ON AIR . . . . . .

Prva sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu

Gradonačelnik Ivan Penava odgovarao na upite vijećnika Gradonačelnik Ivan Penava odgovarao na upite vijećnika Foto: R. Rac

U tijeku je prva sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara u novom sazivu. Sjednici je prethodio aktualni sat na kojemu su vijećnici pitanja postavljali gradonačelniku Ivanu Penavi i njegovim suradnicima. 

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) pohvalila je rad Plivališta Vukovar te zaključila kako nije bilo očekivano da će objekt brojiti tako veliku posjećenost. Na tome tragu upitala je postoji li mogućnost za proširenje bazena, u vidu plićih bazena, bazena za odrasle, sunčališta te vanjskih svlačionica. Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako osluškuje potrebe građana te kako su zaprimljeni prijedlozi prema kojima bi objekt bio još funkcionalniji i atraktivniji za buduće posjetitelje. Gradonačelnik je zaključio kako će se povući potezi u tom smjeru jer je interes građana za posjet Plivalištu Vukovar iznimno velik, a čak seže i izvan Vukovara te su samim time i financijski pokazatelji premašili očekivanja.

Zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara Roberta Rapana (HKS) zanimalo je kada se očekuje otvorenje nove gradske tržnice te kakva je situacija s popunjavanjem poslovnih prostora po javnom natječaju? Gradonačelnik Penava je rekao kako je 60% poslovnih prostora na novoj vukovarskoj gradskoj tržnici popunjeno te kako je u tijeku drugi poziv za zakup poslovnih prostora. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig pojasnio je kako je vukovarska tržnica u završnoj fazi radova, a do kraja srpnja je planirano pripremiti dokumentaciju i pokrenuti postupak tehničkog pregleda iste.

Sota-1
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota (HDZ) rekao je kako ima informaciju da Vodovod grada Vukovara mora plaćati penale zbog određenih grešaka u 2016. godini te ga je zanimala istinitost navedene tvrdnje. Goran Martinović, direktor Vodovoda grada Vukovara potvrdio je istinitost tvrdnje te pojasnio kako je riječ o penalima u iznosu od 800.000 kuna koje tvrtka mora platiti zbog nepravovremenog izvođenja radova u 2016. godini, koji su izvedeni u 2017. godini, što Europska unija ne tolerira.

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) postavila je pitanje vezano za trajanje radova u ulicama Stanka Vraza i Lijeva bara, s obzirom da su isti započeli prije godinu dana. Gradonačelnik je rekao kako postoji problem s operativom izvođača radova te odlaska stručnih ljudi izvan RH iz tvrtki koje su posao dobile na javnom natječaju te se događaju problemi u poštivanju rokova izvođenja radova.

Vijećnica Mirjana Semenić-Rutko (BM365) upitala je za mogućnost postavljanja ležećih policajaca kod OŠ Antuna Bauera i OŠ Nikole Andrića. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig rekao je kako je Grad Vukovar osigurao ležeće policajce u blizini osnovnih škola na svim cestama koje su u ingerenciji Grada Vukovara te pojasnio kako su ceste na kojima ležeće policajce treba postaviti u blizini sporne dvije škole u nadležnosti Hrvatskih cesta. Također istaknuo je i kako će se u dogledno vrijeme kod OŠ Antuna Bauera rješavati dosadašnje križanje na maksimalno siguran način.

Vijecnici-1
Vijećnici novoga saziva Gradskog vijeća Grada Vukovara

Vijećnik Pavao Josić (Živi zid) imao je upit vezan uz izgradnju gradskih hala, te njihovo proširenje i adekvatno korištenje, a što je bilo jedno od obećanja gradonačelnika Ivana Penave još 2014. godine. Gradonačelnik mu je odgovorio kako su netočne informacije da se od tada do danas nije ništa učinilo, a kao primjer je naveo hale bivšeg Durocoola i Res Immobilesa. Istaknuo je kako je bila riječ o uglavnom napuštenim i neiskorištenim halama, koje su u međuvremenu adaptirane i stavljene u funkciju.

Vijećnicu Biljanu Gaća (SDP) je zanimalo kakva je situacija s Interkulturnom školom Dunav te hoće li od iduće školske godine, ova obrazovna institucija započeti s provedbom programa predškolskog odgoja? Gradonačelnik je odgovori kako Grad Vukovar kao osnivač škole ne predstavlja nikakvu prepreku za početak provedbe obrazovnih programa, a čekaju se potezi resornog ministarstva.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) referirao se na novinske napise i jedan televizijski prilog u kojemu je gostovao gradonačelnik Penava, a u kojemu se tematizirala tvrtka Borovo i njezino vlasništvo zemljišnih čestica i brojnih objekata u toj gradskoj četvrti. Zanimalo je ga što u slučaju dolaska stranog kupca tvrtke Borovo, koji bi automatizmom postao vlasnikom velikog dijela ove gradske četvrti, odnosno svega onoga što je u vlasništvu tvrtke. Što Grad Vukovar čini kako bi riješio tu problematiku. Gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako Grad Vukovar uistinu predano radi na rješavanju ove problematike. Objasnio je kako su u stalnom kontaktu s Agencija za upravljanje državnom imovinom (DUDI) i resornim ministarstvom. Naglasio je kako nemaju problema s parcelama i zemljišnim česticama koje su u vlasništvu države, međutim, stanoviti problem predstavljaju one koje su u vlasništvu tvrtke Borovo.
Buljan-igraliste-1
Vijećnik Darko Buljan (SDP) pokazao slike potopljenog dječjeg igrališta u prigradskom naselju Sotin

U ime Kluba vijećnika SDP-a, Darko Buljan je upitao što je s dječjim igralištem u prigradskom naselju Sotin, koje je Grad Vukovar postavio na neprimjerenoj lokaciji u doli, koja bude potopljena u vrijeme obilnijih oborina. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je taj problem evidentan, međutim kako je pojasnio, igralište je postavljeno na traženoj lokaciji jer su mještani Sotina to tako željeli, a Grad je želio udovoljiti prohtjevima građana.

Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) je zanimalo na koji će način izgradnja nove gradske tržnice biti financirana sredstvima EU, kada je Grad Vukovar već uložio financijska sredstva u njezinu izgradnju.  Penava je rekao kako su projekt izgradnje gradske tržnice započeli sami. Grad je ukupno uložio 7,5 milijuna kuna, a Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovar 8,8 milijuna kuna. - U međuvremenu smo shvatili kako ista financijska sredstva možemo privući i putem fondova Europske unije. Nismo zakasnili na natječaje i sve je obavljeno u zakonskom roku, tako da će EU refundirati izgradnju tržnice, a sva do sada uložena vlastita sredstva bit će vraćena putem novca iz EU fondova.

Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ) ukazao je na infrastrukturnu problematiku referirajući se na konkretan primjer Varaždinske ulice, gdje su se preko noći pojavile tri velike rupe u asfaltu. Zanimalo ga je što Grad može učiniti po tom pitanju te po pitanju sanacija i drugih kritičnih prometnica u našem gradu. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig je rekao kako se rupe i pucanja sloja asfalta pojavljuje zbog utonuća kanalizacijskih cijevi na pojedinim dijelovima ulica. Objasnio je kako će taj problem biti riješen sanacijom odnosno postavljanjem nove kanalizacijske mreže, nakon čega se takve stvari više ne bit trebale događati.

Vijećnik Igor Naletilić ( HDZ) je upitao kada će započeti radovi na sanaciji ceste na tzv. "S krivini" kod Preradovićeve i Ulice Vijeća Europe. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako su sredstva za sanaciju osigurana, a radovi bi trebali započeti krajem kolovoza, odnosno kada se završe radovi na kanalizacijskoj mreži na spomenutoj lokaciji.

Procelnici-1
Na upite vijećnika odgovarao je gradonačelnik Penava sa suradnicima

Vijećnika Predraga Mišića (HKS) je zanimalo u kojoj su fazi radovi na proširenju smještajnih kapaciteta dječjeg vrtića na Mitnici, idu li radovi zadanom dinamikom te kada će isti biti privedeni svome kraju.
Gradonačelnik je odgovorio kako se radovi odvijaju u zadanom roku i zadovoljavajućom dinamikom.  - Radovi bi trebali biti privedeni svome kraju kroz mjesec dana, a nakon toga slijedi tehnički pregled objekta - zaključio je Penava.

Vijećnik Branislav Nikolić (DSS) se referirao na problem sugrađana koji su čekali u dugačkim redovima u Gradskoj upravi prilikom predaje dokumentacije i prijave djece za odlazak na more u organizaciji Grada Vukovara.  Pročelnica UO za društvene djelatnosti Ana Živanović je odgovorila kako je Grad Vukovar za prijavu djece osigurao tri termina, međutim većina roditelja je došla prvoga dana što je stvorilo velike gužve, a k tome i veliki broj roditelja nije došao s fotokopijama dokumenata koje je bilo potrebno priložiti uz prijavu, pa se proces prijavljivanja dodatno usporio budući da su se potrebni dokumenti kopirali u Gradskoj upravi. Živanović se ispričala sugrađanima na čekanju, objašnjavajući kako su djelatnici Upravnog odjela uz prijave djece morali obavljati i svoje ostale radne obveze, ali je ujedno apelirala na sugrađane da povedu računa o dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz prijavu kako se slična situacije ne bi ponovila.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (DSS) je rekao kako su mu se mještani gradske četvrti Olajnica požalili na buku djece s obližnjih dječjih igrališta i skate parka u noćnim satima. Zanimalo ga je može li se uredbom policije ili angažmanom zaštitara riješiti problem buke nakon 23 sata. Gradonačelnik je rekao kako u ovom slučaju imamo određeni paradoks, jer prvo se žalimo kako u gradu nema djece i mladih, a onda raznim uredbama pokušavamo spriječiti njihovo igranje. Međutim, složio se kako bi se trebao pronaći adekvatni model po kojemu bi nakon 23 sata buka trebala s dječjih igrališta u blizini stambenih blokova trebala biti manja.  

Pročitano 348 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Aktualnosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

U rodnoj kući vukovarskog nobelovca Lavoslava Ružičke, predavanje na temu: "Znanost za mlade u Vukovaru" održao je...
Kinološka udruga ¨Vukovar¨ zajedno s Hrvatskim kinološkim savezom, organizator je i domaćin 12. Nacionalne...
U Svinjarevcima je obilježena 26. obljetnica teškoga stradavanja civila i branitelja ovoga mjesta. Obilježavanje je...
Na području grada Vukovara sanirane su još dvije ulice, Pakračka ulica na Budžaku i Nova ulica u prigradskom...
U Hrvatskoj se 22.rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Hrvatskom saboru...
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, sa zamjenikom Marijanom Pavličekom, pročelnicima upravnih odjela Gradske...
Na površini 10 tisuća metara kvadratnih u Vukovaru se gradi 13,2 milijuna kuna vrijedan Smještajni kompleks 204....
Na inicijativu vukovarske gradske vijećnice, privatne poduzetnice i projektne menadžerice Virtualnog ženskog...
U Zagrebu je 17. rujna 2017. godine  održan otvoreni kup u wushu kung fu disciplini gurajuće ruke. ...
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od osnutka 2006. godine usmjerena je na ostvarivanje prava i poboljšanje...
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je nakon provedenih internih natječaja imenovao 18 novih...
U okviru Preventivnog programa u dentalnoj medicini kojeg je inicirao Dom zdravlja Vukovar, a koji će se provoditi u...
Vukovar je prvi grad na istoku Hrvatske koji je uveo sustav javnih bicikla.
U Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Ivan Penava i direktor vinkovačke tvrtke Polion Igor Gali, potpisali su ugovor o...
Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije dobio je radiokomunikacijsku opremu. Riječ je o motorolinim...
Postignuto suglasje Nakon što je prošloga petka u Gradskoj upravi u Vukovaru održan sastanak predstavnika Grada...
Povodom Dana hrvatske ratne mornarice, proslavljenog 18. rujna, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čestitao je...
Svečano su otvoreni radovi na uređenju središta općine Darda financirani iz Programa integrirane fizičke,...
Nogometni klub Slavonac iz Komletinaca osvojio je drugo mjesto na međunarodnome turniru u Općini Lupak u Rumunjskoj.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nazočio je na Danu polja šećerne repe, tradicionalnoj manifestaciji u...
Nakon što je Zadarsku županiju posebice gradove Zadar i Nin pogodilo olujno kišno nevrijeme župan Zadarske...
U Čitluku je 16. rujna održan 17. međunarodni karate turnir "Dani berbe grožđa". Na turniru je sudjelovalo 599...
Rezultati 4. kola 3. HNL Istok: Marsonia – Belišće 3:0, Osijek – Varteks 2:0, Čepin – Vukovar 1991 3:1 (1:0...
Rezultati 4. kola: Vuteks Sloga – NAŠK 3:1, Šokadija – Hajduk 0:0, Borac – Željezničar 2:1, Darda –...
Rezultati 6. kola: Fruškogorac – Tomislav 0:2, Vrbanja – Slavonac G 2:2, Mladost V – Nosteria 4:1, Slavonac K...
Na Varaždinskom polumaratonu održanom 17. rujna 2017. godine nastupile su atletičarke Atletskog kluba "Maraton"...
Mladi članovi kluba dizača utega „Vukovar“,nastupili su 16.rujna u Somboru na III. Memorijalnom turniru Stevana...
Svečano su zatvorene 52. Vinkovačke jeseni, jedna od najstarijih folklornih manifestacija tradicijske kulture koja je...
Dugometražni dokumentarni film „Sve je bio dobar san“ redatelja Branka Ištvančića, nakon što je osvojio...
Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava nazočio je konferenciji pod nazivom „Zanati – prošlost, sadašnjost,...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija