ON AIR . . . . . .

Održana završna konferencija EU projekta „Izgradnja gradske tržnice u naselju Olajnica u Vukovaru“

Gradonačelnik Grada Vukovara tradicionalno je organizirao predblagdansko druženje s gradskim službenicima, gospodarstvenicima i medijima u sklopu koje je održana završna konferencija za EU projekt „Izgradnja gradske tržnice u naselju Olajnica u Vukovaru“. 

Gradsku tržnicu svečano su otvorili krajem listopada 2017. godine gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava s izaslanicom predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac. Prije službenog otvorenja ministrica Žalac, gradonačelnik Penava i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja gradske tržnice u naselju Olajnica u Vukovaru" ukupne vrijednosti projekta 22.635.671,61 kuna. Projekt je dio Intervencijskog plana Grada Vukovara te je time sufinanciran sredstvima EU fondova u vrijednosti od 85 posto iznosa, odnosno 17.937.959,73 kune. - Kroz Fond za regionalni razvoj osigurali smo sredstva kako bi Grad Vukovar sufinancirao što manji postotak razlike te u tom slučaju umjesto 15 posto predviđene razlike, Grad će sufinancirati nešto manje od 5 posto – rekao je Branko Knežević, viši stručni suradnik za energetsku učinkovitost u Gradu Vukovaru.

Projekt je započeo 29. travnja 2015. godine sa predajom projektne dokumentacije za izgradnju, nakon čega je provedena javna nabava za izvođenje radova, a za izvođača je odabrana osječka tvrtka „Gradnja“ koja je izgradnju objekta dovršila u 10. mjesecu 2017. godine. Ukupna površina tržnice jest 3,396 metara četvornih, od čega zatvoreni prostor čine 100 betonskih klupa, 28 poslovnih prostora različitih namjena, sanitarni čvorovi za zaposlenike i posjetitelje te servisne prostorije.  
- Sa današnjim danom 80 posto poslovnog prostora i betonskih klupa je iznajmljeno, a natječaj za zakup prostora je trajno otvoren sve dok se ne popuni i onaj posljednji poslovni prostor odnosno betonska klupa – zaključuje Knežević dodajući kako je cijena zakupa od 40 do 100 kuna po četvornom metru ovisno o namjeni.
.

- S obzirom da smo na početku razvoja ovoga projekta zadovoljni smo popunjenošću kapaciteta, budući da je tržnica površinom veća od bivše. Interes je puno veći od očekivanog, ali i činjenica jest da su uvjeti koje pruža sadašnji objekt daleko bolji od onoga na što su naviknuli naši trgovci – kazao je Penava napominjući kako ovo nije konačna popunjenost tržnice jer ista odiže kvalitetu života građana, omogućava bolje uvjete trgovanja i okupljanja te je po svemu ispred svoga vremena. Novom su tržnicom osigurani uvjeti kako za rad trgovaca, ali tako i za zadovoljenje svakodnevnih potreba kupaca. Sukladno tome, poslovni prostori unutar tržnice namijenjeni su prodaji prehrambenih proizvoda poput mesa i mesnih prerađevina, pekarskih proizvoda, ribe, ali i drugih potrepština kao i ugostiteljski objekt koji je nedavno i otvoren. Posjetiteljima i zaposlenicima tržnice osiguran je parking s cjelodnevnim videonadzorom.

Na pitanje što će biti s površinom na kojoj je bila bivša tržnica Penava odgovara - Imamo ambiciozan arhitektonski projekt vrijedan 60 milijuna kuna koji predviđa izgradnju podzemne garaže s dvije etaže kako bi se riješio problem nedostatka parkinga u samom središtu grada. Na površini planiramo uređenje trga s određenim sadržajima; od ugostiteljskih objekata do igrališta za djecu. – napominje kako je projekt na razini idejnog rješenja te da će se svaki detalj uzeti u obzir budući da je isti financijski zahtjevan, a postoji i mogućnost komplikacija realiziranja zbog dviju rijeka i potencijalnih podzemnih voda. – Neovisno o planu kojeg imamo razmišljanja sam da trenutno postoje prioriteti u gradu Vukovaru koje ćemo nastojati realizirati u narednom periodu – zaključuje. 

Pročitano 721 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija