ON AIR . . . . . .

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

U znak sjećanja na postrojavanje 2500 nenaoružanih branitelja u Bogdanovcima U znak sjećanja na postrojavanje 2500 nenaoružanih branitelja u Bogdanovcima Foto: Marija Molnar

U spomen na 10.ožujka 1991. godine kada je u Bogdanovcima postrojeno 2500 nenaoružanih branitelja s područja bivše općine Vukovar, na današnji se dan unazad četiri godine obilježava Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca brojnih izaslanstava kod središnjega križa na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a nastavljeno misom zadušnicom u župnoj crkvi sv.Filipa i Jakova za sve poginule i nestale.

Vijenci

Na svečanoj akademiji upriličenoj u Hrvatskome domu Vukovar, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjedničin savjetnik za branitelje Ante Deur istaknuo je da Domovinski rat predstavlja temelj hrvatske države, a Vukovar i obrana Vukovara nešto najsvetije. - Posebno se na današnji dan moramo prisjećati svih naših poginulih i nestalih. Ovaj nam dan mora biti podstrek da u svakoj prigodi i u svakom trenutku trebamo davati snagu i potporu obiteljima poginulih i nestalih kao i snagu da probamo pronaći svakog nestalog hrvatskog branitelja i civila kako bi njihove obitelji imale gdje zapaliti svijeću – poručio je Deur.

Izaslanik premijera hrvatske Vlade, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da zaslugom hrvatskih branitelja danas u Hrvatskoj živimo u miru i slobodi. -Vukovar je uvijek simbol otpora, obrane i pobjede u Domovinskome ratu. Hrvatska je vojska jako povezana s Vukovarom i meni je drago da smo u Vukovar vratili svečanost završtka vojnih škola, a posebno mi je drago i da smo vratili Hrvatsku vojsku u Vukovar. Od prošle je godina vojska tu u funkciji sigurnosti i pomoći lokalnom stanovništvu – istaknuo je Krstičević.

NA TEMELJIMA ŽRTVE POGINULIH GRADIMO BOLJU HRVATSKU
Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić naglasio je da se danas prisjećamo prvog postrojavanja i domoljublja te sjećamo i zahvaljujemo svima onima koji su svoje živote dali za Vukovar i Hrvatsku. - Zahvaljujemo i onima koji su se došli boriti u Vukovar shvaćajući da se ovdje bore za Hrvatsku. Danas na čvrstim temeljima žrtve onih koji su svoj život dali za hrvatsku državu, gradimo bolju Hrvatsku. Borimo se na drugi način, radnim mjestima za spas ovog dijela istoka Hrvatske, bez puške i metka ali s domoljubljem i zajedništvom – rekao je Galić.

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić podsjetio je na činjenicu da je postrojavanje nenaoružanih postrojbi u Bogdanovcima bio temelj za formiranje 204. vukovarske brigade. - Da nije bilo tog postrojavanja tko zna što bi se ovdje događalo u jesen 1991. godine, a da nije bilo Tomislava Merčepa i dobre organizacije, ne vjerujem da bi se grad održao ni dva tjedna. Vukovar i obrana grada pružili su Hrvatskoj tri mjeseca da se naoruža – istaknuo je Josić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je na današnji dan kao povijesni i kao prigodu u kojoj se sjećamo trenutka početka stvaranja obrane Vukovara, Slavonije i Hrvatske. -Domovinski rat temelj je hrvatske države i s punim pravom možemo reći kako su hrvatski branitelji njezini utemeljitelji. Godina 1991. za našu je domovinu bila najteža godina agresije u kojoj je ključnu ulogu u obrani imao upravo Vukovar čiju su branitelji pokazali svu snagu domoljublja i otpora hrvatskog naroda. Ovo teško ali i slavno doba naše povijesti nikada se ne smije zaboraviti. Upravo obilježavanjem važnih obljetnica podsjećamo cjelokupnu javnost kako je Hrvatska nastala na temelju mnogih žrtava. To nas i danas obvezuje na širenje istine o Domovinskom i ratu i vrijednostima koje su iz njega proizašle. Iz tog nametnutog rata izašli smo kao pobjednici no ostaje dužnost koja nas obvezuje zajedničkim naporima raditi na boljitku domovine Hrvatske – rekao je Penava.

Penava

Naglasio je da današnji datum velika većina braniteljskih udruga nije slučajno odabrala kao Dan hrvatskih branitelja Vukovara. -Ponajprije je odabran zbog postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima ali i zato jer je to jedan od rijetkih dana kada u Vukovaru možemo biti veseli, kada ne moramo biti sjetni dok se prisjećamo i evociramo uspomene na '91 godinu. Osobno ovaj dan, bez obzira na svu težinu i simboliku shvaćam kao dan nas Vukovaraca kada trebamo biti otvoreni jedni prema drugima, pohvaliti sve ono što je bilo dobro, a jednako tako imati hrabrosti i obraza reći i ukazati na sve ono što ne valja – istaknuo je Penava dodavši da je 10.ožujka 1991. godine organiziran "pod kapom i patronatom Hrvatske demokratske zajednice". -Danas možemo čuti kako su svi tu sudjelovali, naravno da jesu iako možda nisu svi dijelili taj svjetonazor, ali dvije su činjenice vezane uz ovaj datum, jedna je Hrvatska demokratska zajednica a druga je gospodin Tomislav Merčep – naglasio je Penava.

PENAVA U EMOTIVNOM GOVORU PODSJETIO NA TOMISLAVA MERČEPA
Pohvalio je potom dolazak Hrvatske vojske u Vukovar kao strateški cilj kojeg su si zadali prije nekoliko godina. -Iskazujem ogromno zadovoljstvo i zahvalnost ministru Damiru Krstičeviću, koji je uz hrvatsku Vladu najzaslužniji zato što su Hrvatska vojska i hrvatski vojnik danas u Vukovaru. Moramo još osigurati stambeno zbrinjavanje za pripadnike Hrvatske vojske i ne sumnjam da ćemo tu zadaću uz pomoć hrvatske Vlade i realizirati – poručio je Penava.

Za neke pak stvari Penava smatra da nisu bili na razini zadatka, a tiče se to, kako je, vrlo emotivno izložio,odnosa prema Tomislavu Merčepu. -Pitam vas danas gdje je Tomislav Merčep i gdje smo mi? Što to govori o nama i je li tako tretiramo svoje ljude? Svi ćemo se složiti da ako je bilo zločina neka se osude. Međutim gdje su danas krivci za rušenje ovoga grada, gdje su krivci za Ovčaru? Po Irskoj, Švedskoj, Europi, Srbiji, a na žalost i po Republici Hrvatskoj. Po pitanju procesuiranja tih zločina rezultat nam je ravan nuli i sve službe koje nose odgovornost i krivnju za to neka se ne nađu uvrijeđene, ali neka niti jednog trenutka ne pomisle prozivati bilo koga drugoga jer svi smo za to jednako krivi. Zna se tko je u ovoj i u svakoj normalnoj državi odgovoran za istraživanje i procesuiranje zločina, a to sigurno nije Ministarstvo branitelja. Svi drugi, počevši od svih nas u ovoj dvorani, nismo bili dovoljno dobri, puštali smo i puštamo to i dan danas da "voda nosi" dok naši heroji jedan za drugim odlaze, bivaju optuženi u ovoj istoj državi. Krvnici koji su počinili sto puta više prolaze nekažnjeni i mi stvar prepuštamo zaboravu. Pjevamo naše pjesme, imamo svoju zastavu, a zapravo posao nismo odradili. Pustimo li da to odradi netko drugi, bojim se da neće imati tko. Ako je '91 hrvatski vojnik krenuo od sebe i stavio sebe na raspolaganje, pitam se što mi to danas činimo i u kome je problem ako ne u nama, ukoliko mi tu stvar nismo u stanju istjerati do kraja – rekao je Penava.

Svoj je govor gradonačelnik Ivan Penava završio riječima da "Vukovar i danas stoji kao zalog zajedništva i poziva cijelu Hrvatsku na ujedinjenje, a kao uzor stavlja svoje branaitelje i heroje". -Hrvatskim braniteljima čestitam vaš dan, zahvaljujem na svemu što ste činili i pozivam vas da još učinimo i ovo malo za hrvatsku domovinu- istaknuo je Penava.

Povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara gradonačelnik Ivan Penava uručio je ministru obrane Damiru Krstičeviću hrvatsku zastavu koja se vijorila na vodotornju u studenom 2017. godine. Zastava je uručena u znak pažnje, kao poklon i zahvala ministru Krstičeviću za sve što je učinio za Vukovar.

Svečanoj akademiji nazočili su brojni izaslanici Ministarstva branitelja, MUP-a, Glavnog stožera Oružanih snaga RH i drugi, osnovnoškolci iz Splita i Paga koji se ovih dana nalaze na terenskoj nastavi u Vukovaru, a u programu je sudjelovala i dramsko-recitatorska skupina Gimnazije Vukovar Sunčani grad te dječji zbor Vukovarski golubići.

 Gimnazijalci

Druženje sudionika nastavljeno je potom zajedničkim ručkom na platou stare tržnice.

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Grada Vukovara .

Pročitano 389 puta
Ocijeni sadržaj
(29 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija