ON AIR . . . . . .

Izaslanstva Županije, MUP-a i OS RH položila vijenac povodom Dana neovisnosti

Dan neovisnosti Dan neovisnosti Foto: Vedran Vuleta

Povodom Dana neovisnosti koji se u Republici Hrvatskoj obilježava 8. listopada, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Policijske uprave Vukovarsko-srijemske i Glavnog stožera Oružanih snaga RH, te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara položili su zajednički vijenac i upalili svijeće ispred središnjeg križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako na ovaj način žele odati počast svim poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, a prisjetio se i događaja iz 1991. godine koji su prethodili proglašenju neovisnosti.

- Došli smo položiti vijenac te time odati počast onima koji su najzaslužniji za Hrvatsku državu jer su za nju dali svoje živote. 25. lipanja u Saboru je donesena odluka o tromjesečnom monitoringu, da bi nakon toga 8. listopada Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama bivše SFRJ. Tog dana napadnut je i glavni grad Zagreb - rekao je Glaić te se još jednom zahvalio svima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku.

Molitvu na groblju predvodio je fra Ivica Jagodić, gvardijan župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. 

DAN-NEOVISNOSTI-VIJENCI1

Odluku kojom je Sabor proglasio okončanje postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks, potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji. - Republika Hrvatska, od dana 8. listopada 1991. godine, raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ – rekao je Šeks.

Hrvatski je sabor u Odluci i zasebnim zaključcima naglasio da Republika Hrvatska odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije – SFRJ, da Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše SFRJ, te da Republika Hrvatska priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, na temelju načela uzajamnosti i spremna je s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose…

Na istoj saborskoj sjednici izglasano je i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Pročitano 509 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija