ON AIR . . . . . .

Nastavak suradnje Luke Vukovar s Lukom Constantza

Nastavak suradnje Luke Vukovar s Lukom Constantza Foto: Valerija Lozančić

U hotelu „Lav“ u Vukovaru  održan je drugi susret Luke Vukovar i  rumunjske Luke Constantze.

Osim hrvatskih i rumunjskih, skupu su nazočili i gospodarski subjekti iz Nizozemske, Austrije, BIH, Srbije i Mađarske. Prvi susret održan je 2015.g. kada je potpisan i Memorandum o suradnji te je na taj način Luka Vukovar postala dio „obitelji“ Luke Constanza. 

Direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak rekao je kako je gospodarski potencijal koji se može ostvariti putem ovoga skupa nemjerljiv kako za samu Luku Vukovar tako i za cijelo gospodarstvo Republike Hrvatske, posebice kada se uzme u obzir činjenica kako je Luka Constantza najveća riječno-morska luka koja povezuje Europu putem rijeke Dunav sa Crnim morem, a time i sa cijelim svijetom te ima godišnje prekrcaj veći od 57.000.000 tona dok sve luke ( riječne i morske ) imaju oko 12. 000.000 tona.
-Luka Vukovar najveća je hrvatska luka na Dunavu i predstavlja ogroman gospodarski potencijal u pogledu transporta roba zbog niskih troškova transporta vodenim putem, a Luka Constanza prepoznala je naš potencijal kao strateške luke koja može odraditi velik dio pretovara na ovome dijelu jugoistočne Europe, rekao je Kuprešak.

Direktor Luke Constanza Teodor Patrichi rekao je kako iz godine u godinu suradnja između dvije luke raste te se nada daće tako biti i u buduće.
-Suradnja s Lukom Vukovar je izuzetna. Nakon potpisivanja Memoranduma o suradnji tranzit kroz naše luke bio je 75.000 tona, a sada, tri godine kasnije, tranzit između naše dvije luke iznosi 300.000 tona i nadamo se da će se i dalje povećavati. Obišli smo Luku Vukovar i impresionirani smo njezinom modernom infrastrukturom, imaju izuzetne operativne mogućnosti. Danas su ovdje s nama vlasnici, brodari, predstavnici transportnih agencija i vjerujem da će ovaj sastanak biti izuzetno uspješan, rekao je  direktor Luke Constanza Patrichi.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tom je prigodom naglasio kako očekuje da će ova suradnja u konačnici rezultirati gospodarskim razvojem i povećanjem broja zaposlenih u Vukovaru.
- Očekujemo da ćemo kroz povezivanje svih luka i gradova na Dunavu dodatno  osnažiti i ojačati gospodarsku suradnju što će u sinergiji  s novim zakonom o Vukovaru dovesti do razvoja gospodarstva i povećanja broja radnih mjesta – rekao je gradonačelnik Penava.

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić naglasio je važnost integracije naših plovnih putova u europske te povezivanja s lukom Ploče i Rijekom.

Pročitano 400 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija