ON AIR . . . . . .

Godišnji sastanak čelnika Hrvatskog svjetskog kongresa održan po prvi put u Vukovaru

Lobirat će i da investitori dođu na ovo područje Lobirat će i da investitori dođu na ovo područje Foto: Marija Molnar

U Vukovaru je održan godišnji sastanak Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK)– najveće hrvatske iseljeničke udruge izvandomovinskih Hrvata, a koja okuplja iseljeničke udruge diljem svijeta.

Vinko Sabljo, predsjednik kongresa istaknuo je da su dolaskom u Vukovar nakon održavanja 4.Svjetskih igara nedavno u Zagrebu i održavanjem godišnjega sastanka svojih čelnika po prvi put u našem gradu, željeli odati počast gradu-heroju kao i izraziti solidarnost za sve ono što je Vukovar doživio tijekom Domovinskoga rata kao i upoznati se sa životom Hrvata danas u Vukovaru.

Na godišnjem su sastanku Središnjeg odbora HSK-a donijeli nekoliko zaključaka. - Prema nama dostupnim podatcima, u hrvatskom izvandomovinstvu živi skoro dva milijuna ljudi. Želimo da se ta činjenica uvaži i da u Hrvatskom saboru imamo barem onoliko zastupnika koliko ih trenutno ima srpska nacionalna manjina. Tri zastupnička mjesta za dijasporu predstavljaju zastupnici iz Bosne i Hercegovine, dakle Hrvati iz druge domovine, a ne iz izvandomovinske Hrvatske – istaknuo je Sabljo.

Žele predložiti Vladi RH i da zajedničkim snagama obnove Goli otok u znak sjećanja na žrtve totalitarnih režima, tim više jer su na Golom otoku osim Hrvata stradavali i brojni pripadnici drugi naroda s ovih prostora.

Ukazali su i na potrebu gospodarskog razvoja Hrvatske te apelirali na Vladu RH da ubrza birokratsku proceduru kada su u pitanju investitori. -Bez gospodarstva i radnih mjesta, Vukovar će biti prazan. Mi ćemo se u okviru svojih mogućnosti povezati s ljudima i lobirati da na ovo područje dođu neke investicije. Suosjećamo sa svime što se ovdje događa i nije nam svejedno – naglasio je Sabljo.

Tijekom boravka u Vukovaru predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa uručili su i donaciju udruzi Vukovarski leptirići od 25 tisuća kuna.

Pročitano 977 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija