ON AIR . . . . . .

Vukovar dobio 5 murala u otvorenoj galerij

Mural u Ulici Blage Zadre Mural u Ulici Blage Zadre Foto: Valerija Lozančić

Dovršeno je svih pet murala koje su u okviru  manifestacije Vukovart – luka umjetnosti koja se ove godine održala pod nazivom “Vukovar goesvertical” na zgradama u Borovu naselju naslikali najuspješniji umjetnici svjetske street art scene.

Grad Vukovar, odnosno  Upravni odjel za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo projekt Vukovart – luka umjetnosti, na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave, realizira već treću godinu za redom s ciljem poticanja novih društvenih događanja i inovacija u društvenoj infrastrukturi koja uključuje građane u razvoj zajednice te podiže i unaprjeđuje kvalitetu života građana.

Međunarodna manifestacija Vukovart – luka umjetnosti značajan je iskorak u jedno novo pozitivno stanje i ima učinak na prostor i građane. Glavni cilj manifestacije je ponudom novih sadržaja odmaknuti se od fokusa ratnog turizma i otvoriti novu pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar koji u svojoj otvorenoj galeriji sada ima 13 slika.

-S dovršetkom 3. festivala Luke umjetnosti Vukovart dobili smo ukupno 13 umjetničkih djela vrhunskih svjetskih umjetnika  koja pozitivno djeluju na sve građane i posjetitelje koji mogu prepoznati kako je riječ o nečem prekrasnom i vrijednom divljenja. Važno nam je širiti ove pozitivne vibracije na sve dijelove našega grada i to je razlog zašto smo s ovom pričom počeli prije tri godine i zašto ćemo s njom svakako i nastaviti, rekao je gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za medije održanoj povodom završetka manifestacije te dodao kako Vukovar zaslužuje samo najbolje i stoga s najboljim svjetskim street art umjetnicima planiraju i nastavak suradnje kako bi Vukovar uistinu postao vrlo važno mjesto na karti street art umjetnosti.

Umjetnička djela radovi su svjetski poznatih umjetnika Marine Capdevile iz Španjolske, Rickeyja Lee Gordona iz Južnoafričke Republike, Vere Bugatti i Fabia Fedelea iz Italije, Elle&Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarme koji su oslikali pet zgrada u Borovu naselju u ulici Blage Zadre 48 i 175, Hrvatskog zrakoplovstva 19 te Domovinskog rata 38 i 52. Riječ je o uređenju 900m2 zidova, a nove slike prekrivaju gotovo 700m2.

- Ove godine imamo pet murala, za razliku od prošle godine kada smo slikali 3D anamorfne slike. Zadovoljni smo ovogodišnjom izvedbom, a čak nas je i vrijeme poslužilo. Vukovaru smo ponudili pet različitih stilova, pet različitih izričaja. Ova je godina definitivno iskorak u odnosu na prošlu, rekao je street art umjetnik Filip Mrvelj, autor prve 3D slike anamorfne slike u našemu gradu naglašavajući kako disperzijom tema i stilova obogaćuju ponudu otvorene galerije Vukovara. Potvrdio je i  kako već postoje planovi za iduću godinu .

Ivor Zidarić direktor  Udruge Val kulture  dodao je kako su svi umjetnici izuzetno zadovoljni atmosferom u Vukovaru u kojoj su stvarali.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Pročitano 360 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija