ON AIR . . . . . .

Najavljen 7. Turistički forum kontinentalnog turizma

Turistički forum Turistički forum Foto: Marija Petrinović i Mario Romulić

Gastronomija – turistički proizvod Hrvatske, naziv je 7. Turističkog foruma kontinentalnog turizma koji će se 13. i 14. rujna održati u Vinkovcima u okviru 52. Vinkovačkih jeseni.

Poznati hrvatski gastro stručnjak Rene Bakalović i jedan od najčitanijih hrvatskih gastroblogera Domagoj Jakopović Ribafish, samo su neki od sudionika  Turističkog foruma kontinentalnog turizma Hrvatske na temu „Gastronomija – turistički proizvod Hrvatske“, koji će 13. i 14. rujna održati u vinkovačkom hotelu Slavonija. Hotelijeri, ugostitelji, chefovi i novinari koji prate gastronomiju i turizam iz čitave Hrvatske, pokušat će odgovoriti na pitanja je li gastronomija turistički proizvod Hrvatske i je li dovoljno da tanjuri budu prepuni okusa, mirisa i boja?

Organizatori 7. Turističkog foruma su Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Vukovar.

- Prvog dana foruma razmijenit će se iskustva na području gastronomije kao turističkog proizvoda iz perspektive gospodarskog sektora, hotelijera i ugostitelja, sustava turističkih zajednica i obrazovanja. U svojim izlaganjima predavači će podijeliti svoja iskustva na koji način su hranu kao inspiraciju pretvorili u konkurentsku prednost objekta, destinacije ili cijelu svoju karijeru posvetili istraživanju kulture hrane. Drugog dana planirana je panel diskusija na temu „Domaća hrana u turističkoj ponudi.“ Turistički forum prigoda je da iz naše županije, poznate po bogatoj trpezi i vrhunskim vinima, pošaljemo poruku svim dionicima hrvatskog turizma, koliko je važna gastronomija i njezina promocija u turističkoj ponudi - rekla je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Istaknula je kako prema podacima sustava e-visitor postoji povećanje od 59 posto u broju noćenja u prvih osam mjeseci.

TURISTIČKI FORUM

- Uvijek naglašavam da što se tiče velikog povećanja broja noćenja, to se velikim dijelom odnosi na posjete školske djece programu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. No, i bez toga naši mjesečni pokazatelji za mjesec kolovoz su jako dobri, a posebno veseli kontinuirani rast od 13 posto noćenja stranih gostiju – pojasnila je Srpak.

Direktor Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Vukovar, Ivan Marijanović, istaknuo je značaj Turističkog foruma u umrežavanju i razmjeni iskustava unutar sektora turizma i ugostiteljstva, a s ciljem daljnjeg jačanja ovog dijela gospodarstva.

- Drago mi je da smo obnovili tradiciju i da nastavljamo s Turističkim forumom. Prošlogodišnja organizacija Turističkog foruma u okviru Vinkovačkih jeseni pokazale se kao pogodak. Hrvatska gospodarska komora sve aktivnosti usmjerava prema svojim članicama pa smo tako u organizaciji ovog Turističkog foruma pozvali na sudjelovanje u Turističkom forumu sve tvrtke s područja naše županije koje se bave turizmom i ugostiteljstvom – kazao je Marijanović.

Naglasio je kako je glavni cilj povezati tvrtke, da se međusobno umreže i da kroz teme o kojim će biti govora pokušaju kreirati novi proizvod ili postojećem proizvodu povećati dodanu vrijednost.

- U mom predavanju „Hrvatska se jede srcem“ pričat ću o tradicionalnoj hrvatskoj hrani, namirnicama, specijalitetima, ali i o tome koliko je važno stvarati kvalitetan proizvod i kako ćemo jednom opet hraniti svijet i svi biti bogati. Također, bit će riječi i o tajnama uspjeha dobre gastro destinacije i kako Hrvatska može osvojiti ili je već osvojila gurmanska srca. Pokušat ću odgovoriti na pitanje što našu gastronomiju odvaja od europske i daje joj mogućnost da pored Italije ili Francuske može biti gastro destinacija. Postaje li se gastro destinacija preko Michelinovih zvjezdica ili usmenom predajom i povratkom zadovoljnog gosta. Naravno, sve u vedrom i veselom tonu!“ – rekao je Jakopović Ribafish.

PROGRAM 7. Turističkog foruma 

1. dan (srijeda) 13 .09.2017.:

10.30-11.00 Dolazak i prijava sudionika, mjesto događanja: Kongresni centar hotela Slavonija, Duga ulica 1, Vinkovci 
11.00-11.30 Otvorenje Turističkog foruma kontinentalnog turizma
11.30-12.00 Aktivnosti promocije gastro i eno turističkog proizvoda – Iva Puđak Mihajlović, Glavni ured Hrvatske turističke zajednice 
12.00-12.30 Kvarner Gourmet i Kvarner food s primjerom dobre prakse - TZ Kvarnera
12.30-13.00 Okusi Srijema i Slavonije- Rujana Bušić Srpak, TZ Vukovarsko-srijemske županije

13.00-13.15 Pauza za kavu

13.15-13.45  Potencijal suradnje hotelskih kuća sa OPG-ovima – Goran Filipović, Jadranka grupa

13.45-14.15 Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije - Ivanka Luetić Boban, Rerasd

14.15-14.45 Inovativni načini prezentacije tradicionalne gastronomije – Marijan Martinjaš, Etno art travel – Malo selo d.o.o., Lopatinec

14.45-15.45 Pauza za domjenak - gastro spoj zelene i plave Hrvatske u izvedbi šefa kuhinje Lošinj Hotels & Villas (Zlatko Belušić i Melkior Bašić)

15.45-16.15 Gastronomija kao važan faktor promocije kontinentalnog turizma s posebnim osvrtom na neiskorištene perspektive Hrvatske kao podunavske zemlje - Rene Bakalović 16.15-16.45 Hrvatska se jede srcem - Domagoj Jakopović – Ribafish  

16.45-17.00 Pauza za kavu

17.00-17.30 Hrvatski kuharski savez 

17.30-18.00 Gastronomija VSŽ i obrazovanje – Marija Bošnjak i Ana Marija Stanković

Završetak predavanja – nastavak programa u

19.00  Obilazak grada Vinkovaca – program Living History,  mjesto polaska: most na Bosutu 20.00 Večera – restoran ORION – nositelj oznake „Okusi Srijema i Slavonije“

Vinkovački korzo, druženje uz iznenađenje večeri u suradnji s Iločkim podrumima d.d. i Manufaktura barom

2. dan (četvrtak) 14.09.2017.

10.00-12.00 Panel diskusija i zaključci  „Domaća hrana u turističkoj ponudi“ mjesto događanja: dvorana hotela „Villa Lenije“, H.D.Genschera 3, Vinkovci panelisti: proizvođač suhomesnatih proizvoda: OPG Ferbežar i Bođirković d.o.o., hoteli: Hotel Villa Lenije, Jadranka grupa., TZ Kvarnera  moderator: Ivan Marijanović – HGK Županijska komora Vukovar

12.00-13.30 Ručak u restoranu hotela Villa Lenije – nositelj oznake „Okusi Srijema i Slavonije“

13.30-19.00 Izlet – (po izboru) u EDEN destinaciju izvrsnosti (Vukovar – Vučedol – Ilok)

Pročitano 590 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija