ON AIR . . . . . .

Svečana promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru

Hrvatska vojska od danas bogatija za  87 časnica i časnika Hrvatska vojska od danas bogatija za 87 časnica i časnika Foto: R. Rac

Uoči Dana državnosti u Memorijalnome centru Domovinskoga rata u Vukovaru održana je svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnoga učilišta "Dr. Franjo Tuđman". 

Uz polaznike časničkih i dočasničkih vojnih škola i programa, članove njihovih obitelji i prijatelje, promociji su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, brigadir Željko Dadić, zamjenik zapovjednika HVU "Dr. Franjo Tuđman", visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, vjerske i akademske zajednice, gradskih i županijskih vlasti i drugi.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je sve prisutne čestitajući im završetak školovanja, ali i nadolazeći Dan državnosti, no izrazila je i zadovoljstvo što je od prošle godine, nakon pet godina stanke, svečana promocija polaznika HVU-a vraćena u Vukovar.

02 KOLINDA

-S dubokim razlogom i svrhom ova se svečana promocija održava upravo u Vukovaru čime se na simboličan način dodatno snaži hrvatska vojna tradicija i svjedoči neraskidiva povezanost hrvatskoga naroda s njegovim oružanim snagama. Današnja svečana promocija prilika je u kojoj se prepoznaje vaš trud i zalaganje da sebe i cjelokupne Oružane snage unaprijedite. Svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH te oružanih snaga savezničkih i partnerskih država želim da nastave na istom uspješnom putu u profesionalnom i privatnom životu - izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako HVU s ponosom nosi ime prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga dr. Franje Tuđmana, što je, kako je rekla afirmacija izvrsnosti učilišta koje je prošlo zahtjevan razvojni put te se potvrdilo ne samo u vojno-akademskoj nego i u sveučilišnoj zajednici uspostave preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa.

Predsjednica je dodijelila ukupno 86 činova poručnika / poručnika korvete pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH, te je nagradila četvero pripadnika OS RH.

 Odluke o dodjeli predsjednica je donijela na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane.

Ukupno je dodijeljeno 86 činova poručnika / poručnika korvete pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, odnosno 21 časnica i 65 časnika Oružanih snaga RH.

Također nagrađeno je ukupno četvero pripadnika Oružanih snaga RH ručnim satom s posvetom vrhovne zapovjednice OS RH i to: poručnik bojnog broda  Stipe Mornar, najbolji polaznik 26. naraštaja intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe u Zapovjedno-stožernoj školi "Blago Zadro"; vojnik Dražen Čarapar, najbolji polaznik 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe u Časničkoj školi "Andrija Matijaš Pauk"; vojnikinja Anamaria Ćurkovuć, najbolja polaznica (vojni pilot) 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva; i stožerna narednica Lidija Luksa, najbolja polaznica 16. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran".

05 NAGRADE

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je ponosan što je ova svečanost uoči Dana državnosti RH, od prošle godine ponovno vraćena u Vukovar gdje joj je, kako je naglasio, i mjesto.

- To je dokaz poštovanja prema ovom gradu, simbolu otpora, koji je za slobodu jedine Hrvatske podnio golemu žrtvu. Posebno pozdravljam hrvatske branitelje Vukovara, invalide Domovinskog rata, članove obitelji poginulih branitelja - vi ste naš ponos - rekao je ministar Krstičević  pozdravljajući  sve polaznike HVU-a te polaznike iz partnerskih i savezničkih država.

- Posebno sam sretan zato što je Hrvatska vojska od danas bogatija za  87 časnica i časnika koji su stekli vrhunsko obrazovanje te će već danas ili sutra biti raspoređeni u HV sa zadaćom da zajedno, timski, odgovorno i dalje radimo na jačanju hrvatske pobjedničke vojske - zaključio je ministar Krstičević.

General Šundov naglasio je kako upravo ovi mladi ljudi predstavljaju budućnost Oružanih snaga Republike Hrvatske te kako će upravo oni uskoro biti nositelji obrambenog sustava naše Domovine.

- Nadam se da smo među njima prepoznali i buduće vođe. Bit liderstva je karakter - zbir ljudskih i etičkih vrlina kao što su hrabrost, umjerenost, pravednost, razboritost i mudrost, a bit karaktera je doživotna težnja za osobnom izvrsnošću - poručuje general.

- Ovom svečanošću želimo vam reći da znamo koliko ste truda i rada uložili u vlastito usavršavanje, a time i postizanje više kvalitete Hrvatske vojske -  poruka zamjenika zapovjednika HVU-a brigadira Dadića, koji je rekao kako će se sustav školovanja i dalje zasnivati ne samo na stručnosti, već i na pozitivnim iskustvima iz Domovinskog rata, nacionalnom i domoljubnom odgoju, visokim karakternim osobinama dočasnika i časnika te njihovoj sposobnosti i spremnosti da preuzmu odgovornost za vođenje i upravljanje postrojbama, zapovjedništvima i sustavima.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čestitajući promoviranim poručnicima, poručio je kako su Vukovar i Hrvatska vojska povezani neraskidivim vezama, te je izrazio zadovoljstvo što je u suradnji Grada Vukovara, aktualne hrvatske Vlade, hrvatske predsjednice i resornoga ministra Krstičevića, Hrvatska vojska od prošle godine trajno vraćena u Vukovar, baš kao i promocija poručnika.

03 PENAVA
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

- Održavanje svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnoga učilišta "Dr. Franjo Tuđman" je 2012. godine potpuno neopravdano i iz smiješnih razloga naprasno ukinuto i prebačeno u Zagreb tijekom mandata "kukuriku vlade". Uz pomoć predsjednice Kolinde grabar Kitarović, ministra Damira Krstičevića, ali i cijele hrvatske Vlade, promociju smo uspjeli prošle godine vratiti u Vukovar. Posjetio bih i na imenovanje prvoga aktivnoga generala HV-a iz Vukovara, generala Živanovića, ali i na sami trajni povratak hrvatske vojske u naš grad, i sve to dovoljno govori o tome kakav je smjer i stav zauzela aktualna hrvatska Vlada prema Vukovaru i sve me to jako veseli - rekao je Penava

Izobrazbu na vojnim školama uspješno je završilo ukupno 153 polaznika, od kojih 30 polaznika pripadnika Oružanih snaga RH, jedan polaznik Ministarstva unutarnjih poslova i jedan polaznik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, 21 polaznik stranih, partnerskih zemalja, iz Bosne i Hercegovine devet, Crne Gore dva, Republike Kosovo dva, Savezne Republike Njemačke jedan, Republike Makedonije četiri, Republike Slovenije dva i Republike Srbije jedan.

Od ukupnog broja polaznika, izobrazbu je uspješno završilo 24 žena, što čini oko 16% od njihovog ukupnog broja. Riječ je o polaznicima koji su završili izobrazbu u časničkim i dočasničkim školama.

Najbolji polaznici vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u školskoj godini 2017./2018. su:

26. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" poručnik bojnog broda Stipe Mornar, 

17. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe poručnik Dražen Čarapar

21. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ – vojni piloti, poručnica Anamaria Ćurković

16. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe, stožerna narednica Lidija Lukša

38. naraštaj Napredne dočasničke izobrazbe, narednik Damir Sertić

53. naraštaj Temeljne dočasničke izobrazbe, skupnik Boris Andžaković

12. naraštaj Izobrazbe za razvoj vođa, skupnik Igor Acketa

Najbolji instruktor u školskoj godini 2017./2018. – narednik Dean Čikvar

04 MORNAR
Poručnik Stipo Mornar

Najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole koja nosi ime Blago Zadro, poručniku bojnog broda Stipi Mornaru na svečanoj promociji polaznika vojnih škola gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodijelio je plaketu Grada Vukovara i novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna, koju će poručnik bojnog broda Mornar dodijeliti u humanitarne svrhe.

- S velikim zadovoljstvom i ponosom mogu reći kako ova nagrada ostaje u gradu heroja i odlazi u ruke Vukovarca, hrvatskog ratnog vojnog invalida Ivana Kella, oca desetero djece i nezaposlene supruge - rekao je poručnik Mornar.

Pročitano 340 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija