ON AIR . . . . . .

Penava: U svrhu preusmjeravanja sredstava na strukturne projekte odlučili smo se „prvo pomesti ispred vlastitog praga“

Novi sustav upravljanja Novi sustav upravljanja Foto: Vedran Vuleta

U vukovarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za novinare  na temu "Novi sustav upravljanja Gradom do boljeg Vukovara". Sustav je to koji uključuje već realizirane mjere uštede poput dva smanjenja plaća gradonačelniku i njegovim zamjenicima, prodaju viška gradskih automobila, buduću reviziju stanja gradskih tvrtki i ustanova…, a sve s ciljem racionalizacije troškova te ulaganja novca u nove projekte koji će prvenstveno rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i u konačnici povećanju kvalitete života u Vukovaru.

- Kada smo po prvi puta osvojili povjerenje naših sugrađana obećali smo im bolji Vukovar. Danas, tri godine poslije, Vukovarci svjedoče potpuno novom Vukovaru, jer smo ostvarili niz projekata koji su drastično utjecali na poboljšanje kvalitete života i standarda naših sugrađana – ustvrdio je Penava.

U tom pogledu podsjetio je kako Vukovar danas ima najsuvremeniji bazen na kojem je otvoreno 25 novih radnih mjesta, novu modernu tržnicu koja priliči trgovačkome središtu, da je Grad Vukovar po davanjima za obitelj, mlade i druge socijalne mjere prvi u državi, dok je za poticaje gospodarstvenicima na trećem mjestu.

- Vukovaru smo otvorili nove perspektive, a u pripremi su brojne druge. Neki od novih projekata koji su u pripremi ili su u tijeku svakako su obnova Vodotornja koja će u konačnici rezultirati otvaranjem 15-ak novih radnih mjesta, izgradnja Gradskog stadiona, obnova Hotela Dunav i prenamjena u konferencijski centar u kojem će se trajno zaposliti 30-ak osoba, izgradnja Arheološkog parka te dodatna sredstva iz europskih fondova namijenjena poticajima za poduzetnike – rekao je Penava i dodao kako svi ovi projekti, već ostvareni i oni koji će se ostvariti za vrijeme ovoga mandata, donose ne samo poboljšanje kvalitete života građana nego i podizanje našega grada na novu razinu koja dalje rezultira direktnim otvaranjem novih radnih mjesta, ali i pojačanom gospodarskom i turističkom aktivnošću.

Nadalje, naglasio je kako smatra da Vukovar vode u dobrome smjeru, jakim tempom koji će u nadolazećem periodu nastojati pojačati.

- U svrhu toga i ostvarenja svih zadanih ciljeva i vizija za naš grad, potrebno je sustav učiniti što efikasnijim, a sredstva koja su nam na raspolaganju pažljivo izbalansirati. Kada govorimo o racionalizaciji troškova prvenstveno mislimo na to da želimo znati gdje svaka proračunska kuna odlazi i zašto. Ako zaista želimo podići Vukovar na razinu na koju smo se obvezali i za koju smatramo da je Vukovarci zaslužuju, onda ne možemo odstupati od strategije koja je polučila rezultate i koju su građani prepoznali te na prethodnim izborima ocijenili pobjedničkom – izjavio je Penava.

Govoreći o navedenoj strategiji rekao je kako ona prvenstveno uključuje razvijanje detaljnog sustava upravljanja Gradom, koji su počeli provoditi već u prvome mandatu kada su od 1. siječnja 2015. godine plaću gradonačelnika i ostalih dužnosnika smanjili za 8 posto, reducirali materijalna prava službenika i namještenika gradske uprave i proračunskih korisnika, od čega je ostvarena godišnja ušteda od 1 milijun kuna, a broj službenih gradskih automobila smanjili su s 13 na 6, koliko ih je i danas.

- Odlučili smo se kako ćemo u svrhu preusmjeravanja sredstava na strukturne projekte od značaja za sve građane „prvo pomesti ispred vlastitog praga“ i krenuti od sebe te su zato provedene navedene uštede. Nadalje, djelatnici Grada Vukovara rade vrhunski posao i zaista su servis građanima, no budući da želimo ostvariti najproduktivniji mogući sustav odlučili smo se na promjenu koeficijenata kako djelatnicima tako i gradonačelniku i ostalim dužnosnicima. Ova promjena dovesti će do godišnje uštede od 1,3 milijuna kuna – ističe Penava.

U Gradu su zatražili i reviziju, odnosno angažirali revizore koji će im prikazati cjelovitu sliku stanja u svim gradskim tvrtkama i ustanovama, a na taj način pojašnjava Penava, žele ustanoviti novi sustav upravljanja koji će nas dovesti do najboljeg mogućeg Vukovara.

- Ovaj novi sustav u konačnici će se odraziti pozitivno na građane Vukovara. Mjere koje su do sada građani uživali i prava koja su ostvarivali bit će detaljno analizirane te će se proračunski novac raspoređivati sukladno sustavnoj analizi i potpunim podacima. Ovakav je pristup do sada doveo do ukidanja mjere besplatnog prijevoza studenata u Osijek, smanjenje sredstava namijenjenih sportskim udrugama te uvođenja sustava potvrđivanja karata za besplatni gradski prijevoz građana starijih od 65 godina. Isto tako, taj je isti sustav iznjedrio 4 milijuna kuna poticaja za poduzetnike, povećanje naknada za novorođenčad, besplatne udžbenike, bilježnice i preobuku za osnovnoškolsku djecu te novu mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece – rekao je Penava.

Po njegovim riječima ovakav program, način i sustav rada prezentirali su građanima, koji su ga svjesno odabrali na posljednjim lokalnim izborima, te da bi sada bilo krajnje neodgovorno odustati od njega kao i od ciljeva koje su si zadali te smjera koji su prezentirali.

- Također, smatramo kako je krajnje neodgovorno i neetično ne znati gdje je, zašto i za čega je otišla svaka kuna proračunskih sredstava ili sredstava namijenjenih građanima Vukovara. Moja odgovornost kao gradonačelnika je uspostaviti sustav upravljanja Gradom koji će kao posljedicu imati najbolji mogući Vukovar i to na najefikasniji način. Vukovarci su mi povjerili ovu odgovornost i povjerenje kako ću Vukovarom upravljati na dobrobit svih građana. To ću povjerenje i opravdati – zaključio je Penava. 

Pročitano 667 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija