ON AIR . . . . . .

Rapčak: Istina o nestalima krije se isključivo u Republici Srbiji

Međunarodni dan nestalih Međunarodni dan nestalih Foto: Vedran Vuleta

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Savjeta za branitelje Grada Vukovara, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Borovu naselju kod Spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu, odana je počast nestalim braniteljicama, braniteljima i civilima te time obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. 

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček kaže kako ga žalosti činjenica jer nemamo nikakvih saznanja od suprotne strane, a mišljenja je i da Republika Srbija po pitanju nestalih nije reagirala na korektan način.

- Nažalost postoje i naši sugrađani koji imaju odrđene informacije ali nikada s njima nisu izašli u javnost. U znak svih tih nestalih, svjesni činjenice da se nažalost neki neće uspjeti pronaći Grad Vukovar je prošle godine podigao ovaj spomenik kako bi se sjetili nestalih jer su oni dali svoje živote za stvaranje neovisne Hrvatske. Uvijek će biti u našim mislima, ne samo na današnji dan – rekao je Pavliček.

Na novinarski upit, Pavliček je rekao i da je teško graditi dobrosusjedske odnose ako se oni ne baziraju prvenstveno na istini.

- Od druge strane očekujemo puno veću suradnju. Nažalost kao što vidite te suradnje još uvijek nema u onom pravom smislu i ako do nje  dođe to je u vrlo sitnim koracima. Naravno da je onda teško prihvatiti ovakvo stanje i nastaviti kao da se ništa nije dogodilo. Naravno da smo okrenuti budućnosti ali nikada nećemo niti želimo zaboraviti svoju prošlost. Ponosni smo na sve ono što smo proživjeli u Domovinskom ratu jer ova sloboda koju danas uživamo nije pala s neba nego nažalost puno je krvi zbog nje proliveno. Zbog toga ne možemo samo tako preći preko toga nego i dalje inzistirati na tome. Očekujemo da će se i naše institucije više potruditi oko pitanja nestalih – istaknuo je Pavliček.

Obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila se već 26 godina nose s tugom i boli. Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata svog oca traži od 30. rujna 1991. godine od kada mu se gubi svaki trag na Jakobovcu.

- Razgovarali smo s lokalnim Srbima, išli smo u Srbiju i tražili odgovore, međutim do dana današnjeg nemamo nikakvih informacija. Ispred udruge pokušavamo dobiti informacije o svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata, a znamo da je takvih u Hrvatskoj na popisu još 931 osoba. Obitelji se i dalje nadaju da će istina pronaći svoj put i da će nekome proraditi savjest – rekla je Rapčak.

Po njezinim riječima istinu o nestalima znaju i mnogi „koji žive u ovome gradu i Republici Hrvatskoj“.

- Istina o nestalima krije se isključivo u Republici Srbiji. Ako želimo graditi bilo što u budućnosti moramo riješiti prošlost. Jedini način je da nam daju odgovore na pitanja o nestalim osobama – rekla je Rapčak.

Meunarodni dan nestalih 2017a

Predsjednica Udruge "Vukovarske majke" Manda Patko 26 godina traži supruga koji je nakon ispitivanja izveden iz Veleprometa, odveden u vukovarsku vojarnu gdje mu se gubi svaki trag.

- Znam čovjeka koji ga je izveo i znam da ga on nije ubio. Samo neće da kaže kome ga je predao, a to mora znati. Mislim da je on sukrivac jer ga je izveo isto kao i onaj koji ga je ubio. Osjećam se tužno i svaka je godina sve teža i teža. Brzo će doći 18., 19. i 20. studeni tako da su ovo za nas najtužniji dani – kazala je Patko.

Jelena Baketa iz Lovasa za vrijeme Domovinskog rata izgubila je dva sina, Predraga i Gorana. Prvi je poginuo u Tovarniku 21. rujna 1991. godine, a drugi nestao iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada.

- Za Gorana sam dobila raznih informacija, ali do istine još uvijek nisam došla. Strašno je. Dok god budem mogla tražit ću ga. Čula sam da ga je u bolnici spašavao jedan doktor, kojeg poznajem. S njim sam razgovarala telefonom i on mi tvrdi da nije bio u Vukovaru u trenutku pada grada, ali ja znam da je bio. Rekao mi je to Emil Čakalić, živi svjedok s Ovčare. Spominjali su ga i u sudnici na suđenju za Ovčaru, ali istinu nisu htjeli reći – ispričala je Baketa.

Na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba, koji je ove godine na državnoj razini nakon Vukovara obilježen u Osijeku, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao kako je u Hrvatskoj do sada otkriveno 150 masovnih te više od 1.200 pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 5.127 osoba. Medved je naveo i da se prema popisu ministarstva još uvijek traga za 1.533 nestala hrvatska branitelja i civila te 419 poginulih branitelja i civila, za koje se zna da su stradali, ali ne i gdje su pokopani.

Pročitano 794 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija