ON AIR . . . . . .

In memoriam Miroslav Tunjić - da se više nikada ne ponovi

Miroslav Tunjić Miroslav Tunjić Foto: Danijel Soldo/Cropix

I ove godine Policijska uprava vukovarsko-srijemska, uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, prigodnim programom obilježava tragičnu pogibiju mladića Miroslava Tunjića.

Ovaj 17-godišnji Županjac preminuo je 14. studenog 2010. godine, kada su ga prethodno pretukla dvojica mladića, samo zbog njegova drugačijeg izgleda i stila odijevanja, a uz to su ga ostavili na cesti da umre.

Preventivno-edukativni program „In memoriam Miroslav Tunjić - da se više nikada ne ponovi“ policija je predstavila u dvorani kina Mladost u Županji, uz nazočnost zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Đorđa Ćurćića, zamjenika načelnika Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Gorana Lovrića i gradonačelnika Županje Davora Miličevića, te uz nazočnost ravnatelja županjskih osnovnih i srednjih škola, te osnovnih škola iz Štitara, Gradišta i Bošnjaka.

U okviru programa dodijeljene su i nagrade za promicanje nenasilja tzv. „promotorima nenasilja“, a primili su ih: Josip Matanović, učenik Osnovne škole "Fra Bernardina Tome Leakovića" iz Bošnjaka, Maja Miličević iz Osnovne škole "Ivana Kozarca" Županja, Nina Matanović i Petar Babić iz Osnovne škole "Mate Lovraka" Županja, Marinela Đipić iz Osnovne škole Gradište, Stella Kovačević iz Osnovne škole "Ivana Gorana Kovačića" Štitar, te srednjoškolci Borna Stjepić iz županjske Gimnazije i Arian Milišić iz Obrtničko-industrijske škole Županja. Promotori nenasilja su učenici koji su intenzivno promicali toleranciju, humano i nenasilno ponašanje.

- To znači da su ih prijatelji prepoznali kao osobe koje poštuju i vole kulturu dijaloga. Znaju razgovarati i spriječiti nasilje i znaju pomoći - istaknula je Marija Goati Matijević, predstavnica policije u razgovoru za HRT.

Ove preventivne aktivnosti provode se unutar nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ koji za cilj ima senzibiliziranje javnosti na problematiku obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja, poticanje prijavljivanja nasilja i upoznavanja žrtava nasilja s njihovim pravima kao i davanje informacija o svim mogućnostima koje stoje na raspolaganju žrtvi unutar različitih institucija.

Brat i sestra Miroslava Tunjića kažu kako iznimno emotivno proživljavaju ovu akciju, ali i da im je drago da se projekt nastavlja. 

- Vidimo da nasilje opada. Drago nam je što naš brat i ostale žrtve nasilja nisu zaboravljeni. Drago nam je i što mladi sve više rade na sprečavanju nasilja među sobom i što smo ih ovim projektom naučili kako spriječiti nasilje - rekla je Andreja Tunjić. 

Prije točno sedam godina, Miroslav Tunjić bio je žrtva vršnjačkog nasilja, i u spomen na njega kao i na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, održava se ovaj edukativno-preventivni program u kojem su se osobno angažirali, u promicanju kulture nenasilja, mladi s područja Županije vukovarsko-srijemske. 

Pročitano 581 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija