ON AIR . . . . . .

Vinkovački list slavi rođendan

Vinkovački list Vinkovački list Foto: Vinkovački list

Na današnji dan 1952. godine izašao je prvi broj Vinkovačkog lista, tada pod nazivom Vinkovačke novosti. Od 1874. godine do danas u Vinkovcima su izlazile različite tiskovine, a pridjev vinkovački u svom nazivu nosilo je 11 listova. No, većina ih je bila kratkog vijeka, a Vinkovački list zadržao je kontinuitet izlaženja dugih 65 godina kao svjedok svekolikog života na ovim prostorima. Naziv "Novosti" nastao je spajanjem Vinkovačkih novosti i Vukovarskih novina. Od početka 1976. godine list se ponovno zove Vinkovačke novosti, a od 5. siječnja 1991. godine list nosi naziv Vinkovački list. U svojih 65 godina Novosti su se bavile i izdavačkom djelatnošću, na stranicama Vinkovačkog lista pisali su brojni poznati književnici, kolumnisti, humoristi, djelatnici iz kulture, prosvjete i gospodarstva, a njegovu naslovnicu krasi i logotip koji je izradio akademski slikar i grafičar Dubravko Mataković, kaže uredništvo novina.

-Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši djelatnici aktivni sudionici povijesnog stvaranja moderne Republike Hrvatske, odnosno da smo imali značajnu ulogu u informiranju pučanstva tijekom Domovinskog rata, u vrijeme medijske blokade ovog prostora, odnosno da su riječju i slikom branili Lijepu našu. Iako su uvjeti za tiskanje lista u jesen i zimu 1991. godine bili gotovo nemogući, svi događaji, od prvog minobacačkog napada na grad u srpnju, Bljeska i Oluje, do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, zabilježeni su na stranicama našeg lista.

Također moramo napomenuti kako digitalizirani Vinkovački list možete pronaći na web stranicama Novosti www.novosti.hr i Gradske knjižnice www.gkvk.hr i tako na jednom mjestu pronaći sve informacije koji su zapisane u Vinkovačkom listu od prvi broja do danas, kaže uredništvo. 

Kolegama želimo sretan rođendan i puno uspjeha u daljnjem radu!

Pročitano 956 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija