ON AIR . . . . . .

U Vukovaru 42 prvašića više nego prošle godine

OŠ Mitnica OŠ Mitnica Foto: Vedran Vuleta

U vukovarskim osnovnim školama ove godine upisano je 267 prvašića, što je za 42 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Istaknuto je to povodom početka nove školske godine kada je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava posjetio Osnovnu školu Mitnica u kojoj je zajedno s ravnateljicom škole Dubravkom Lemac obišao i pozdravio učenike i učenice.

Kao što je već poznato, Grad Vukovar je za vukovarske osnovnoškolce osigurao besplatne udžbenike, bilježnice i preobuku, a za redovite učenike srednjih škola besplatan gradski prijevoz.

- Kao i protekle četiri godine svakom smo učeniku osigurali besplatne udžbenike. Rekao sam osigurali jer nismo dovoljno bogati poput nekih gradova da učenicima svake godine poklonimo udžbenike i da ih oni trajno zadržavaju. Uvažavajući zakonsku odredbu da barem četiri godine udžbenici moraju ostati isti, mi jednom u četiri godine kupimo udžbenike, zatim ih učenici dobivaju na korištenje te po koncu školske godine vraćaju u školu da bi ih iduća generacija koristila – pojasnio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a sukladno tome prema dostavljenim podacima o broju učenika iz gradskog proračuna izdvojeno je 104.680,80 kuna s PDV-om za 1455 novih besplatnih udžbenika koji su zamijenili stare, dotrajale udžbenike. 

U suradnji s gradskom tvrtkom Vodovod, a nastavno na prošlogodišnje darovanje bilježnica za novu školsku godinu, vukovarskim osnovnim školama isporučeno je 2117 kompleta bilježnica za isto toliko učenika. U kompletima se nalazi 20501 bilježnica, koje su na koricama oslikane motivima grada Vukovara i nose poučne poruke za svoje osnovnoškolce. Cijena bilježnica za novu školsku 2017./2018. godinu iznosi 125.989,76 kuna s PDV-om.

- S tematikom ljubavi prema Vukovaru ove godine Grad Vukovar po prvi puta učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola daruje 1057 pari Startas cvički vrijednih 85.881,25 kuna s PDV-om, dok učenike od 5. do 8. razreda dariva s 1060 pari Startas tenisica vrijednih 117.925,00 kuna s PDV-om. S obzirom da se Startasice proizvode u gradu Vukovaru, u tvrtki Borovo htjeli smo time pomoći roditeljima ali i razviti svijest da treba kupovati domaće, da treba razvijati vlastito gospodarstvo i naravno njegovati i ulagati u svoj grad – poručuje Penava.

Ukupni izdaci iz gradskog proračuna za navedene tri stavke iznose 434.476,80 kuna s PDV-om.

- Želimo čestitati svim prvašičima i svim osnovnoškolcima zaželjeti puno uspjeha tijekom nove školske godine te da imaju što više pozitivnih, a što manje negativnih ocjena. Grad Vukovar upravo ovim mjerama ulaže u našu budućnost. Pored svega toga bitno je da stvaramo pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta kako bi oni nakon završetka školovanja ostali u svome gradu – rekao je Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara i dodao kako će Grad i ove školske godine financirati cijenu mjesečne učeničke karte u javnom gradskom prijevozu za sve redovite učenike srednjih škola s prebivalištem na području grada Vukovara, čija je udaljenost od adrese u mjestu prebivališta do adrese u mjestu škole veća od 2 kilometra.

-Možemo samo reći veliko hvala Gradu Vukovaru i čelnicima grada što se brinu za djecu, ali time pomažu i roditeljima. Osim što učenici dobivaju udžbenike vesele ih i bilježnice s motivima grada jer im one ostaju. Od ove godine učenici će dobiti i preobuku i mislim da je to značajna stavka u proračunu svake obitelji koja ima školarca, jednog ili više – rekla je Dubravka Lemac, ravnateljica OŠ Mitnica i istaknula kako u školi ostaju na 300-tinjak učenika kao i prošle godine  u 19 razrednih odjela od kojih su 2 kombinirana odjela u područnoj školi u prigradskom naselju Sotin. 

Pročitano 644 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija