremu – Rekao je Štrangarević te dodao kako su sredstva uložili i u stara računala, kako bi još dugo mogla koristiti djeci u širenju znanja.

 – Odabrali smo obrazovne ustanove jer želimo poslati poruku da jedino znanjem možemo napredovati te tako dati doprinos zajednici – istaknuo je Štrangarević.

Donaciju je zajedno s Upravom tvrtke Komunalac, uručio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. – Za Grad Vukovar činimo sve što možemo, tako su tvrtki Komunalac bila potrebna nova računala, stoga im je Grad u tome pomogao. Stara računala nisu htjeli odbaciti, nego su uložili sredstva kako bi ih obnovili i stavili na raspolaganje obrazovnim ustanovama – rekao je Penava dodavši kako je dva računala dobio Dječji vrtić Vukovar 2,  a preostala dva Učenički dom.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 1 Mirjana Kulić, zahvalila je na donaciji te istaknula kako će djeci računala koristiti ne samo za igru, nego i kako bi nešto naučila.

- Računala su djeci zaista potrebna jer je to jedna nova generacija, koja već zna rukovati računalima, a preko raznih edukativnih igrica, djeca mogu puno naučiti – naglasila je Kulić.

 

Četvrtak, 25 Svibanj 2017 15:11

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar i ove se godine uključila u manifestaciju Dani otvorenih vrata udruga s ciljem  informiranja  javnosti o aktivnostima i programima Udruge. Svi zainteresirani građani tako su imali priliku upoznati se s radom i životom u stambenoj zajednici, družiti se s korisnicima i djelatnicima te sudjelovati u radionicama.

Prema riječima predsjednice Udruge Ivane Azenić Dubravčić, Udruga djeluje na tri adrese. Na adresi Kolodvorska 18 i Kolodvorska 6 u Borovu naselju nalaze se objekti organiziranog stanovanja, dok se u Velebitskoj 16 nalaze prostorije kluba Golubica.

- U stambenim prostorima živi 14 korisnika, koji uz podršku asistenta ovdje borave tijekom 24 sata, dok se u prostorijama poludnevnog boravka, za korisnike održavaju različite kreativne i sportske radionice – rekla je Azenić Dubravčić te dodala je kako uslugu poludnevnog boravka koristi 19 osoba iz grada i okolnih općina, koje žive sa svojim obiteljima, ali dolaze sudjelovati u radionicama.  

Petak, 19 Svibanj 2017 15:23

Udruga žena Vukovar, provodi niz projekata kojima je cilj poboljšati kvalitetu života starijih osoba. Tako u okviru Udruge djeluje i Klub osoba treće životne dobi, čije se članice svakodnevno okupljaju u prostorijama Udruge, kako bi sudjelovale u raznim kreativnim radionicama, radionicama zdrave prehrane, ali i kako bi se družile i igrale društvene igre. Grad Vukovar, stoga im je donirao pikado i druge društvene igre, kako bi još bolje i zanimljivije provodile vrijeme, a tim povodom, Udrugu je posjetio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. - S Udrugom žena Vukovar imamo izuzetno dobru suradnju te im nastojimo pomoći kad god možemo. Korisnice Kluba izrazile su želju za elektronskim pikadom pa im je grad to i omogućio. Nadamo se da će im ove igre koristiti i da će se još dugo u ugodnom društvu okupljati u ovom prostoru te da ćemo ih i nadalje posjećivati kako bismo razmotrili problematiku Borova naselja, ali i grada Vukovara – rekao je Penava.

Zamjenica koordinatorice u Udruzi žena Vukovar Jelena Milić istaknula je kako Grad Vukovar uvijek nastoji pomoći, tako je prošle godine pomogao u obnovi kluba te donirao informatičku opremu za Internet klub. – Iznimno smo zadovoljni suradnjom sa Gradom Vukovarom, ali i činjenicom što je važnost organizacije civilnog društva prepoznata u lokalnoj zajednici – rekla je Milić.

Četvrtak, 18 Svibanj 2017 15:48

18. i 19. Svibnja, organizirano je provođenje prometno-preventivne edukacije, pod nazivom KLIK, za učenike trećih razreda vukovarskih srednjih škola.


Prometno-preventivnu edukaciju KLIK, organizirao je Autoklub“Polet“Vukovar u suradnji s Gradom Vukovarom, u okviru projekta KLIK - sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja u prometu“, koji  Hrvatski autoklub provodi diljem Hrvatske, a usmjeren je na rizičnu skupinu- adolescente i učeničke završnih razreda srednjih škola. Program cijele aktivnosti sastoji od 2 dijela: prvi dio podrazumijeva interaktivno predavanje u komunikaciji s mladima, dok drugi dio obuhvaća demonstriranje situacija u slučaju prevrtanja vozila i direktnog udara u tvrdi objekt.

- U prvom djelu govorimo o problematici prometa, stradavanja u prometu i ulozi mladih, koji su često žrtva stradanja zbog spleta okolnosti, zbog činjenice da su mladi, neiskusni te ne znaju kako se pravilno zaštiti u vozilu - rekao je Krešimir Viduka, voditelj ureda sigurnosti cestovnog prometa u HAK-u, naglasivši koliko je važno ispravno postaviti sigurnosni pojas i naslon za glavu jer ukoliko dođe do sudara, trzajne sile koje u tom trenutku nastaju, mogu uzrokovati ozbiljne ozlijede čak i pri malim brzinama. Dodao je kako na ovaj način nastoje pripremiti učenike za sudjelovanje u prometu, naučiti ih odgovornom ponašanju te na taj način smanjiti broj prometnih nesreća. – Prvi uzrok smrti mladih u svijetu su upravo prometne nesreće i nama je stoga cilj ukazati na to kako ih samo jedan klik, koji im treba postati navika odgovornog ponašanja, može zaštititi u prometu – istaknuo je Viduka. 

U pastoralnom centru Crkve Sv. Filipa i Jakova, predstavljen je cijeli projekt te održan  prvi dio edukacije, predavanje za učenike vukovarske gimnazije, kojemu je, u ime Grada Vukovara, prisustvovala i pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović. – Ova akcija namijenjena je učenicima trećih razreda srednjih škola, baš u vrijeme kada se pripremaju za svoje vozačke ispite jer važno je upoznati ih s prometnim pravilima te tako spriječiti negativne posljedice koje se mogu dogoditi u prometu. – Rekla je Živanović.

Nakon predavanja gimnazijalci su se uputili u središte grada gdje su imali priliku  vidjeti demonstraciju prevrtanja vozila te udar u tvrdi objekt pri brzini od 40 km na sat te sve prednosti korištenja sigurnosnog pojasa u tim situacijama. Demonstracija će bit će održana i u petak 19. Svibnja, od 10 do 14 sati, a pristup programu imaju i svi zainteresirani građani stariji od 15 godina. 

Poveži se s nama

Vijesti u slici

PRONI Centar za socijalno podučavanje u okviru projekta Volonterski centar Vukovar organizirao je volontersku akciju u...
Međimurske toplice Sveti Martin na Muri bile su od 12. do 14. lipnja 2017. domaćin UniSport prvenstva Hrvatske u...
Svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ nakon pet godina...
Nakon svete mise održane u Crkvi svetih Filipa i Jakova u Vukovaru, polaznici vojnih škola u svečanom su mimohodu,...
Cijena prirodnog sladoleda od vanilije proteklih je godina porasla širom svijeta i male su nade da će...
Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe 22.lipnja, izaslanstvo Gradske organizacije SDP-a Vukovar položilo...
U temelje nove crkve sv.Josipa Radnika u Borovu naselju koja se gradi na raskrižju ulica Hrvatskog zrakoplovstva i...
Novoimenovanog generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Milana Šapića, u okviru nastupnih posjeta,  primio...
Hrvatsko društvo Ljubljana organizira 15. tradicionalni „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana“, a tim povodom...
Svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „dr. Franjo Tuđman“ nakon pet godina...
Vijetnamka, stara 45 godina, srušila je državni rekord rođenjem 15 djece, objavile su zdravstvene vlasti.
U povodu državnog blagdana Dana antifašističke borbe vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i pročelnica Upravnog...
Stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike predmetne nastave koji izvode programe odgoja i obrazovanja u...
Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na opasnost od toplinskog vala u slijedećih tjedan dana. Od...
Iz vukovarske Gradske uprave stiglo je priopćenje u kojem se navodi kako će Ljeto na vukovarskoj Maloj adi službeno...
Proteklog vikenda u organizaciji Veslačkog saveza Slovenije održana je 62. međunarodna veslačka regata na Bledu na...
PRONI Centar za socijalno podučavanje započeo 1. svibnja 2017. godine s provođenjem projekta Operativka, koji se...
U Vukovaru je održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je...
Francuska je izabrala rekordan broj žena u parlament pokazuju izborni rezultati u ponedjeljak nakon što je stranka...
U Sisku je  16. lipnja održano Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici. Našu...
U Našicama je održan tradicionalni 25. Memorijalni turnir Antun Tomljanović. Turnir je održan u devet kola s tempom...
Avanturist Kirk Jones, koji je 2003. preživio nezaštićeni spust Nijagarinim slapovima, poginuo je prilikom pokušaja...
Brzopotezno uvlačenje par dimova cigarete tijekom kratkog zadržavanja vlaka koštalo je jednu majku dosta...
U Gradskoj vijećnici održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, Stjepan...
Osječko-baranjska županija i Udruga dr. Ante Starčević - Tovarnik pozivaju na premijeru filma „Gospa od...
Prilikom boravka u Vukovaru na obilježavanju osnutka 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade ministar hrvatskih...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija