ON AIR . . . . . .

Uskoro počinje s radom Državni arhiv u Vukovaru

Državni arhiv u Vukovaru Državni arhiv u Vukovaru Foto: Vedran Vuleta

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez potpisali su Ugovor o dodjeli nekretnine na korištenje Državnom arhivu u Vukovaru bez naknade.

Sukladno Zakonu o državnim arhivima i gradivu, jedinica lokalne samouprave i uprave može osnovati svoj arhiv. Slijedom navedenog Uredbom o osnivanju od 11. siječnja 2007. godine osnovan je Državni arhiv u Vukovaru te istom definirano da se prostor za rad Arhiva kao i potreban spremišni prostor za trajno obavljanje arhivske djelatnosti nalazi u Vukovaru, na adresi Županijska ulica 66.

- Ovo je iznimno značajan trenutak kada Vukovar dobiva jedan ovakav objekt, namjenski građenu zgradu Državnog arhiva. Budući da je zgrada građena namjenski i sukladno pravilima struke ona predstavlja jednu od najmodernijih takvih zgrada u Republici Hrvatskoj, što nam svakako služi na ponos i čast. Važnost za grad je ogromna jer ovime korak po korak vraćamo Vukovaru ono što je on imao davnih godina. Vraćamo mu to da bude središte ovog dijela Hrvatske, središte Vukovarsko-srijemske županije te također središte arhivističke djelatnosti na ovom području – rekao je Penava.

Grad Vukovar pokretač je projekta izgradnje Arhiva za koji su sredstva osigurana kroz Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara, ukupna vrijednost radova iznosila je 7 milijuna kuna. Uporabna dozvola izdana je 17. srpnja 2017. godine.  Po Penavinim riječima, unutarnje opremanje zgrade je u tijeku, a financira se kroz sredstva Ministarstva kulture.

DRŽAVNI-ARHIV -NOVA-ZGRADA

- Nažalost tijekom ratnih događanja ostali smo bez velikog dijela arhivske građe koja je pohranjena u okolnim arhivima. Pred ljudima koji će ovdje raditi dugotrajan je i mukotrpan posao kako bi vratili Vukovaru ono mjesto koje mu pripada, ali s ovim objektom imaju sve uvjete koji su za to potrebni i uopće ne sumnjam u konačan ishod. Uz predivnu zgradu koja će krasiti grad Vukovar imat ćemo i druge pozitivne efekte poput dodatnog zapošljavanja - izjavio je Penava.

Govoreći o zgradi Državnoga arhiva Elez je istaknuo kako je projekt izgradnje započeo još prije deset godina s osnivanjem Državnog arhiva u Vukovaru.

- Riječ je o zgradi koja je građena ne samo za sadašnjost nego i za budućnost. Tu će se nalaziti arhivsko gradivo koje se trenutno nalazi u sabirnom centru u Vinkovcima, ali i ostalo gradivo s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije. Ovdje će raditi arhivisti i viši arhivski tehničari na obradi i sređivanju gradiva i ono što je najvažnije na njegovoj dostupnosti istraživačima, te svima onima koje zanima naša lokalna i zavičajna prošlost. Zgrada je građena i kao prostor u kojem će s pohranjivati i vrijedne knjige, imat ćemo specijaliziranu arhivističku i povijesnu knjižnicu tako da ćemo biti prostor koji će svoje usluge ponuditi ne samo istraživačima i povjesničarima nego i studentima i učenicima – kaže Elez i dodaje kako dobivši ovakav prostor u Arhivu imaju mogućnost dodatno obogatiti program arhivske pedagogije.

Po njegovim riječima Arhiv trenutno raspolaže s oko 2 tisuće dužnih metara gradiva, a kapacitet mu je oko 5 dužnih metara, koji će se prema riječima Eleza uskoro popunjavati s arhivskom građom koja će dolaziti iz okolnih gradova, tvrtke Borovo, ali i onom o obitelji Eltz koja se trenutno nalazi u Državnom arhivu u Osijeku.

- Puno je arhivskog gradiva izgubljeno za vrijeme Domovinskog rata, ali je teško procijeniti koliko. Rat je također utjecao i na to da je dio gradiva sačuvan, ali oštećen. Morat ćemo  uložiti puno truda kako bi se taj dio sredio i bio dostupan javnosti – kaže Elez i ističe da je dio gradiva nedavno vraćen iz Republike Srbije te da će biti smješten u Vukovaru.

Pročitano 559 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija