ON AIR . . . . . .

Održana posljednja sjednica Gradskog vijeća Vukovara

Održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Foto: R.Rac

Iako je na prošloj 35. sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovar bilo govora o tome kako je riječ o posljednjoj sjednici aktualnog saziva Gradskog vijeća prije njegova raspuštanja, a uoči predstojećih lokalnih izbora, to ipak nije bilo tako.

Danas je održana sjednica koja je imala samo dvije točke dnevnoga reda.

Većinom glasova vijećnika donesena je odluka o davanju reciklažnog dvorišta na upravljanje trgovačkom društvu Komunalac. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna, a po kojemu bi se reciklažno dvorište trebalo izgraditi u prostoru Vukovarske gospodarske zone.  Goran Martinović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša je rekao kako je postojala potencijalna lokacija za izgradnju reciklažnog dvorišta u blizini Lovačkog doma, međutim kako je rekao,  tom bi trasom trebala prolaziti buduća gradska obilaznica, a i s obzirom na činjenicu da u Vukovarskoj gospodarskoj zoni imaju svu potrebnu komunalnu infrastrukturu, od priključaka za struju, vodu, plin, kanalizaciju... bilo je logično da se na tom prostoru izgradi reciklažno dvorište.  Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) je konstatirao kako je riječ o lokaciji koja je preblizu gradske četvrti Borovo naselje pa ga je zanimalo što to konkretno znači za stanovnike toga dijela grada te hoće li biti zadovoljeni svi standardi po kojima će se otpad prikupljati i odlagati u reciklažno dvorište. - Ne želimo da puhne vjetar pa papiri lete na sve strane po Borovu naselju, nije to neki "đubretarnik" - komentirao je Drakulić, nakon čega se povela žustra rasprava između vijećnika Drakulića i pročelnika Martinovića koju je prekinuo predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić, zatraživši petominutnu stanku. Ova točka dnevnog reda na kraju je ipak usvojena većinom vijećničkih glasova, od kojih je 11 bilo za, 1 protiv, te 5 suzdržanih.

Jednoglasno je donošena i Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja „Sanacija pješačkih staza u prigradskom naselju Lipovača“. Na ovaj način Grad Vukovar moći će se prijaviti na natječaj kojim bi se moglo osigurati oko 2 milijuna kuna u ovu svrhu.  I oko ove točke dnevnoga reda povela se  rasprava u kojoj su opozicijskih vijećnici komentirali kako je riječ o projektu koji se već odavno mogao realizirati, međutim, čekalo se tri godine, kako bi se dan uči raspuštanja Gradskog vijeća donijele odluke o ulaganjima u prigradsko naselje Lipovača, ocijenivši ovu sjednicu predizbornim programom i uvodom u predstojeću političku kampanjom.  Dogradonačelnik Marijan Pavliček rekao je kako Grad Vukovar nije mogao ranije realizirati ovaj projekt, jer je upravo na dan održavanja sjednice natječaj za isti raspisan. Vijećnica Biljana Gaća (SDP) komentirala je kako to ne mijenja na činjenici da se takvi projekti nisu mogli realizirati i puno ranije financirajući se putem gradskog proračuna.

Sjednici Gradskog vijeća prethodio je aktualni sat na kojemu su na vijećničke upite odgovarali gradonačelnik Ivan Penava i dogradonačelnik Marijan Pavliček sa suradnicima.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM 365) upitala je sve u Gradskom vijeću imaju li informaciju da je država tvrtki Borovo dužna više od 100 milijuna kuna kliničkog duga? Dogradonačelnik Pavliček je odgovorio kako nije bio upoznat s tom informacijom. Rekao je kako ga to ne čudi jer je komunikacija između tvrtke Borovo i Grada Vukovara bila iznimno loša.  Izrazio je i negodovanje zbog gašenja prve trgovine Borovo u gradskoj četvrti Borovo naselje, što kako je rekao, dovoljno govori o odnosu tvrtke prema jednom simbolu poput prve prodavaonice Borovo.

O broju proizvodnih hala

Vijećnika Zorana Konjevića (SDP) zanimalo je koliko ima slobodnih proizvodnih hala za najam u vlasništvu Grada Vukovara. Josip Ivančić, pročelnik Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju odgovorio je kako je u BiC-u slobodna jedna hala od  160 kvadratnih metara, sedam ih je u zakupu, a za tri postoje pisma namjene i ugovor o njihovom zakupu bi se trebao potpisati kroz dva mjeseca. - Grad je raspolagao i s još jednom proizvodnom halom u vlasništvu Vukovarske gospodarske zone, a u kojoj je smještena tvrtka Silber. Postoji još jedna proizvodan hala koja nije u potpunosti dovršena pa je trenutno ne možemo staviti u funkciju. Riječ je o plavo-žutoj hali na Priljevu kod kružnog toka - pojasnio je Ivančić.

Biljana Gaća (SDP) upitala je gradonačelnika Penavu je li uredu prema građanima što se prebacuje "loptica odgovornosti" za katastrofalno stanje u ulicama Andrije Kačića Miošića , Augusta Cesarca i Stanka Vraza, a koje su zahvaćene Projektom Vukovar, s Grada na Vodovod, iz Vodovoda na izvođače radova, pa s izvođača radova na investitora.... Gradonačelnik je odgovorio kako ne razumije pitanje.

Goran Bošnjak (SDP) je podsjetio kako je na jednoj od sjednica Gradskog vijeća direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak iznio činjenicu kako će priključivanje nove gradske tržnice i gradskih bazena na njihov sustav grijanja značajno smanjiti cijenu grijanja svim građanima Vukovara kojima Tehnostan distribuira toplinsku energiju. Penava je rekao kako nije riječ o činjenicama, dok je Lovrenščak pojasnio kako bi vjerojatno došlo do neznatnog smanjenja cijene grijanja, no ne zna točno koliko dok se svi parametri ne uvrste u formulu po kojoj bi se točno izračunalo o kolikom je iznosu riječ.

O cijeni odvoza komunalnog otpada

Darka Buljana (SDP) je zanimalo zašto gradska tvrtka Komunalac nije smanjila cijenu odvoza komunalnog otpada, u skladu sa smanjenjem PDV-a od 1. siječnja ove godine. Razlog tomu je pojasnio direktor Komunalca Igor Štrangarević koji je podsjetio kako je Gradsko vijeće donijelo odluku da se po nositelju domaćinstva za spomenutu namjenu naplaćuje 16 kuna plus osam kuna po svakom idućem članu te da Komunalac cijene nije mijenjao ni kada je PDV bio viši, navodeći dvije glavne stavke kojima se rukovode, a to je cijena goriva i broj zaposlenih.

Buljana je upitao i zašto se u Vukovaru parking naplaćuje subotom i nakon 14 sati, a u drugim gradovima u okruženju nije tako. - Gradonačelnik Penava je rekao kako u dane vikenda dolazi veliki broj turista i kako se parking naplaćuje jer ne želi uskratiti prihode gradskoj tvrtki Komunalac na temelju razvoja turizma u Vukovaru.  

Još ulaznica za Sinjsku alku

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić upitao je kako se može doći do ulaznica za Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru.  - Prvi kontigent ulaznica koji je u prodaju pušten početkom travnja prodan je u jednom danu. Riječ je o ulaznicama koje su bile u pretprodaji pa im je cijena bila 50 kuna. Grad Vukovar je uložio dodatne napore u suradnji s Alkarskim viteškim društvom pa smo gledalište proširili za novih 1100 mjesta. Tražili smo tiskanje dodatnih ulaznica koje bi trebale stići do kraja ovoga tjedna, a u prodaju bi se trebale pustiti početkom idućeg tjedna. Prodavat će se po punoj cijeni od 100 kuna u Turističkoj zajednici Grada Vukovara, a od sinoć se mogu kupiti i preko interneta putem platforme discover.hr - odgovorila je Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara. 

Pročitano 471 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Aktualnosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

Vukovar je u Domovinskom ratu pretrpio najveću žrtvu, a zbog nemjerljivog doprinosa i istinske vojničke hrabrosti...
Paralelno s povećanjem broja djece u vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnica porasle i potrebe kapaciteta dječjih...
Na poziv vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno...
Policijska uprava Vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova RH započelo 2007....
Karate klub Vukovar '91 nastupio je na Balkanskom prvenstvu u Herceg Novom koji se održao od 7. - 10. prosinca. 2017....
Da zima toplo srce ima pokazali su vukovarski gimnazijalci organizacijom, već tradicionalnoga, petoga po redu,...
Po kalendaru Hrvatskog dizačkog saveza, u Splitu je 9. prosinca, u organizaciji KDU „Split-Matadura“održan...
Odbojkašice Enne Vukovar nakon neizvjesne i dramatične utakmice došle su do važne pobjede nad neugodnim domaćinima...
Nakon početnog nesnalaženja u Prvoj košarkaškoj ligi, košarkaši Borova došli su do prve pobjede i to u gostima...
Rukometašice Vukovara uvjerljivo su svladale domaću Podravku 23:36 i tako zadržale četvrto mjesto na tablici s...
Košarkaši Slavonskog Broda bili su bolji pobijedivši Vukovar 69:53. Domaćini su bolje ušli...
Osmo kolo 3. HKLI- zona Osijek prošlo je u novom porazu za kuglače Vodovoda GV. U Virovitici na izuzetno...
Drugu svijeću na adventskome vijencu u dvorcu Eltz, posvećenu najznačajnijim projektima u kulturnoj obnovi Vukovara,...
Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod biste dr.Franje Tuđmana na središnjem gradskom trgu, članovi...
Na vukovarskom plivalištu održano je natjecanje za mlađe dobne skupine "Čizma svetog Nikole Vukovar 2017." ,...
Prigodnim programom, tortom i tamburašima u nazočnosti čelnika Grada i Županije te mnogih prijatelja udruge,...
Mirovna grupa mladih Dunav Vukovar (MGMD) u u partnerstvu s Udrugom za promicanje kultura Kulturtreger, organizirala je...
Advent u Vukovaru 2017. dobio je još jedan sadržaj. Naime, u prostorijama Gradske knjižnice Vukovar otvoren je...
 U Gradskom muzeju Vukovar sinoć je otvorena izložba Ispričat ću ti priču – priča o antičkom grobu,...
Povodom 70 godina postojanja, sinoć je u vukovarskoj knjižnici održana promocija jedinstvenog strip izdanja "70...
Učenici od prvoga do osmoga razreda OŠ Antun Bauer Vukovar te njihovi roditelji sudjelovati su u znanstvenom...
Noćas je u 48-oj godini života preminuo kolega Davor Aleksa, radijski tehničar Radio Dunava. 
Na poziv vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi...
Na Višem sudu u Beogradu danas se trebala održati glavna rasprava u predmetu Lovas, koji se u ponovljenom...
Obilježavanju Dana grada Varaždina i njegova zaštitnika svetog Nikole nazočio je vukovarski gradonačelnik...
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. IZGRADNJA GRADSKE TRŽNICEU NASELJU...
Općina Lovas, Ured za međunarodnu suradnju TINTL i Lokalna akcijska grupa "Srijem" predstavili su rezultate...
U organizaciji Grada Vukovara i ove je godine na središnjem gradskom trgu proslavljen blagdan Sv.Nikole.
U Poreču je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i supokroviteljstvom Hrvatskog...
U Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica upriličena je ovogodišnja svečanost uručenja...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija