ON AIR . . . . . .

Malena Vukovarka Maša treba našu pomoć!

Maša Čuvalo malena je Vukovarka koja nikad nije bila u svome gradu, u svome domu, u svojoj sobici. Nije bila kući za svoj prvi Božić prošle godine, niti će biti u svome toplome domu ovoga Božića. Maša se nikad se nije igrala u parkiću, nije uprljala svoje prstiće od čokolade, a svoju prvu svjećicu na torti ugasila je u bolničkoj sobi. Nije osjetila na svome malenom tijelu niti snijeg niti kišu. Malenom, izmučenom ali nevjerojatno hrabrom tijelu…  

Rođena 29. studenoga 2016. godine u osječkoj bolnici, mjesec dana prije termina, započela je svoj trnovit put života. Te kobne večeri majka malene, Sanda Čuvalo predosjećala je kako nešto nije uredu i slijedeći svoj instinkt uputila se u vukovarsku bolnicu. Nakon temeljitog pregleda, liječnici vukovarske bolnice hitno su je uputili u KBC Osijek gdje je Maša rođena kao nedonošće. Kobna je to večer jer je do tog trenutka uredna trudnoća pošla po zlu, ali prema riječima Sande ujedno joj je to i najljepša večer u životu jer je na svijet donijela ovo posebno dijete. Boreći se za život, Maša je provela 9 dana u inkubatoru te je narednih mjesec dana zadržana na liječenju u Osijeku. Ova djevojčica boluje od iznimno rijetke i teške bolesti zvane kongenitalni nefrotski sindrom NO4.9, a uz svoju primarnu bolest boluje i od hipertofije lijeve klijetke, malnutricije, hepatosplenomegalije, stanja nakon CVI, stanja nakon lijevostrane nefrektomije te poremećaja koagulacije. 

Mjesec dana nakon rođenja, 29. prosinca 2016. godine ova je djevojčica hitno prebačena u Zagreb gdje je KBC Rebro postao njezin stalni dom. U godinu dana svoga života ovo maleno čudo od djeteta preživjelo je, uz svoju tešku dijagnozu, četiri sepse, nekoliko upala pluća te moždani udar. Početkom studenog ove godine Maša je podvrgnuta teškoj operaciji u kojoj joj je izvađen lijevi bubreg, a kako njezina bolest nema lijeka jedino rješenje za njezin život jest transplatacija organa točnije bubrega koja može poboljšati kvalitetu njezina života.

Kao da ovo nije dovoljno stresno razdoblje za majku Sandu i oca Igora uz sve probleme s kojima se svakodnevno lavovski bore, država je odlučila dodatno otežati situaciju. Naime, Sanda je s Mašinom navršenom prvom godinom života izgubila pravo na redovita primanja kao zaposleni roditelj, a s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi na posao se ne može vratiti. Kao majka teško bolesnog djeteta predala je zamolbu HZZO-u za priznavanje prava na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju. Iako njezino dijete ispunjava sve kriterije na priznavanje prava njege zbog svog iznimno teškog zdravstvenog stanja, Sandina zamolba je odbijena iz razloga što je dijete hospitalizirano.
Činjenica jest da je Maša hospitalizirana, međutim to ne umanjuje trud i vrijeme koje Sanda mora odvojiti za svoje dijete. - Kao majka potrebna sam svom djetetu oko brige i skrbi koju joj svakodnevno pružam. Od kupanja i njege, do hranjenja i svih ostalih kako fizičkih tako i psihičkih aktivnosti koje provodimo skupa. Ona je izuzetno zahtjevno dijete kojoj je prvenstveno potrebna ljubav i snaga majke kako bih se lakše mogla nositi sa svim poteškoćama koje nosi. Tražila sam pomoć od države, ali obijena sam rješenjem u kojem se navodi da dok je dijete stalno ili tjedno smješteno u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete, odnosno ako dijete boravi u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete svakodnevno duže od osam sati, nemam prava na financijsku pomoć. Ja uz svoje dijete provodim puno više od osam sati dnevno, u bolničkoj sobi od šest kvadratnih metara jer sam joj potrebna kao majka, kao potpora i snaga da se razvija i da joj se pokuša što više pružiti „prirodnije“ odrastanje. – emotivna je Sanda koja nije u cjelodnevnom smještaju uz Mašu nego je primorana plaćati mjesečni najam u privatnom objektu - Zagreb nije moj grad. Tu sam stranac koji je u vrlo kratkom razdoblju morao naći trajni smještaj, koji se morao naučiti snalaziti po nepoznatom gradu. Koji je na kraju krajeva morao cijeli život promijeniti iz temelja. Privatni smještaj sam našla što bliže bolnici jer kao roditelj djetetu moram osigurati čistu odjeću, posteljinu i obroke koje sam joj počela kuhati, a za pripravak istih nisam imala uvijete u KBC-u. Izražavam duboko žaljenje za potpunim nerazumijevanjem mene kao majke teško bolesnog djeteta u kojem sam odbijena kao njegovatelj. Ne samo da sam njegovatelj, već sam sve ono što je potrebno mom djetetu u datom trenutku. I majka i otac, baka, djed, medicinska sestra, prijatelj… Život u Zagrebu, u kojem boravim uskoro godinu dana, donosi velike mjesečne troškove kao što su plaćanje najma stanodavcu, plaćanje režija i dakako kupnja odjeće i potrepština za bebe, plaćanje prijevoza, kupnja hrane i pića i svega ostalog što čini svakodnevnu rutinu jednog ljudskog bića. – dodaje. Maša je u strogoj protektivnoj izolaciji te u njezinu sobu nitko osim roditelja i bolničkog osoblja ne ulazi jer se taj korak smatra za nju izrazito opasnim. - U skladu s takvim strogim pravilima nemoguće je živjeti u prostoru s drugim ljudima kako ne bih bila u doticaju s virusima i bakterijama koje bih joj mogla i sama donijeti te sam stoga u privatnom smještaju. – zaključuje Sanda Čuvalo. 

Njezin suprug Igor Čuvalo, nakon godinu dana odvojenog života, odnosno života na relaciji Vukovar – Zagreb odlučuje preseliti kod djeteta i supruge. – Živjeli smo na taj način jer je to bila jedina financijska sigurnost koju smo donekle imali s obzirom da sam imao stalan posao u Osijeku. Međutim, svaki put kad bih se vraćao iz Zagreba u Vukovar ostavljao bih komadić sebe. Na posljetku sam imao osjećaj da ću se psihički raspasti ako još jedan dan provedem bez supruge i bez djeteta. – rekao je Igor. Jedina primanja koja trenutno imaju je invalidnost koju je Maša dobila rješenjem Centra za socijalnu skrb u Vukovaru u iznosu od 1,250 kuna i dječji doplatak. 

Ono što ih čeka u budućnosti je dakako i dalje svakodnevna borba, a krajnji cilj je transplatacija bubrega i Mašin oporavak. Transplatacija se može obaviti u Italiji točnije u Padovi ili u Francuskoj odnosno u Lyonu stoga je svaka financijska pomoć za daljnje liječenje naše malene Vukovarske dobrodošla.

Ukoliko želite pomoći Maši i njezinoj obitelji to možete učiniti uplatom na račun: 
HR6424020063207229574 ERSTE BANK
SANDA ČUVALO
DOMOVINSKOG RATA 56/28
32010 VUKOVAR
Br. tel: 098 9123 046 

Pročitano 78500 puta
Ocijeni sadržaj
(18 glasova)
Objavljeno u Aktualnosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

Spomen-obilježje s pločom Velimiru Đereku Sokolu koje se nalazilo u ulici Sajmište premješteno je i...
U našem su gradu podom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske održana brojna...
„Žetva u polju otrova“ naziv je knjige koju su u Župnom pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru...
Povodom obilježavanja 26 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20 godina od završetka mandata...
Povodom 26. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnice dovršetka mirne reintegracije...
Nastavljeno je prvenstvo u Prvoj hrvatskoj košarkaškoj ligi, košarkaši Borova prvu utakmicu...
Nakon blagdanske stanke nastavljeno je natjecanje u Drugoj hrvatskoj košarkaškoj ligi Istok utakmicama 9....
U dvorcu Eltz u Vukovaru održava se konferencija 20 godina mirne reintegracije iz perspektive civilnoga društva.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je tvornicu Borovo gdje se sastala s predsjednicom...
Na današnji dan, 15. siječnja prije 26 godina neovisnost Republike Hrvatske zajedno su priznale...
U okviru projekta Upoznaj svoju zemlju, koji provode Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske te...
Nakon ponovljenog drugostupanjskoga postupka po nalogu Ustavnog suda Republike Srbije, Žalbeni sud u Beogradu donio je...
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima primio je izaslanstvo Grada Kutine predvođeno gradonačelnikom...
U sklopu programa Europske unije "Unapređenje pismenosti temelj cjeloživotnog učenja" Ekonomska škola u...
Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu danas je trebala biti održana glavna rasprava u predmetu Lovas, no...
Plivačka reprezentacija Hrvatske na zimskim je pripremama na Plivalištu Vukovar te u Vukovaru boravi od 2 do...
U Ružičkinoj kući u Vukovaru održan je stručni simpozij kojim je obilježena 20. obljetnica povratka zdravstvenih...
U vukovarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za novinare  na temu "Novi...
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je rješavanje problema lista čekanja uvođenjem u sve bolnice...
Na područjima od posebne državne skrbi država je u protekle dvije godine dodijelila 700 kompleta...
Završen je još jedan Zimski malonogometni kup Osijek – ZIMKO koji se održao u dvorani Zrinjevac.
Vukovarski branitelj i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Petar Janjić Tromblon izjavio je Hini da odustaje od...
Uz podršku Hrvatske turističke zajednice, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a u sklopu projekta "Upoznaj...
Rukometašice Vukovara na svom su terenu u 2. kolu kupa pobijedile Osijek 31:25. Vukovar je bolje otvorio...
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u Velikoj županijskoj vijećnici Vukovarsko–srijemske...
Županijski savez sportova Vukovarsko-srijemske županije, dobitnici su trofeja Međunarodnog olimpijskog odbora...
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je čestitku vjernicama i vjernicima koji slave...
Drugu godinu zaredom u središtu Vukovara na blagdan Badnjaka po julijanskom kalendaru upriličena je podjela...
Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje podsjeća da se u razdoblju od 1. siječnja do 15....
Blagdan je Sveta tri kralja, Bogojavljenje i Vodokršće, a sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija