ON AIR . . . . . .

Božićni poklon od Dubrovačko-neretvanske županije – 9 tona mandarina

Mandarine Mandarine Foto: Vedran Vuleta

Dolinu rijeke Neretve ove su godine u siječnju i veljači pogodile iznimno niske temperature te ekstremno sušno ljeto, što je u konačnici urodilo drastično smanjenom urodu neretvanskih mandarina. No to nije spriječilo Dubrovačko-neretvansku županiju da povodom božićnih i novogodišnji blagdana, osmu godinu za redom prikupi i donira 9 tona mandarina Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Akcija je održana pod nazivom „Božićni poklon od Dubrovačko-neretvanske županije“, a mandarine je zamjeniku vukovarsko-srijemskog župana Damiru Barni uručila zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

- Zaista smo sretni i ponosni što možemo pomoći. Ovo je znak pažnje, potpore i prijateljstva između naše dvije županije. To su neretvanske mandarine koje su prošloga tjedna dobile svoj certifikat, oznaku izvornosti. Nažalost ove godine imamo vrlo malo mandarina jer su u veljači  velika hladnoća i mraz uništili nasade mandarina. Ostala je mala količina, no mi smo uspjeli održati svoje obećanje i nastaviti ovu lijepu tradiciju – rekla je Marević.

mandarine1

Akcija je održana u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje ispred zgrade Caritasa Vukovarskog dekanata gdje je voditelju Caritasa fra Slavku Miliću kao i humanitarnim udrugama, udrugama zdravstvene i socijalne skrbi, Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnice hrvatskih veterana te braniteljskim udrugama s područja naše županije, donaciju mandarina predao dožupan Barna.

- Osim materijalnog i financijskog karaktera mislim da je značajnija poruka simbolike i suradnje krajnjeg juga i istoka. Tradicija je to koja traje već 8 godina, a nadam se kako će se i u drugim segmentima suradnja dvije županije proširiti i ono što stalno ponavljamo spajanje zelene i plave Hrvatske – poručio je Barna. 

mandarine

Fra Milić naglašava kako je Vukovarski dekanatski Caritas odradio veliku ulogu u pomoći Vukovarcima nakon mirne reintegracije i povratka te da brine o oko 3 tisuće ljudi.

– Tu zadaću ovaj Caritas nije ni danas zanemario. Potrebitima nastojimo pomoći kroz županijski i župne Caritase. Ovaj dekanatski Caritas obuhvaća 10 župa od Vukovara do Iloka, a brinemo se o oko 3 tisuće vjernika i naših potrebitih bez obzira kojoj nacionalnosti ili vjeroispovijesti pripadali. Kako bi smo doista mogli ostvariti tu svoju zadaću ovisni smo o donacijama koje pristižu od mnogih pojedinaca, škola, ustanova, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a kako sada vidimo i iz Dubrovačko-neretvanske županije. Isto tako mnoge donacije primamo iz inozemstva posebno od naših gradišćanskih Hrvata iz Austije i Njemačke – istaknuo je Milić.

Naglasio je kako potrebitima pomažu kroz jednokratne mjesečne pomoći, a preko zime i kupnjom drva za ogrjev.

Dobre odnose ove dvije županije potvrđuje činjenica da je Dubrovačko-neretvanska županija za obnovu vukovarskog Vodotornja donirala 100 tisuća kuna dok su u svibnju ove godine Vesna Bosanac i Marijo Bekić ravnateljica i ravnatelj vukovarske odnosno dubrovačke Opće bolnice potpisali Ugovor o suradnji kojim je okrunjeno dugogodišnje prijateljstvo dvije bolnice iz dva grada, iz dvije županije.

Pročitano 440 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija