ON AIR . . . . . .

Završeno snimanje georadarom. Krije li stara gradska tržnica sudbine nestalih?

Snimanje georadarom prva je faza istraživanja nekadašnje gradske tržnice Snimanje georadarom prva je faza istraživanja nekadašnje gradske tržnice Foto: vecernji.hr

Samo na području Vukovarsko-srijemske županije do danas nije riješena sudbina čak 482 osobe nestale u Domovinskom ratu, a najveći broj nestalih upravo je iz Vukovara, njih 308.  Obitelji koje i poslije 26 godina traže svoje najmilije ne mogu biti zadovoljne, no nadu im ulijeva činjenica da se potrage za nestalima vrše na više lokacija.

Istražuje se na širem području Ovčare, u šumi Vorginac, koja se nalazi nedaleko od spomen obilježja na Ovčari, kao i na širem području sela Negoslavci i Borovo. Protekloga vikenda proveden je i prvi dio istraživanja na nekadašnjoj gradskoj tržnici u središtu grada.

Naime, već godinama Vukovarci špekuliraju, kako se upravo na tom mjestu, ispod prostora stare gradske tržnice nalazi masovna grobnica, koja krije sudbine nekih od nestalih Vukovaraca za kojima se traga već punih 26 godina. Naime, postoje informacije kako je u zadnjim danima obrane grada, u rupe od granata na tome mjestu pokopano nekoliko tijela.

Nakon što je gradska tržnica nedavno preseljena u novi objekt, pripadnici Hrvatske vojske i Uprave za zatočene i nestale započeli su pretraživati teren nekadašnje gradske tržnice u potrazi za nestalim osobama nakon sloma obrane grada 1991. godine. U potrazi je korišten georadar koji pokazuje strukturalne promjene u tlu.

– Do danas se priča kako je na tom prostoru, zadnjih dana agresije na Vukovar, pokopano nekoliko tijela. Upravo zato na ovoj lokaciji provodimo istraživanja. Georadar je pokazao određene anomalije u tlu ispod stare gradske tržnice, međutim, bez dodatnog istraživanja koje je u tijeku, ne možemo sa sigurnošću reći jesu li te anomalije nastale uslijed infrastrukturnih radova, ili svoje korijene vuku iz vremena Domovinskoga rata, a možda i kriju sudbine nekih od nestalih osoba - rekao je pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić.

Dodao je da će Uprava za zatočene i nestale u suradnji s Gradom Vukovarom i dalje biti uključen u sve planirane infrastrukturne radove kada će istraživanja ove lokacije biti nastavljena.

Istraživanja na još nekim lokacijama

Sučić je rekao kako se istovremeno, u potrazi za pokopanim tijelima,  rade i istraživanja na još nekoliko lokacija na širem području Vukovara. Jedna od njih je i šuma Vorginac, za koju su još vojnici UN-a tvrdili da vjerojatno skriva neka pokopana tijela.

Uz staru gradsku tržnicu u Vukovaru, šumu Vorginac, pojedine dijelove oko Ovčare, istražuju se pojedine lokacije i nedaleko sela Negoslavci te Borovo.

Sučić je naglasio kako najveći problem predstavlja nedostatak informacija. Iako raspolažu s informacijama o mjestima svih primarnih grobnica, traga se za onim sekundarnim, o kojima nema informacija.

U rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba, pomoći će i novija tehnička oprema, psi tragači koji su posebno obučeni za pronalaženje mrtvih tijela, snimanje nepristupačnih terena dronovima, kao i bilateralna suradnja sa susjednom Bosnom i Hercegovinom s kojom je Hrvatska potpisala međudržavni sporazum o suradnji u traženju nestalih osoba.

- Isti takav međudržavni sporazum do kraja godine trebao bi biti sklopljen i s Republikom Crnom Gorom, međutim, ono gdje "zapinje" je Republika Srbija, a ključ problema vezanih uz nestale osobe nalazi se upravo u toj državi - zaključio je Sučić. 

Pročitano 4129 puta
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija