ON AIR . . . . . .

Počeo 6. ultramaraton Vukovar Srebrenica

6. ultramaraton Vukovar Srebrenica 6. ultramaraton Vukovar Srebrenica Foto: Vedran Vuleta

S Ovčare je krenuo šesti po redu Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, koji se ove godine održava povodom obilježavanja 22. godišnjice srebreničkog genocida. Organizator ovog ultramaratona je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a trajat će od 06. do 10. srpnja. Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale građane Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom srpske agresije te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

- Prije šest godina se pojavila ideja kako među vijećnicima tako i među trkačima. Nekako smo došli u kontakt i donesena je odluka da povežemo dva grada Vukovar i Srebrenicu. Mislim da su po stradanju to najzvučnija imena na ovim prostorima. Odluka je bila da krenemo iz Vukovara jer se Vukovar prije i dogodio. Ako Bog da, planiramo ovaj ultramaraton organizirati dok smo živi. Nadamo se da će s tim nastaviti i nove generacije. Zahvaljujem se na podršci Kolindi Grabar Kitarović predsjednici Republike Hrvatske, Milanu Bandiću, gradonačelniku Grada Zagreba i Bakiru Izedbegoviću, članu predsjedništva Bosne i Hercegovine. Imamo podršku sa svih nivoa uključujući Vukovar, Vinkovce, Brčko, Janu, Zvornik i Srebrenicu - istaknuo je Ekrem Bećirović, voditelj projekta i zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Po njegovim riječima s članovima udruge Koraci mira, koji su s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru prema Srebrenici pješice krenuli 1. srpnja, nisu u kontaktu, ali im je drago da se sve više ultramaratona organizira.

ULTRAMARATON-VU-SREBRENICA

Ujedno, povezivanjem dvaju gradova žrtava, Vukovara i Srebrenice, organizatori žele podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba, kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih. U 6. Ultramaratonu sudjeluje pet maratonca koji će u pet etapa prijeći 227 km između Ovčare kod Vukovara i Potočara kod Srebrenice.

Jedan od maratonaca je osječanin Elvir Akipović, sudionik Domovinskoga rata, umirovljeni časnik.

- Meni je ovo šesti put da trčim ovaj maraton. U ratu sam proživio dosta velike traume i maraton trčim za sve nevine stradale. Nevina žrtva je najveća žrtva jer je stradala, a da nikome za ništa nije bila kriva. Mi želimo poslati poruku mira i tolerancije te da ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo. Moramo se nakloniti svim nevino stradalim žrtvama – rekao je Akipović.

Zmajo Horvat, dolazi iz Maribora i prvi je Slovenac koji trči ovaj maraton.

- Jako sam ponosan. Posebno zbog toga jer sam prvi Slovenac koji sudjeluje u ovoj utrci. Želja mi je u Srebrenici položiti cvijet i pokloniti se žrtvama. U sportskom smislu ovo je veliki izazov, a meni je čast što mogu trčati s ovim ljudima i znam da ćemo utrku svi završiti – poručio je Horvat.

Pored maratonaca na pojedinim dionicama pridružit će se trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama. Ultramaraton završava 10. srpnja, a 11. srpnja sudionici će nazočiti komemorativnom skupu koji će se održati u spomen na žrtve genocida u Srebrenici.

ULTRAMARATON-VU-SREBRENICA2

- Grad Vukovar će uvijek podržavati ovakve manifestacije koje održavaju u čast svim poginulim, ubijenim, nestalim i nasilno odvedenim žrtvama velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se da će Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba nastaviti i narednih godina s održavanjem ovog ultramaratona – kazao je Dado Marković, viši stručni suradnik za sport i branitelje u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vukovara. Uz Markovića potporu ultramaratoncima dali su dožupan Josip Dabro i Zoran Šangut, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjedništva Bosne i Hercegovine i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Mnogi govore o genocidu riječima, a oni govore koracima.

Pročitano 1305 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija