ON AIR . . . . . .

Počela nova školska godina

Počela nova školska godina Foto: HRV

Za nešto manje od pola milijuna učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, od kojih 40 tisuća prvašića danas je počela nova školska godina.

Osnovaca će u ovoj školskoj godini biti više od 323 tisuće, dok će srednje škole pohađati oko 160 tisuća učenika. Prema privremenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja iz kolovoza, u prvi razred osnovne škole upisano je 40.115 djece, no kako napominju, prvašića će biti još nešto više jer se dio djece upisuje kasnije, a točni podaci znat će se nakon 30. rujna do kada su škole dužne upisati podatke u e-Maticu.

Školska godina trajat će do 15. lipnja, osim za maturante, koji nastavu imaju do 22. svibnja. Prvo polugodište traje do 22. prosinca 2017. godine, a drugo polugodište počinje 15. siječnja.

U poruci u povodu nove školske godine ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je u subotu učenike i učitelje na zajedničko stvaranje škole za život, a ne za ocjenu.

Kao i dosadašnjih godina na hrvatskim prometnicama s početkom školske godine počinje i akcija "Poštujte naše znakove".  Na prometnicama će biti velik broj djece, među njima i mnogi đaci prvaci koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu na cestama te su izloženi svim opasnostima koje cestovni promet nosi sa sobom.

U okviru akcije 'Poštujte naše znakove' policijski službenici na prometnicama u zonama škola obavljat će pojačan nadzor prometa, a posebno će nadgledati obvezu vozača prema pješacima koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, brzinu kretanja vozila u zonama škola, način prijevoza djece kao i zaustavljanje i parkiranje vozila u zonama škola.  

Vozači se pozivaju na pojačan oprez u blizini škola i vrtića te podsjećaju da je u toj zoni brzina vožnje ograničena na 40 km/h.

Pročitano 514 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija