ON AIR . . . . . .

Prva sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu

Gradonačelnik Ivan Penava odgovarao na upite vijećnika Gradonačelnik Ivan Penava odgovarao na upite vijećnika Foto: R. Rac

U tijeku je prva sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara u novom sazivu. Sjednici je prethodio aktualni sat na kojemu su vijećnici pitanja postavljali gradonačelniku Ivanu Penavi i njegovim suradnicima. 

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) pohvalila je rad Plivališta Vukovar te zaključila kako nije bilo očekivano da će objekt brojiti tako veliku posjećenost. Na tome tragu upitala je postoji li mogućnost za proširenje bazena, u vidu plićih bazena, bazena za odrasle, sunčališta te vanjskih svlačionica. Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako osluškuje potrebe građana te kako su zaprimljeni prijedlozi prema kojima bi objekt bio još funkcionalniji i atraktivniji za buduće posjetitelje. Gradonačelnik je zaključio kako će se povući potezi u tom smjeru jer je interes građana za posjet Plivalištu Vukovar iznimno velik, a čak seže i izvan Vukovara te su samim time i financijski pokazatelji premašili očekivanja.

Zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara Roberta Rapana (HKS) zanimalo je kada se očekuje otvorenje nove gradske tržnice te kakva je situacija s popunjavanjem poslovnih prostora po javnom natječaju? Gradonačelnik Penava je rekao kako je 60% poslovnih prostora na novoj vukovarskoj gradskoj tržnici popunjeno te kako je u tijeku drugi poziv za zakup poslovnih prostora. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig pojasnio je kako je vukovarska tržnica u završnoj fazi radova, a do kraja srpnja je planirano pripremiti dokumentaciju i pokrenuti postupak tehničkog pregleda iste.

Sota-1
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota (HDZ) rekao je kako ima informaciju da Vodovod grada Vukovara mora plaćati penale zbog određenih grešaka u 2016. godini te ga je zanimala istinitost navedene tvrdnje. Goran Martinović, direktor Vodovoda grada Vukovara potvrdio je istinitost tvrdnje te pojasnio kako je riječ o penalima u iznosu od 800.000 kuna koje tvrtka mora platiti zbog nepravovremenog izvođenja radova u 2016. godini, koji su izvedeni u 2017. godini, što Europska unija ne tolerira.

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) postavila je pitanje vezano za trajanje radova u ulicama Stanka Vraza i Lijeva bara, s obzirom da su isti započeli prije godinu dana. Gradonačelnik je rekao kako postoji problem s operativom izvođača radova te odlaska stručnih ljudi izvan RH iz tvrtki koje su posao dobile na javnom natječaju te se događaju problemi u poštivanju rokova izvođenja radova.

Vijećnica Mirjana Semenić-Rutko (BM365) upitala je za mogućnost postavljanja ležećih policajaca kod OŠ Antuna Bauera i OŠ Nikole Andrića. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig rekao je kako je Grad Vukovar osigurao ležeće policajce u blizini osnovnih škola na svim cestama koje su u ingerenciji Grada Vukovara te pojasnio kako su ceste na kojima ležeće policajce treba postaviti u blizini sporne dvije škole u nadležnosti Hrvatskih cesta. Također istaknuo je i kako će se u dogledno vrijeme kod OŠ Antuna Bauera rješavati dosadašnje križanje na maksimalno siguran način.

Vijecnici-1
Vijećnici novoga saziva Gradskog vijeća Grada Vukovara

Vijećnik Pavao Josić (Živi zid) imao je upit vezan uz izgradnju gradskih hala, te njihovo proširenje i adekvatno korištenje, a što je bilo jedno od obećanja gradonačelnika Ivana Penave još 2014. godine. Gradonačelnik mu je odgovorio kako su netočne informacije da se od tada do danas nije ništa učinilo, a kao primjer je naveo hale bivšeg Durocoola i Res Immobilesa. Istaknuo je kako je bila riječ o uglavnom napuštenim i neiskorištenim halama, koje su u međuvremenu adaptirane i stavljene u funkciju.

Vijećnicu Biljanu Gaća (SDP) je zanimalo kakva je situacija s Interkulturnom školom Dunav te hoće li od iduće školske godine, ova obrazovna institucija započeti s provedbom programa predškolskog odgoja? Gradonačelnik je odgovori kako Grad Vukovar kao osnivač škole ne predstavlja nikakvu prepreku za početak provedbe obrazovnih programa, a čekaju se potezi resornog ministarstva.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) referirao se na novinske napise i jedan televizijski prilog u kojemu je gostovao gradonačelnik Penava, a u kojemu se tematizirala tvrtka Borovo i njezino vlasništvo zemljišnih čestica i brojnih objekata u toj gradskoj četvrti. Zanimalo je ga što u slučaju dolaska stranog kupca tvrtke Borovo, koji bi automatizmom postao vlasnikom velikog dijela ove gradske četvrti, odnosno svega onoga što je u vlasništvu tvrtke. Što Grad Vukovar čini kako bi riješio tu problematiku. Gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako Grad Vukovar uistinu predano radi na rješavanju ove problematike. Objasnio je kako su u stalnom kontaktu s Agencija za upravljanje državnom imovinom (DUDI) i resornim ministarstvom. Naglasio je kako nemaju problema s parcelama i zemljišnim česticama koje su u vlasništvu države, međutim, stanoviti problem predstavljaju one koje su u vlasništvu tvrtke Borovo.
Buljan-igraliste-1
Vijećnik Darko Buljan (SDP) pokazao slike potopljenog dječjeg igrališta u prigradskom naselju Sotin

U ime Kluba vijećnika SDP-a, Darko Buljan je upitao što je s dječjim igralištem u prigradskom naselju Sotin, koje je Grad Vukovar postavio na neprimjerenoj lokaciji u doli, koja bude potopljena u vrijeme obilnijih oborina. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je taj problem evidentan, međutim kako je pojasnio, igralište je postavljeno na traženoj lokaciji jer su mještani Sotina to tako željeli, a Grad je želio udovoljiti prohtjevima građana.

Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) je zanimalo na koji će način izgradnja nove gradske tržnice biti financirana sredstvima EU, kada je Grad Vukovar već uložio financijska sredstva u njezinu izgradnju.  Penava je rekao kako su projekt izgradnje gradske tržnice započeli sami. Grad je ukupno uložio 7,5 milijuna kuna, a Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovar 8,8 milijuna kuna. - U međuvremenu smo shvatili kako ista financijska sredstva možemo privući i putem fondova Europske unije. Nismo zakasnili na natječaje i sve je obavljeno u zakonskom roku, tako da će EU refundirati izgradnju tržnice, a sva do sada uložena vlastita sredstva bit će vraćena putem novca iz EU fondova.

Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ) ukazao je na infrastrukturnu problematiku referirajući se na konkretan primjer Varaždinske ulice, gdje su se preko noći pojavile tri velike rupe u asfaltu. Zanimalo ga je što Grad može učiniti po tom pitanju te po pitanju sanacija i drugih kritičnih prometnica u našem gradu. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig je rekao kako se rupe i pucanja sloja asfalta pojavljuje zbog utonuća kanalizacijskih cijevi na pojedinim dijelovima ulica. Objasnio je kako će taj problem biti riješen sanacijom odnosno postavljanjem nove kanalizacijske mreže, nakon čega se takve stvari više ne bit trebale događati.

Vijećnik Igor Naletilić ( HDZ) je upitao kada će započeti radovi na sanaciji ceste na tzv. "S krivini" kod Preradovićeve i Ulice Vijeća Europe. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako su sredstva za sanaciju osigurana, a radovi bi trebali započeti krajem kolovoza, odnosno kada se završe radovi na kanalizacijskoj mreži na spomenutoj lokaciji.

Procelnici-1
Na upite vijećnika odgovarao je gradonačelnik Penava sa suradnicima

Vijećnika Predraga Mišića (HKS) je zanimalo u kojoj su fazi radovi na proširenju smještajnih kapaciteta dječjeg vrtića na Mitnici, idu li radovi zadanom dinamikom te kada će isti biti privedeni svome kraju.
Gradonačelnik je odgovorio kako se radovi odvijaju u zadanom roku i zadovoljavajućom dinamikom.  - Radovi bi trebali biti privedeni svome kraju kroz mjesec dana, a nakon toga slijedi tehnički pregled objekta - zaključio je Penava.

Vijećnik Branislav Nikolić (DSS) se referirao na problem sugrađana koji su čekali u dugačkim redovima u Gradskoj upravi prilikom predaje dokumentacije i prijave djece za odlazak na more u organizaciji Grada Vukovara.  Pročelnica UO za društvene djelatnosti Ana Živanović je odgovorila kako je Grad Vukovar za prijavu djece osigurao tri termina, međutim većina roditelja je došla prvoga dana što je stvorilo velike gužve, a k tome i veliki broj roditelja nije došao s fotokopijama dokumenata koje je bilo potrebno priložiti uz prijavu, pa se proces prijavljivanja dodatno usporio budući da su se potrebni dokumenti kopirali u Gradskoj upravi. Živanović se ispričala sugrađanima na čekanju, objašnjavajući kako su djelatnici Upravnog odjela uz prijave djece morali obavljati i svoje ostale radne obveze, ali je ujedno apelirala na sugrađane da povedu računa o dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz prijavu kako se slična situacije ne bi ponovila.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (DSS) je rekao kako su mu se mještani gradske četvrti Olajnica požalili na buku djece s obližnjih dječjih igrališta i skate parka u noćnim satima. Zanimalo ga je može li se uredbom policije ili angažmanom zaštitara riješiti problem buke nakon 23 sata. Gradonačelnik je rekao kako u ovom slučaju imamo određeni paradoks, jer prvo se žalimo kako u gradu nema djece i mladih, a onda raznim uredbama pokušavamo spriječiti njihovo igranje. Međutim, složio se kako bi se trebao pronaći adekvatni model po kojemu bi nakon 23 sata buka trebala s dječjih igrališta u blizini stambenih blokova trebala biti manja.  

Pročitano 431 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Aktualnosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

Hrvatska kolonija je u dalekom Waterfordu u Irskoj obilježila je paljenjem svijeća obljetnicu kobnih stradavanja i...
Polaganjem vijenaca kod spomen – obilježja  mjesta masovne grobnice Ovčara, molitvom i prigodnim...
U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata održan je deseti mimohod od...
U spomen na kolegu, novinara, urednika, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića, koji je...
U okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i minutom šutnje...
Rukometašice Vukovara teže su od očekivanog došle do pobjede u županijskom derbiju protiv odlične...
Rukometaši Borova došli su do rutinske pobjede nad ekipom Valpovke. Gosti su nakon početnog vodstva...
Kostrena – Vukovar 0:3 (6:25, 14:25, 16:25) Nakon poraza na svom terenu od Brda odbojkašice Vukovara...
HNK Vukovar 1991 nalazi su u rezultatskoj krizi, četvrti poraz u nizu dogodio se u Ždralovima protiv domaće ekipe...
Rezultati 14. kola: Vuteks Sloga – Zrinski 1:1, Vihor – Slavonac 5:1, Borac Agrar – Darda 7:3, Sloga...
U posljednjem 15. kolu jesenskog dijela prvenstva ostvareni su sljedeći rezultati: Zrinski – Fruškogorac...
Sedmo kolo HKLI- zona Osijek kuglačima Vodovoda GV donijelo je prvi poraz na domaćoj kuglani. Od domaćih kuglača...
Hrvatski radio Vukovar 20. studenoga 2017. od 00 do 24 sata realizira program posvećen našem ubijenom kolegi,...
Mario i Danijela Barišić, supružnici i djeca poginulih branitelja s brodice sv. Bono kapetanije Vukovar...
Nakon jučerašnje kolone sjećanja u kojoj je oko 65.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske i svijeta prošlo...
 I grad Umag se pridružio obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991., a na prigodnoj...
Mimohodom Vukovarskom ulicom 3500 pripadnika Torcide u subotu je navečer u Splitu obilježilo Dan sjećanja na žrtvu...
Tradicionalnim mimohodom građana i minutom šutnje u Vukovarskoj ulici u Puli je u subotu navečer...
Misu za sve žrtve i branitelje Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske u crkvi Svete mati slobode...
U nedjelju će Komemorativnim skupom pod sloganom "Žrtva Borovo naselja za Domovinu", započeti pred ostacima u...
Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava su povodom godišnjice sloma obrane i okupacije Vukovara...
Svjetlosna rijeka sjećanja događaj je koji se svake godine održava u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu...
Vukovar i Hrvatska obilježavaju najtužniji dan u novijoj hrvatskoj povijesti – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara...
Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. U Vukovar pristižu brojni hodočasnici, a očekuje...
Emotivnom izvedbom jednosatne monodrame “Priče iz Vukovara”, mladi splitski glumac Pere Eranović je u...
Nacionalni sindikat policije MUP-a RH po četvrti je put organizirao Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara...
U dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana zapaljene su svijeće za ranjenike i...
Uoči obilježavanja 26. godišnjice sloma herojske obrane grada Vukovara, na Memorijalnom groblju žrtava...
U sklopu obilježavanja 26. godišnjice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kod Zavjetne kapelice na Putu...
U Pastoralnome centru sv.Bono, održan je XIII. znanstveno-stručni simpozij Ratna bolnica Vukovar 1991....

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija