ON AIR . . . . . .

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen Program za mlade Grada Vukovara

Gradsko vijeće Gradsko vijeće Foto: Vedran Vuleta

Nakon aktualnog sata održana je 1. sjednica novog saziva Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je većinom glasova ili jednoglasno doneseno 16. Odluka među kojima i dugo očekivani Program za mlade Grada Vukovara.

Odluka o usvajanju godišnjeg obračuna Proračuna Grada Vukovara za 2016. godinu usvojena je većinom glasova. Kako stoji u odluci planirani prihodi i primici za 2016. godinu iznose 158,6 milijuna kuna, a ostvarenje iznosi 153.5 milijuna kuna što je 97% u odnosu na plan. Planirani rashodi i izdaci iznose 180.1 milijun kuna, a ostvarenje je 146.9 milijuna kuna što je 82% plana.

 - Uspoređujući proračune iz 2014., 2015. i nekih drugih godina, stvarno je u tom izvješću prisutan veliki postotak realizacije proračuna. Osobno imam neslužbenu informaciju, za taj proračun iz 2016., da je revizija po prvi puta u povijesti dala bezuvjetno mišljenje. Naravno da će to tek doći na dnevni red. Visok je postotak realizacije i ja sam jako zadovoljan - rekao je po završetku sjednice Tomislav Šota, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Šesta i sedma točka dnevnog reda Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Vukovara i Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o djelatnostima od lokalnog značaja koje se smatraju komunalnim djelatnostima izazvale su nešto veću zainteresiranost vijećnika te su usvojene većinom glasova. Usvajanjem tih dvaju točaka u Gradu Vukovaru biti će osnovan novi upravni odjel koji će upravljati novom tržnicom kao i parkingom u sklopu iste.

- Grad Vukovar je iz svoga proračuna izdvojio znatna sredstva za izgradnju nove tržnice. Samim tim smatramo da bi tim objektom Grad Vukovar trebao upravljati i da će upravljati na najbolji mogući način kao i parkingom koji je nalazi u sklopu nove tržnice. Rasprava je bila i oko novih djelatnika koji će se zaposliti na tržnici. Novih zapošljavanja neće biti, nego će se preuzeti djelatnici tvrtke Komunalac koji rade na postojećoj tržnici uz upravitelja koji će biti postavljen putem javnog natječaja – pojasnio je Dražen Čulig, privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Odgovarajući na pojedina pitanja gradskih vijećnika Čulig je također rekao da broj postojećih parkirnih mjesta u gradskom naselju Olajnica nije zadovoljavajući, ali je najavio izgradnju istih te istaknuo kako su za tu namjenu sredstva u gradskom proračunu već osigurana.

gradsko-vijeće2017

U nastavku sjednice jednoglasno je doneseno šest odluka o sufinanciranju energetske obnove višestambenih zgrada na području grada Vukovara. Radi se o zgradama na adresi Vladimira Nazora 14-16, J. J. Strossmayera 5a i 5b, 204. Vukovarske brigade 83-85, 87-89 i 79-81 te o zgradi na adresi Dunavska 5.

- Oluka o sufinanciranju energetske obnove došla je i za šesti objekt tako da idemo s cijelom planiranom obnovom. Već je poznato da su sredstva za tu namjenu osigurana od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iz proračuna Grada Vukovara i od stanara. Svjedoci smo kako su radovi u ulici J.J. Strossmayera već započeli – izjavio je Čulig.

Na sjednici  je jednoglasno je donesena i Odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka koje imaju članove u gradskom vijeću grada Vukovara. Ovom odlukom HDZ-u će mjesečno pripasti 10 tisuća kuna, HKS-u 4 tisuće, SDP-u 3, SDSS-u i DSS-u 2 tisuće, te vijećnicima Živog zida i Stranke Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti tisuću kuna.

Treba istaknuti kako je većinom glasova usvojen i dugo očekivani Program za mlade Grada Vukovara.

- Program je djelomično bio spreman još 2010., odnosno 2011. godine međutim do danas su se promijenile brojne stvari pa tako i rezultati istraživanja kao i potrebe mladih. Nastojali smo kroz nova istraživanja i nove ankete s mladima osmisliti smjernice koje bi im pomogle u životu. Svakako nastojimo zaustaviti njihov odlazak iz RH, a time i iz grada Vukovara. Dokaz tome je da imamo veliki porast osnovnoškolske i srednjoškolske djece u gradu - rekla je Ana Živanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

Na sjednici su donesene i tri odluke kojima će se omogućiti izgradnja Adrenalinskog parka i povećanje smještajnih kapaciteta izgradnjom bungalova i kampova, prenamjenu prostora Radničkog doma u Borovu naselju iz gospodarske – poslovne namjene u javnu namjenu - visoko učilište i prenamjenu hotela Dunav iz turističko ugostiteljske namjene u javnu namjenu - društveno obrazovni centar.

- Jako sam zadovoljan tijekom sjednice i brojnim odlukama koje su donesene velikom većinom glasova. Nisu samo vladajući vijećnici glasali za ove točke. Vidjelo se da su to dobri prijedlozi. S ovakvim prijedlozima možemo doprinijeti boljem radu Gradske uprave. Vidim da su novi vijećnici puni energije i ja ću ih svakako podržati. Mislim da ako se ovako nastavi u naredne četiri godine da će ovaj sastav vijeća puno doprinijeti poboljšanju rada Gradske uprave, a time i boljem životu građana u gradu Vukovaru – poručio je Šota.

Dodajmo kako je na sjednici po prijedlogu Vojislava Stanimirovića, većinom glasova donesen Zaključak o početku mirovanja njegovog mandata u vukovarskom Gradskom vijeću, a mijenjat će ga Srđan Kolar. Po službenoj dužnosti donesen je i Zaključak o početku mirovanja mandata Đorđa Čurčića, kojeg će mijenjati Vesna Vujić. 

Pročitano 637 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija