ON AIR . . . . . .

Za tjedan dana počinje 23. Lutkarsko proljeće

Organizatori 23. Lutkarskog proljeća na konferenciji za novinare Organizatori 23. Lutkarskog proljeća na konferenciji za novinare Foto: Valerija Lozančić

Lutkarskom predstavom Umjetničke akademije Osijek „U potrazi za čudovištima“ 19. ožujka s početkom u 11 sati u Hrvatskom domu Vukovar svečano će biti otvoreno 23. Lutkarsko-proljeće.

Istoga dana u Gradskom muzeju Vukovar  s početkom u 19.30 održat će se i svečanost dodjela priznanja „Zvonko Festini“ za životno djelo u području lutkarske umjetnosti. Nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva bit će dodijeljena glumcu Đuri Roiću, a nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Jasminki Mesarić.

Na ovogodišnjem Lutkarskom proljeću sudjelovat će 18 lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore te gosti iz Srbije.
U šest festivalskih dana u 5 gradova, 21 općini i 12 mjesta Vukovarsko-srijemske županije bit će odigrano 100 predstava.

-Sva hrvatska kazališta uvijek biraju najbolje predstave iz svog repertoara s kojima se predstavljaju na Lutkarskom proljeću tako da naša djeca doista imaju priliku pogledati ono najbolje što se nalazi na reportoaru hrvatskih lutkarskih kazališta, rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Lutkarskog proljeća Jasminka Mesarić.

U Vukovaru će biti odigrano 12 predstava koje će pogledati minimalno 3.000 djece, bit će otvorene i dvije izložbe, održat će se  niz radionica i seminara namijenjenih djeci i odgojiteljima, a obilježit će se i Svjetski dan pripovijedanja, rekla je ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako je Grad za Vukovarsko lutkarsko proljeće izdvojio 40.000 kuna.

U okviru 3. Susreta književnika za djecu i mlade u Vinkovcima će biti održano i proglašenje najboljih radova književnog natječaja TENA i TENICA – za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu,  dodjela priznanja i recitatorsko čitanje nagrađenih tekstova.

-Očekujemo da će 100 predstava koje ćemo imati  tijekom Lutkarskog proljeća pogledati oko 20.000 gledatelja što govori koliko je ovaj festival prepoznat, rekao je Himzo Nuhanović iz Kazališne družine „Asser Savus“ zahvalivši Županiji na pomoći od prvih početaka te Gradu Vukovaru što je preuzeo domaćinstvo nad ovogodišnjim Lutkarskim proljećem.

Pokrovitelji i utemeljitelji Lutkarskog proljeća su Kazališna družina „Asser Savus“, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatski centar Unima, Ministarstvo kulture RH i Grad Vukovar.

Pročitano 278 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija